Neste ekspertsvar

ANNONSE FRA

Hva er Lamaze metoden?

Hva er Lamaze metoden?
Metoden kalles også psykoprofylakse, hvor psyko står for sinn og profylakse for forebygging. Den startet i Russland på 1950 tallet og ble brakt ut til verden av den franske legen Dr Lamaze. Målet er å forebygge smerter under fødselen ved å fokusere på positive tanker og pusteteknikker som de primære fokus. På den måten vil smertene bli sekundære og mindre viktige.
Av Tone Aanderaa

Pusteteknikkene læres så godt at de kommer naturlig når sammentrekningene begynner og blir et viktig verktøy gjennom fødselen. Filosofien bak metoden bygger på Pavlovs betingede reflekser, hvor noe som er så godt innlært kommer automatisk når vi trenger å bruke det. 
Gjennom læring om fødselen og pusteteknikker er målet at den fødende skal oppleve størst mulig trygghet. Det er en stor hjelp at den gravide har med seg en partner på kurset - kjæreste eller annen fødselshjelper, fordi mye av essensen handler om å jobbe i team. Partneren har en aktiv rolle ved å gjøre den gravide trygg og hjelpe henne gjennom pustingen. Mor oppfordres også til en aktiv, deltakende holdning. Det legges vekt på å trene opp kroppsbevisstheten gjennom systematiske øvelser med pusteteknikker.

Altså: Kunnskap, pust, avspenning og teamwork med din partner vil hjelpe deg gjennom fødselen!

Jo mer kunnskap du har om hva som skjer når barnet skal ut, dess tryggere blir både den fødende og hennes partner.

Hva sier jordmor og fødseldeltakere om Lamaze kurset:
”Jeg ser hvor stor nytte spesielt kvinner med fødselsangst har av dine kurs. De kommer tilbake etter kurset med senkede skuldre og klarer å se frem mot fødsel. De er trygge og har fått et verktøy på dine kurs.”
Kari-Janne Nygjerdet jordmor på Frogner helsestasjon
“Takk for et flott kurs, jeg føler absolutt at vi er godt forberedt og mye tryggere på det som skal skje. Er ikke spesielt engstelig nå. Gleder meg kanskje bittelitt, til og med..."
(Fanny. Tidligere kursdeltaker)

Lamaze kurset inneholder:
• En grundig teoretisk gjennomgang av forandringer hos kvinnen før under og etter fødselen for å forberede parene.
• Avspenning og pusteteknikker. For at sammentrekningene skal jobbe mest mulig effektivt under en fødsel, er det viktig å jobbe med kroppen og ikke mot den.
• Fokus på partners rolle som kan lett føle seg hjelpesløs og utrygg underveis. Her vil partner være en aktiv hjelper som gjør den gravide trygg. “Sammen er vi sterkere!”
• Kvinnen vil gjennom disse øvelsene få en økt tro på seg selv og mestre fødselen.

Min lidenskap er at du skal glede deg til fødselen, og jeg vil gjøre alt jeg kan for at du skal gjøre nettopp det.

Se mer på Tones nettsider

Publisert Mandag 10. mars, 2014
 
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}