Fire grunner til å la baby ligge på magen

Fire grunner til å la baby ligge på magen
Det er viktig at baby sover på ryggen på grunn av krybbedødfaren, men når nurket er våken trenger det å ligge på magen for å trene opp ryggmusklene og motorikken.
Av Jordmor Siri

1. Motorikk

Babyen trenger å trene i mageleie for å utvikle motorikken sin slik at den lærer seg å strekke seg etter ting, krabbe og å rulle over fra side til side. Ha kameraet/mobilen klart, dette er artige bilder ofte!

2. Trening av muskler

Når babyen øver opp motorikken trenes musklene som er viktige for at babyen etterhvert skal lære seg å gå og holde seg oppreist.

3. Hodeformen

Å ligge på magen og over på sidene gjør at babyen ikke ligger flatt i ryggleie. Hvis babyen blir liggende for lenge på ryggen kan bakhodet bli helt flatt og dette kan følge babyen i flere år. Man ser at babyer som er født lenge før termin kan bli flatere på sidene av hodet fordi hodeskallen er mykere når de er født for tidlig.

4. Hjelp mot luftsmerter

De fleste babyer har urolige perioder der magen slår seg litt vrang. Det kan være mat som mor har spist som går over i morsmelken og som nurket reagerer på, eller det kan bare være en litt skjev dag uten god forklaring. Det kan være mat som den selv har spist etterhvert, særlig ved overgang til grøt og andre matvarer. Å ligge på magen kan da hjelpe slik at gassen lettere passerer i tarmen og kommer ut.

Det er veldig individuelt når de liker å ligge på magen.  Mange protesterer i starten, men etterhvert som de blir sterkere, så er det mer og mer artig for det gjør også at de kan følge med bedre på det som foregår rundt dem. 


Fra baby holder hodet selv kan man begynne å la den ligge på magen, men med tilsyn hele tiden slik at den ikke blir liggende med ansiktet ned i underlaget i lengre tid. 

Når man begynner å la babyen ligge på magen kan det være ok å bare gjøre det i noen minutter av gangen, for det er slitsom jobbing for babyen dette. Man kan ligge på gulvet selv sammen med babyen slik at ansiktene kommer ved siden av hverandre, da er ikke babyen alene men får selskap. 


Å la babyen ligge på magen din mens du ligger  underst kan også være bra og oppmuntrene for babyen din til å fortsette treningen. Og så gjør det ikke noe om dere sovner sammen. Babyen din kan fint sove på magen på din mage. Legg gjerne et pledd rundt dere og inn under deg slik at babyen ikke triller av magen din, eller makkeren din. Mange babyer finner stor ro i å ligge på brystet til den i familien som ikke lukter morsmelk, og sovner gjerne der. Kan være en fin måte å roe litt urolige babyer på også dette.  

Les mer her på "The bump"

Barns fordøyelse og probiotika

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}