Neste ekspertsvar

Treg mage og mye luft?

Treg mage og mye luft?
Dette er en av de vanligste plagene for gravide og kanskje også et av de tidligste graviditetstegnene. Å drikke nok væske kan være et bra tiltak, men det er også viktig med bakteriefloraen i magen din.
Av Jordmor Siri

Litt om tarmene og fordøyelsen vår
Det er normalt for gravide å få treg mage og derfor også mer luft i tarmen fordi massen passerer saktere og gass da dannes. Noen opplever dette som stikninger i tarmen og andre som skikkelige magesmerter, nærmest kolikk.
Maten begynner nedbrytingen allerede når du får den i munnen der den blandes med spytt. I magesekken blandes den med magesyre og “eltes” til en masse som passerer videre nedover til tynntarmen som kan være opp til 4 meter lang. Her blandes det bukspytt fra bukspyttkjertelen inn, som motvirker syren fra magesyren slik at tarmveggen ikke blir skadet.
Bukspytt løser også opp maten og hjelper til i prossesen i tarmen slik at næringsstoffer spaltes og tas opp via blod eller lymfebanen.
Galle kommer også inn og er med i nedbrytningen i tynntarmen slik at ytterligere næringsstoffer tas opp av kroppen og avfallsstoffer går videre.
Videre passerer massen nå inn i tykktarmen der den “eltes” mens væske og salter tas opp i kroppen. Det kan ta opp til 24 timer før mat har passert gjennom hele tykktarmen før den kommer inn i endetarmen.
Hele tarmsystemet er basert på ikke viljestyrt muskulatur og denne prosessen går av seg selv. Bevegelsene i tykktarmen er saktere enn de er i tynntarmen og her er det mer av kroppens egne bakterier som jobber i tillegg. Det er i hovedsak i tykktarmen at gassen oppstår og det er her man vil kjenne smertene når den blir oppblåst enten av gass eller av mye avføring.

Bakteriebalansen i tarmen
Det er ytterst viktig for oss at vi har en god balanse av bakterier i tarmen, en god økologisk balanse. En dårlig balanse kan gi diare og sykdom eller generelt plager.
Det kan være flere årsaker til ubalanse i tarmen, det kan være sykdom, antibiotika behandling eller et mangefullt kosthold.
Probiotika er med på å gjenopprette en god balanse da de virker på en slik måte at de dårlige bakteriene kommer i mindretall.

Probiotika
Er bakterier som har en helsebringende effekt på kroppen i tillegg til at de bedrer fordøyelsen. Dagens probiotika blir fremstilt under strengt tilsyn og fra helt bestemte bakteriestammer slik at man alltid vet effekten ved bruken av dem.

Antibiotika 
Ved bruk av antibiotika anbefaler nå stadig flere leger at man tar probiotika sammen med antibiotikakuren for å forebygge at man får sopp og dårlig mage. Antibiotika skiller ikke på typer bakterier, men dreper alt, så da må man hjelpe kroppen tilbake til en god tarmflora igjen gjennom å innta probiotika enten gjennom tabletter eller mat og drikkevarer.

Dobbel positiv effekt
Nyere kunnskap viser nå at ved å spise probiotika i graviditeten og mens man ammer vil man kunne gi babyen probiotika bakterier og derved hjelpe dennes tarm til en bedre fordøyelse og et bedre immunforsvar.

Immunforsvaret
Tarmfloraen påvirker også immunforsvaret hos hver enkelt av oss. Med en god økobalanse i tarmen er man også mer frisk, rent generelt.

Magnesium kan hjelpe mot treg mage, det er verdt forsøket og helt frit for bivirkninger. 

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}