Har du pollenallergi -disse medisinene er trygge

Har du pollenallergi -disse medisinene er trygge
Mange lurer på om allergimedisinene de tar er trygge når de er gravide eller ammer. Det beste er å avklare dette med legen din før du blir gravid, men det rekker man ikke alltid. Her er oversikten over de trygge medisine fra RELIS
Av Jordmor Siri

Som gravid eller ammende er det allerbeste å unngå de stoffene du vet du er allergisk mot, men pollen og støv er ikke like lett å unngå, så da må man ofte bruke medisiner. 

Man anbefaler i første omgang å bruke lokalt virkende medisiner som nesespray og øyedråper, men om dette ikke er nok, så er det noen tabletter man kan ta som er helt sikre. Legen din vet hvilke dette er, men her er også listen fra RELIS:

Følgende er trygge både for graviditet og amming: 
Loratadin, Clarityn, Aerius, Zyrtec, Cetirizin, Cetimax, Xyzal, Telfast, Kestine, Ebastin

Bare amming: 
Zilas

Disse skal du være obs på når du bruker ved amming, fordi babyen kan bli trett:
Zyrtec, Cetirizin, Cetimax, Xyzal

Når et er sagt, så vil dere være flere allergimedisiner som er ok å ta, men der man ikke vet 100% at det er sikkert, men antagelig vet de det med 97% sikkerhet, så hør med legen din om det er andre preparater du tar, hvordan det er med dem.  Ikke få panikk og tenk at du gjør noe galt.

Siden noen av disse preparatene kan kjøpes fritt uten resept vil det i pakningsvedlegget være strengere advarsler i forhold til graviditet og amming enn det som er nødvendig. Legemiddelindustrien vil alltid advare deg mot preparater når de ikke er forskrevet av en lege. 

Skulle du reagerer annerledes på medisinene dine når du er gravid enn ellers tar du kontakt med legen din med en gang. 

Nyere studier fra Norge viser at pollenallergikere har nedsatt yteevne i eksamenstider og arbeidslivet, kanskje ikke så rart at du kan oppleve deg som slappere og mer plaget enn ellers når du er gravid? I tillegg har du jo redusert lungekapasiteten med 30% relativt rast etter at du ble gravid, det er hormonelt betinget. 

www.tryggmammamedisin.no er det også gode råd å få av både leger og farmasøyter, men det kan ta 2-3 dager før du får svar. Er det akutt bør du ringe legevakt eller fastlege. 

Kilde: RELIS, myndighetenes produsent uavhengige legemiddelinformasjon Trygge legemidler til gravide og ammende med pollenallergi

Gemini.no om pollenallergikere

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}