Amming og morsmelk er best, men noen ganger vanskelig

Amming og morsmelk er best, men noen ganger vanskelig
Amming er av de mest naturlige opplevelser som en mor kan dele med sitt barn. Det er en unik tid. Amming er praktisk ettersom melken alltid finnes tilgjengelig med riktig temperatur så fort barnet er sultent. Dessuten fremmer ammingen helsen hos både mor og barn på flere ulike måter.
Av Jordmor Siri

Amme hele tiden?
Det er enighet rundt det at barnet skal ammes ved behov, og at man skal glemme alt som har å gjøre med ammeskjemaer og amming etter klokken. De fleste fullbårne, friske barn vet best selv hvor lenge og hvor mye de trenger å spise. Man kan være forberedt på at barnet vil spise fra 8 til 12 ganger pr. døgn.
Barnet skal ammes så ofte og så lenge som det vil, til og med på natten. Når barnet blir eldre og mere modent kommer ammingsfrekvensen trolig til å avta.
Naturen har gjort barn veldig effektive. De vet instinktivt hvordan de skal komme til melken gjennom å forandre sugemønsteret ved brystet under ammingen.

I begynnelsen suger barnet raskt og lett for å stimulere melkeutdrivingsrefleksen, og for å få i gang melkestrømmen. Når brystet har blitt stimulert nok kommer utdrivningsrefleksen. Den oppleves ulikt av mødre. Det kan f.eks pirre eller stikke litt, eller det kan kjennes som et stort trykk inne i brystet. Noen opplever det som smertefullt, mens andre kjenner ingenting. Når melkeutdrivingsrefleksen har kommet i gang veksler barnet til en mer langsom og dyp sugerytme for å få ut så mye melk som det vil ha ved akkurat det tilfellet.

Det er oxytocin som er det hormonet som starter tømmerefleksen.

Verdens helseorganisasjon WHO anbefaler fullamming, der det er mulig, i 6 måneder, før man introduserer annen mat eller vann. 

Amming gjør at barnet får prøve mange ulike smaker og lukter
Når du som mor spiser variert kost, endrer morsmelken smak. Smaksstoffene føres over til morsmelken. Barnet kommer gjennom dette å bli introdusert for mange ulike smaker. Forskere tror at barn på denne måten ikke blir like kresne senere i livet. 

Fun fact: Spiser du lakris blir babyens avføring svartaktig, det er ikke farlig. 

Amming bidrar til et bedre miljø?
Amming er effektivt fordi du ikke behøver koke vann, vaske eller sterilisere flaskeutstyr, og amming gir mindre husholdningsavfall.

Kan du trenge en brystpumpe?
Det spiller ingen rolle hvorfor - om du jobber deltid, ønsker å gå ut en kveld, gå på trening eller handle, da kan en brystpumpe være noe for deg. En elektrisk enkel- eller dobbelpumpe kan bidra til at du slipper å legge ned alt for mye tid på pumpingen. Det finnes også pumper som kun er hånddrevne. 

Montgomerys kjertler

De små kulene kan være talgkjertler/fettkjertler nå som brystene din vokser. De heter Montgomerys kjertler og utskiller et skret som smører brystvortene. Man tror også at disse har bakteriehemmende effekt. Feltet rundt brystvorten din, areola, blir mykere fordi det skal være lettere for babyen din å få tak når du skal amme. Det gjør også huden mer elastisk slik at du tåler ammingen bedre. 

Kilde: WHO om amming

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}