Elektrisk tannbørste for barn

Elektrisk tannbørste for barn
Kan gjøre det artigere for barn å pusse tenna, og også enklere når selve tannbørste hodet er tilpasset en mindre munn.

Bakterier er en viktig del av oss, også i munnen.
En sunn munn inneholder naturlig, ca 700 forskjellige bakterier og mikroorganismer. Munnbakterienes hovedfunksjon er å starte spaltingen av maten vi spiser, slik at kroppen kan nyttegjøre seg av næringen senere i fordøyelsen. I tillegg opprettholder, beskytter og bidrar de fleste bakteriene til å holde munnen frisk. Men noen munnbakterier kan gjøre oss syke. Som f.eks. bakteriene som lager plakket på tennene. Plakk som blir liggende på tennene og langs tannkjøttskanten kan gi hull og tannkjøttsbetennelse.


Hvor tidlig får barn bakterier i munnen?
Barnet har en bakterieflora i munnen når det blir født, men den blir raskt påvirket av mors bakterieflora, samt morsmelken. I tillegg er det bakterier og andre mikroorganismer rundt oss hele tiden, som selvfølgelig også påviker nyfødtes bakterieflora. Babyer sanser mye via munnen, så det tar ikke lang tid før babyen har et rikholdig bakterieflora i munnen, sier tannpleier i Lilleborg Renate Derås.


Skylle og tørke tannbørstebusten.
Det er viktig å skylle tannbørsten godt etter bruk slik at uønskede bakterier blir borte. Samt å la busten lufttørke mellom hver tannpuss, da bakterier trives i fuktige miljøer.
Av samme grunn er det også viktig å skifte børstehode/tannbørster ca hver 3. måned.
Et godt tips kan være å oppbevare tannbørsten i et skap på badet. Dette fordi det ofte er fuktig på badet, samt at det sprayes, skylles og dusjes, slik at bakterier som normalt finner seg på et bad lett kan finne veien til en tannbørstebust som står på benken.


Hvor tidlig kan barn begynne med elektrisk tannbørste?
Vi anbefaler tannpuss fra første tann. Og barnet kan gjerne få ha tannbørsten med som en del av morgen- og kveldsstellet før tennene bryter frem. Det er bra at barnet blir kjent med tannbørsten og den er god å tygge på for små kløende gummer.

Ikke alle barn liker tannpussen like godt, og det kan derfor være smart å se om kanskje en elektrisk tannbørste kan gjøre tannpussen mer lystbetont. En elektrisk tannbørste vil ofte oppleves som ganske spennende av barn, men kan også være skummel. Så det beste er å prøve seg frem og se hva som passer hvert enkelt barn. Det er ikke farlig å børste barns tenner med elektrisk tannbørste, men det er viktig å huske, at det da skal børstes tann for tann, ikke frem og tilbake som ved en manuell tannbørste.

Forleldreansvar
Det aller viktigste er å vite, at det er foreldrene som har hovedansvar for tannpussen frem til barnet er rundt 12 år. Finmotorikken i barns hender er ikke helt ferdigutviklet før denne alder.
Barn kan oppleve at elektriske tannbørster durer veldig, og at det kan være viktig med en ekstra myk bust, så prøv dere frem. Noen tannbørster har hastighetsvalg. Både å kunne regulere farten og busten vil kunne være fordelaktig når det gjelder tannpuss på barn.

Hvor ofte skal barn pusse tennene?
Norske helsemyndigheter anbefaler tannpuss til både barn og voksne morgen og kveld med fluortannkrem. For barn bør tannkremmengden tilsvare barnets lillefingernegl, og børstetiden bør være to minutter, forteller tannpleier Mange elektriske tannbørster har en timer som gir beskjed når pussetiden er to minutter.

Begynn tidlig med gode pusserutiner
Det er viktig at barn lærer god tannhygiene og får gode pussevaner tidlig, sier tannpleieren. Dette er noe man skal holde på med resten av livet og det er en stor fordel å kunne beholde egne tenner gjennom et langt liv. Med god tannpuss kan man forebygge både hull i tennene, og sykdommer rundt tennene og i tannkjøttet, sier tannpleieren

Med elektriske tannbørster skal det pusses tann for tann, dette på grunn av tannbørstens utforming og oscilerende funksjon. Det er når man pusser èn og èn tann at man oppnår best effekt sier hun videre. En elektrisk tannbørste kan for barn også oppleves lettere å holde enn en manuell tannbørste i og med at skaftet er tykkere. Vi vet at finmotorikken i barns hender ikke er ferdigutviklet før ved 10-12 års alder, og et tykkere skaft vil derfor være lettere å manøvrere for en barnehånd. I tillegg vil det på en elektrisk tannbørste være selve tannbørsten som gjør pussejobben, ikke hånden i like stor grad som ved en manuell tannpuss. Dette vil kunne gi en bedre tannpuss når barnet pusser tennene selv. 

Hull i tennene, karies
Hull dannes ved at bakterier i plakket (belegget) som hver dag dannes på tennene, får sukker/karbohydrater tilført av maten vi spiser. Bakteriene vil lage syre av sukkeret og denne syren vil på sikt bryte ned og ødelegge tannemaljen og tannen får et hull.

Faktorer som påvirker
Det er stor variasjon i kariesforekomst i befolkningen, men det er kostholdet samt tannhygiene som til sammen utgjør kariesrisikoen. Har du et sunt kosthold og rengjør tennene grundig to ganger daglig unngår du hull i tennene. Men sykdom og hormonelle forandringer kan skape forandret bakterieflora i munnhulen og dette kan påvirke risikoen for hull. Gravide kan derfor være mer utsatt for å få hull, både på grunn av de hormonelle forandringene, men også at kostholdet til gravide ofte endrer seg litt i graviditeten. Det er derfor ekstra viktig å pusse tennene godt når man er gravid. Tennene er også mer utsatte når de er helt ferske, så det er viktig å starte med tannpussen allerede fra første stund.

Kostholdet er viktig. Mye søtt i mat og drikke gjennom dagen vil stadig utsette tennene for fare for hull. Det er derfor viktig å ha avgrensede måltider og ikke småspise gjennom hele dagen. Samt å børste tennene godt med fluortannkrem morgen og kveld.

Etter at fluor ble lansert falt antall hull i tennene dramatisk i den norske befolkningen. Å pusse tennene med tannkrem med fluor er en god investering i god tannhelse. Men barn under 6 år klarer ikke å spytte ut tannkremen, og skal derfor ha begrenset mengde tannkrem på tannbørsten. En tommelfingerregel er å ha så mye tannkrem på tannbørsten som barnets lillefingernegl.

Publisert Fredag 21. juli, 2017
 
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}