Mark i magen, barnemark

Mark i magen, barnemark
Mark i magen høres værre ut enn det egentlig er, og det går som regel greit å bli kvitt det. Det hører barnehage og småskolealderen til i størst grad, selv om man kan få det i alle aldre.
Av Jordmor Siri

Mark i magen er rett og slett det det høres ut som, små hvite og gulhvite mark, som kommer ut av endetarmen sammen med avføringen. Som regel kommer den som små biter og synes ganske godt. En voksen mark kan måle 8-13 mm x 0,5 mm og lever i ca 3 måneder. 

Det tar 3-4 uker før man merker symptomer som kløe i endetarmen. Den er som regel ganske kraftig, men tidlig i forløpet behøver det ikke å være så mange symptomer. Noen ganger kan man få magesmerter, men det er ikke så vanlig.  

Smitte

Hunnmarken kryper ut av endetarmen, som oftest om  natten og legger egg i foldene rundt endetarmsåpningen. Egg kan overleve utenfor verten, som er mennesker og ingen andre, i inntil to uker. De overlever godt i fuktige og varme omgivelser. Smitten skjer ved direkte kontakt fra endetarm til munn. Eggene fra marken legger seg under neglene hvis man klør seg direkte på huden rundt endetarmen. Det er derfor veldig viktig med god håndhygiene når man vet at det er noen i nærheten, barnehagen, skolen, som har mark. 

Håndklær, sengetøy og undertøy bør vaskes på kokvask, dvs 90 grader i vaskemaskinen. Hender skal vaskes godt etter hvert dobesøk og også før hvert måltid.  

Behandling

Det er viktig at også de som er i den smittetedes nærhet kurer seg, for det smitter veldig lett og hvis ikke alle går en kur kan man bli smittet igjen og igjen. Det er imidlertid sjeldent at barn under 2 år får det. Er det et barn i barnehagen som har dette, så trenger ikke alle barna å kures, det holder å kure nære familiemedlemmer. Gravide kan også ta den ene typen som finnes i Norge i dag. På apoteket vil de kunne gi deg god hjelp i forhold til ormekur. 

Ikke-medikamentell behandling

Det finnes også urter og planter man kan ta mot mark i magen, litt avhengig av alder kan man prøve ting som hvitløk, løk, annanas og ormegress (ja, den du finner i skogen som smaker lakris:)). Les mer om dette her på på Rolv. no

Mark i snøen?

Hvem har vel ikke blitt fortalt at å spise snø kan gi deg mark i magen. Det stemmer ikke, sier professor Ørjan Olsvik på forskning.no Han vil ikke anbefale ukritisk snøspising, men der den ser ren og fin ut, er det helt greit å spise den. 

Kilder: www.nhi.no, www.rolv.no, legemiddelhandboka.no

Publisert Lørdag 14. oktober, 2017
 
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}