14 gode tips ved urinveisinfeksjon

14 gode tips ved urinveisinfeksjon
Gravide kan ha en tendens til å få urinveisinfeksjoner mer enn ellers, dette henger blant annet sammen med fallet i hormonet østrogen, som gjør slimhinnene skjørere. Her er noen gode råd som kan hjelpe deg!
Av Jordmor Siri

Vanlige symptomer ved urinveisinfeksjon er at urinen lukter annerledes, gjerne litt stramt og noen ganger nesten råttent. Smerter ved vannlating og murringer i urinblæren og oppover mot nyrebekkenet er normale tegn, men gravide har det ofte annerledes. Der kan det vises gjennom at man må tisse oftere (det er mulig!) eller at man får sterkere kynnere. 

Graviditetshormonene gjør også at blæren tømmes i mindre grad, slik at bakteriene trives bedre. 

Tarmbakterier er den viktigste årsaken til urinveisinfeksjoner. 

1. Tiss ofte (ikke så vanskelig når du er gravid)

Når blæren tømmes ofte samles ikke bakteriene over tid, men skylles fortere ut, og det kan være med på å få deg friskere raskere. 

2. Drikk mye vann 

Dette øker gjennomstrømningen i blæren slik at bakteriene blir skylt ut raskere. 

3. C-vitaminer

C-vitaminer forsurer miljøet i urinen slik at bakteriene trives dårligere. Det kan man også ta som forebyggende slik at bakteriene ikke skal trives så godt. Men det er viktig å ta når du har en urinveisinfeksjon for å bli fortere frisk. Du kan godt ta så mye som 1 gram fire ganger om dagen. 

4. Tranebær

Tranebær inneholder stoffer som gjør at bakteriene ikke fester seg så lett i urinblæren og gjennom det minskes faren for urinveisinfeksjon, når man er i den situasjonen at man stadig får uvi. I tillegg til å virke urindrivende virker den også desinfiserende og bakteriehemmende. Den virker også febersenkende. Den inneholder også mye C-vitaminer, kalium, magnesium og kalsium, sink og jern. Ting som gravide trenger uansett. 

5. Tisse etter samleie

Ved samleie kan det lettere føres bakterier fra endetarmin og inn i skjeden og urinrøret. Ved å tisse rett etter samleie vil disse eventuelle bakteriene skylles ut før de får fotfeste. 

6. Ikke bli kald på rumpa eller bena

Kulde på rumpa kan gjøre at miljøet for bakteriene blir bedre og det er derfor et velkjent råd at man ikke skal sitte på kalde stener eller andre kalde ting. Å bli kald på føttene kan gi samme effekt, så behold sokkene og skoene på til det er varmt i være!

7. Ikke bruk såpe eller parfyme på underlivet

Såpe og parfyme kan forstyrre den normale bakteriefloraen som er med på å beskytte mot bakterier. 

8. Tiss når du må, ikke hold deg

Som tidligere nevnt er det viktig å tømme blæren godt og ofte slik at bakteriene ikke blir værende for lenge i blæren. . 

9. Uvi kan påvises hos legen eller du kan ta hjemmetest. 

Når du er gravid og tror du har en urinveisinfeksjon er det like greit å ta med et rent glass med morgenurin til legen. 

10. Ta antibiotika eller andre medisiner når du har en infeksjon og er gravid

Har du en uvi bør du ta en antibiotika kur hvis ikke det hjelper med rådene ovenfor i løpet av et par dager. En ubehandlet urinveisinfeksjon kan gi fortidlige rier og fødsel. 

11. Feber 

Ved feber skal du kontakte legen. Ta med en urinprøve på morgenurin go få den sendt inn til bakteriologisk undersøkelse. 

13. Analsex

Bruk alltid kondom ved analsex og ta den av eller bytt ved vaginalt samleie etterpå. 

14. Lokale østrogener

Kan brukes bare dersom man ammer, men er verdt et forsøk om man har gjentatte urinveisinfeksjoner som man ikke blir kvitt. 

Alle gravide skal sjekkes for bakterier i urinen på den første svangerskapskontrollen, den skal sendes inn til dyrkning for å være helt sikker på at man ikke har bakterier i urinen. 

 

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}