Neste ekspertsvar

15 punkter om de første tennene

15 punkter om de første tennene
Noen få er født med en tann eller to, men det er langt fra normalen. Alle utviklingstrinnene hos babyen er spennende, den første tannen er definitivt ett av dem! Som med alt annet varierer det når det skjer, men signalene på at noe er på gang kan komme så mye som 2 måneder i forkant.
Av Jordmor Siri

1. Den første tannen kan komme allerede fra 3 måneders alder, men også så sent som til 18 måneders alder. Vanligst er det at den kommer rundt 6 måneders alder.


2. De første tennene som kommer er som regel de to fortennene nede, så kommer fortennene oppe, men den kan komme som en av de andre også. 


3. De allerfleste babyene får blemmer på gommen der tennene kommer, det er ikke farlig, men de kan bli plagsomme i det de sprekker når tannen kommer opp.


4. ”Villtenner” noen få babyer er født med en tann i munnen, det ser litt spesielt ut. Denne faller som regel ut etter noen uker. Denne tannen er som regel overtallig eller ufullstendig tannanlegg. Faller den ikke ut kan den være fra det første tannsettet, melketennene, og da er det dumt å ta den bort. Med mindre det er plagsomt pga ammingen da.
(ps:  jeg finner ikke dette navnet noen andre steder når jeg googler, så har du et annet navn for det, send det gjerne til meg!)

5. Det kan være vanskelig å skille mellom plager pga tenner som kommer og andre plager hos babyen. Det kan, om tennene kommer tidlig forveksles med kolikk.

6. Mange sikler mye i forkant av at tennene kommer, det kan begynne så lenge som to måneder før.

7. Babyer får ikke feber av å få tenner, men tennene kommer i større grad når babyen har feber, sier tannlege ved tannlegehøyskolen Nina Rygg Thoresen.

8. Løs mage og bleieutslett er ikke helt uvanlig når tennene kommer og det ligger innenfor det normale. 

9. Mange babyer synes det er deilig å kunne gnage på ting når tennene kommer. De tar det som er nærmest, egne hender og fingre. Det kan noen ganger gjøre vondt, for de biter hardt, bare prøv å gi dem en finger å gnage på selv, det gjør skikkelig vondt! Da er biteleker en god investering. Noen biteleker kan ligge i kjøleskap slik at de blir kalde å ha i munnen, noe som kan være ekstra lindrende. Andre er av en type gummi som er litt motstandsdyktig slik at de kjennes ennå bedre for babyene å sette gommene i dem. Den billigste løsningen er å ta en ren og våt klut og legge i fryseren, når den er passelig frossen kan du gi den til nurket ditt å gnage på. 

10. Spray eller krem som man kan smøre på gommene for å lindre plagene, kan du få kjøpt både på helskostforetninger og apotek . Vær obs på at produkter som inneholder benzokain, som Dentinox, kan ha kraftige bivirkninger så man skal være obs ved bruken av disse. De anbefales ikke lenger brukt av legemiddelverket i Norge.

11. De fleste barna har fått alle melketennene 20 stk, 10 oppe og 10 nede innen 3 års alder. Så kommer jekslene og tannsett nr 2 etter hvert.

12. Det er normalt at babyen kan vegre seg mot å amme når de første tennene kommer. Gommene er skikkelig ømme slik at å suge på brystet kan være vondt. Du kan i de dagene dette tar eventuelt pumpe deg og gi med kopp, det avlaster babyens gommer. Men for de fleste går det helt fint å amme.

13. Hvis babyen begynner å bite deg, så si klart og tydelig "nei eller NEI". Det er uakseptabelt å bli bitt på puppen, og veldig vondt! Ikke trekk puppen ut mens babyen biter, da kan du få et skikklig sår. Ta lillefingeren inn i den ene munnviken, som når du opphever vakumet i babyens munn, bare at denne gangen er det for å få gommene fra hverandre. Når babyen har brystvorten din inne i munnen for amming vil den ikke kunne bite, for da ligger brystvorten så langt bak i munnen, men i det du trekker brystet ut av babyens munn kan den bite. Det er sjeldent man trenger å slutte å amme fordi babyen biter, men for noen er det den eneste løsningen. Det går også an å prøve med brystskjold for en kortere periode slik at babyen ikke biter deg. 

14. Skulle din baby bli veldig plaget og ikke sover om natten går det an å gi paracet slik at babyen får en pause og får hentet seg inn med en god natts søvn.

15. Tannpussen kan i gang allerede når den første tannen har kommet!
Her er tips til den første tannpussen
 

Kilder:

Legemiddelverket om Dentinox
Tannpleieren.no om tannfrembrudd 

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}