Hva du spiser som gravid påvirker barnets risiko for fedme

 Hva du spiser som gravid påvirker barnets risiko for fedme
Forskere har funnet en klar forbindelse mellom kostholdet under graviditeten og barnets risiko for å utvikle fedme mange år senere.
Av Ivar Steen-Johnsen

I en studie ledet av Universtietet i Southampton i samarbeid med forskningsteam i New Zealand og Singapore, blir det for første gang vist at mors kosthold mens hun er gravid kan endre hvordan barnets DNA skal fungere.

Hør selv hva forskningslederen på New Zealand, Professor, Sir Peter Gluckman sier i intervju med TVNZ  (video).

Prosessen kalles epigenetisk forandring og den har ingen sammenheng med hvor tykk eller tynn moren er når barnet fødes, eller barnets vekt ved fødselen.

-Vi har for første gang vist at tilbøyelighet til overvekt ikke alene har sammenheng med arv (gener) og livsstil. Vi viser at tendens til overvekt kan bli trigget av mors kosthold under graviditeten, og særlig de tre første månedene. Hva mor spiser under svangerskapet kan forårsake viktige epigenetiske forandringer og bidra økt risiko for utvikling av fedme hos barnet senere i barneårene, sier leder av prosjektet Keith Godfrey ved Universitetet i Southhampton, professor i epidemiologi og menneskelig utvikling.

Forskerne målte epigenetiske forandringer på nesten 300 barn ved fødsel. Det de fant ved fødselen ga sterk indikasjon for grad av overvekt for barnet ved seks og ni års alder. Hvor sterk denne sammenhengen viste seg å være overrasket forskerne.

-Min anbefaling til alle kvinner som kan bli gravide:  Reduser, eller helst dropp alkohol, kutt ut røyking, selvsalgt ingen drugs, sørg for å ha alle hovedgruppene av næringsstoffer i ditt kosthold: Kjøtt og fisk (proteiner)  brød og poteter (karbohydrater) og grønsaker (kilde til viktige stoffer som folat, jern og zink), sier professor Sir Peter Gluckman til TVNZ.  

Konklusjoneneble ble publisert i april 2011 i tidsskriftet Diabetes.  

- Dette er spennende forskning og sikkert begynnelsen på et nytt felt med kunnskap.  Også i Norge foregår det forskning på akkurat disse sammenhengene ut fra Rikshospitalet i Oslo, sier jordmor Siri von Krogh.

-Til dere som er gravide akkurat nå vil jeg bare anbefale å spise variert, sunt og godt.  Selv om det kommer ny forskning av denne typen, er det viktig ikke å begymre seg.  Bruk sunn fornuft, spis variert og næringsrikt, hold deg unna alkohol og andre skadelige stoffer - og skulle du være i tvil ligger det mye informasjon på Helsedirektoratet sine nettsider. 

Kilder: Telegraph og BBC og TVNZ

Publisert Mandag 18. april, 2011
 
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}