Hva er probiotika?

Hva er probiotika?
Vi består av 2 kilo bakterier i kroppen og en snittperson har så mange som 1000 forskjellige typer. Probiotika er bakterier som gis som et tilskudd, oftest via kosten, som bedrer fordøyelse og helse.
Av Jordmor Siri

Hva er probiotika?

Probiotika er kosttilskudd som inneholder bakterier, såkalt "gode" bakterier. 
Noen bakteriestammer kan tilsettes i mat, piller eller klyster for å skape en balanse i tarmsystemet. Det vanligste er å tilsette probiotika med Lactobacillus-bakterier og/eller Bifidobacterium. Lactobacillus-stammer, som blant annet finnes i yoghurt, kan bidra til et sterkere immunforsvar. Bakteriekulturene kan i sykdomsbehandling gies som drikke, i kapselform eller som klyster.

Under fødselen får babyen overført probiotika fra mor og således "sparkes" babyens tarm igang med mors probiotika. Man "arver" således mors probiotika og ikke fars. Dette kan være en av forklaringene på at mors kosthold kan passe barna bedre denn det passer far, sånn rent fordøyelsesmessig. 

Probiotika lever på næringsstoffene i tarmen som ikke har blitt sugd opp i tynntarmen før det når tykktarmen. 

Hvor kommer det fra?

Man finner probiotika i en rekke matvarer som oster, yoghurt, biolaprodukter og som rent kosttilskudd eller som klyster. 

Under fødselen får babyen overført probiotika fra mor og således "sparkes" babyens tarm igang med mors probiotika. Man "arver" således mors probiotika og ikke fars. Dette kan være en av forklaringene på at mors kosthold kan passe barna bedre denn det passer far, sånn rent fordøyelsesmessig. 

Hvorfor er tarmen viktig?

Tarmflora er de bakterier og andre mikroorganismer som finnes naturlig i tarmen hos mennesket. Over 1 000 bakteriearter lever i normalfloraen i tarmen hos mennesket der de bidrar til immunitet, dannelse av vitaminer som folsyre, vitamin K og biotin, konvertering av melkeproteiner til melkesyre. Tilstedeværelsen av denne normalfloraen forhindrer også vekst av potensielle farlige bakterier. E.coli-bakterier er en del av tarmfloraen som bidrar til dannelsen av vitamin K.

Balansen i dette økosystemet er viktig, og noen bakterier, de "gode" som probiotika trenger vi å tilføres med jevne mellomrom eller i spesielle situasjoner når de potensielt skadelige tarmbakteriene tar overhånd. 

Probiotika er en del av tarmfloraen og styrker oss. Det er blant annet med på å lage vitaminene B12 og K2. B12 er viktig for jernproduksjonen i kroppen og K2 er viktig for koagulasjonsfaktoren i blodet, som gjør at vi ikke forblør når vi får sår eller innvendige blødninger.

Etter behandling med antibiotika eller cellegiftkur kan et tilskudd med probiotika være spesielt viktig da både antibiotika og cellegift kan drepe bakteriene i tarmen din slik at magen kommer skikkelig i ulage. Antibiotika skiller ikke på type bakterier, det tar alt. 

Probiotika forebygger astma og allergi hos barnet ditt når du spiser/drikker det under graviditeten og mens du ammer

I følge Wikipedia er dette bakteriene de vanligste probiotika inneholder

  • Bifidobacterium bifidum
  • Bifidobacterium longum
  • Lactobacillus acidophilus
  • Lactobacillus bulgaricus
  • Lactobacillus casei
  • Lactobacillus plantarum
  • Lactobacillus rhamnosus
  • Lactobacillus GG
     

Kilde: Wikipedia om probiotika

 

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}