Forebygg astma og allergi hos barnet ditt

Forebygg astma og allergi hos barnet ditt
Hvis mor spiser og drikker av matvarer som inneholder probiotika når hun er gravid så kan dette redusere forekomsten med allergi og eksem hos barnet med opptil 40%. Det har også god effekt mens hun ammer.
Av Jordmor Siri

Denne undersøkelsen som er gjort i samarbeid med forskere fra National Institute of Environmental Health Sciences i North Carolina i USA og Universitetet i Gøteborg i Sverige. Undersøkelsen baserer seg på probiotiske melkeprodukter som yoghurt og andre typer som er beriket med probiotiske bakterier. 
De probiotiske melkeproduktene var i dette tilfellet ulike melke- og yoghurtprodukter som er beriket.

Også her har Folkehelseinstituttet brukt Den norske mor og barn-undersøkelsen som informasjonsbase. Her har man fulgt barn fra mors mage og følger dem fortsatt, siden oppstart i 2008. 

Det er tydelig at det er best effekt når mor også inntar probiotiske melkeprodukter mens hun er gravid både når det gjelder atopisk eksem og høysnuesymptomer, i barnets første leveår. 

Resultater
Resultatene viser at det var sammenheng mellom inntak av probiotiske melkeprodukter og redusert forekomst av allergi og astma hos barna.
Inntak av probiotiske melkeprodukter i svangerskapet hadde sammenheng med redusert forekomst av atopisk eksem ved seks måneders alder og høysnuesymptomer (rhinokonjunktivitt) i treårsalderen.
Dersom både mødrene (i svangerskapet) og barna (etter seks måneders alder) inntok probiotiske melkeprodukter, var forekomsten av atopisk eksem og høysnuesymptomer lavere enn hvis moren ikke tok tilskudd mens hun ammer, eller der bare barnet drakk probiotiske melkeprodukter.
Det var ingen sammenheng mellom inntak av probiotiske melkeprodukter og astmaforekomsten så sent som i treårsalderen. Det er altså i graviditeten og det første leveåret som er viktig for å minske allergi og astma. 

Omega 3

Forskning viser også at Omega 3 fettsyrer kan forebygge allergi og astma hos barnet om mor tar det i graviditeten. 

I 2017 og 2018 er det også satt igang to forskningsprosjekter for å se nøyere på prebiotika og probiotika hos gravide. 

Kilde:
Pubmed: Prenatal and postnatal administration og prebiotics and probiotics

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}