Neste ekspertsvar

8 "sikkerhetstiltak" når man skal lage kylling

8 sikkerhetstiltak når man skal lage kylling
Dersom du steker/koker kjøttet skikkelig slik at det blir gjennomstekt har du lite å frykte. Tradisjonelt er det salmonella man er bekymret for, men det er også nå antibiotikaresistente bakterier som man bør ta hensyn til.
Av Jordmor Siri

Antibiotikaresistente bakterier

Dette er bakterier som ikke lar seg drepe av antibiotika, noe som kan gjøre at man kan bli alvorlig syke av infeksjoner som i utgangspunktet er enkle å bli kurert for. Vi har ikke så mange av disse i Norge ennå, men med reiser utenlands og import av matvarer fra utlandet øker denne forekomsten. 

Den gode nyheten er at med god hygiene og ved å gjennomsteke kjøttet, så behøver du ikke å være redd for å bli smittet. 

Mattilsynet og Veterinærinstituttet har blant annet som oppgave å følge med på matvarene våre. Målemetodene de bruker er nå mer nøyaktige enn tidligere, man mener derfor i Mattilsynet at det ikke egentlig har blitt mer bakterier i løpet av de siste 15 årene, men bare at det har blitt mer synlig. Men således ikke noe man skal være mer bekymret for enn tidligere. 

1. Vask hendene godt før du begynner å lage mat.

2. Bruk egen skjærefjøl til rå kylling og rått kjøtt. Denne bør du vaske godt med såpe med en gang du er ferdig med den. 

3. Kniver og andre redskaper bør også bare brukes til kyllingen og vaskes grundig med såpe før du bruker den på andre matvarer. 

4. Kluter bør du også passe på at ikke kommer i kontakt med rå kyling, noen ganger er det enklere å bruke kjøkkenpapir når det gjelder rå kylling/kyllingsaft. 

5. Stek og kok kylling/kjøtt godt før du spiser den. Pass på at det er helt gjennomstekt før du spiser. Hel kylling kan du stikke med noe skarpt i den tykkeste delen, når saften som kommer ut er blank og ikke rød mer er den gjennomstekt. 

6. Ikke la rå mat ligge sammen med ferdig laget mat. 

7. La kyllingen ligge godt pakket inn i når du har den i kjøleskapet slik at den ikke kommer i kontakt med andre matvarer. 

8. Spis kyllingen så nærme produksjonsdatoen som mulig og aldri etter at den har gått ut på dato. 

Hele familien bør alltid vaske hendene før måltidene.  

PS: Hvis du skal lage hel kylling er det knallgodt å ta en sitron som du huller med en gaffel en 5-6 ganger og så legger du den inn i kyllingen. Det gjør at kyllingen får litt sitronsmak samtidig som at den blir skikkelig saftig i tillegg. Enkelt og godt!

Kilde:

Folkehelseinstituttet 
Mattilsynet.no

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}