Barns fordøyelse og probiotika

Barns fordøyelse og probiotika
Babymager er det ikke alltid like lett å forstå seg på. De fleste presser og plages lett i perioder, men hos noen blir det skikkelig problemer og man kan lure på om det er kolikk.
Av Jordmor Siri

Kolikk
Kolikk, gulp og reflux er blant de vanligste årsakene til mageproblemer hos babyer under 6 måneder og årsak til henvisning til lege i samme aldersgruppe. Det er også en av hovedårsakene til at sykehusinnleggelse og bruk av medisiner hos babyer i denne aldersgruppen. Mageproblemer skaper stress hos både baby og foreldre og påvirker hele familien.

En undersøkelse fra gjort i Italia som det refereres til i JAMA pediatrics  sier også at mageproblemer i tidlig alder lett kan henge ved og gi både mageproblemer og mulige psykiske problemer senere i livet. Om man ikke skal dra de lange linjene så kraftig, så der det hevet over en hver tvil at det er vondt både for foreldre og barn når poden sliter skikkelig. 

Kolikk betegnes ved at babyen har utrøstelig gråt, ofte til gitte perioder på døgnet. Som regel begynner det rundt 6 ukers alder og gir seg ved 12 ukers alder. Men det kan begynne før og vare lenger.

Ved tilførsel av probiotika (Lactobacillus reuteri DSM 17938) ble babyene bedre av kolikksymptomene allerede etter en måned. De fortsatte å bli bedre i løpet av de tre månedene studien varte. Gulping ble også bedre etter to måneder. På bakgrunn av denne undersøkelsen vurderer man nå å gi probiotika profylaktisk til babyer man ser har kolikktendenser. Her i Norge anbefaler man ikke tilskudd direkte til babyer så lenge de får morsmelk, men i utlandet gir de tilskudd av probiotika mye tidligere. Som det kommer frem i disse undersøkelsene. 

Ved vaginal fødsel får babyen naturlig tilført litt av mors bakterier i det man kommer ut. Disse bakteriene befinner seg i området i og rundt skjeden. Dette er essensielt for at babyen skal få satt igang sin tarm og bli kolonisert med gode tarmbakterier. Barn som blir født med keisersnitt blir dermed ikke utsatt for disse nødvendige bakteriene og kan nok i større grad slite med magen enn dem som er født vaginalt. Det vurderes i fagkretser om det derfor er riktig å hjelpe naturen ved keisersnitt ved å stryke en finger i mors skjede og så på barnets lepper, for å kolonisere barnet med gode bakterier fra mor. 

Treg mage hos babyer
Så lenge babyene får morsmelk er det få som får direkte treg mage. Antallet tømminger med avføring kan variere fra 4-5 pr dag til en gang pr 14 dag. Dette er normalt.
En del begynner å slite når de begynner med fastere føde, og da kan probiotika være et av tiltakene som gjør at avføringen ikke blir så hard og at promp lettere kommer ut.

Antibiotika og mageproblemer
Senere kan barn få mageproblemer pga sykdom eller antibiotika bruk. Da kan probiotika hjelpe slik at tarmen kommer tilbake til en normal flora og funksjon igjen. Hos barn som har hatt kolikk tidligere er det en økt sjanse for mageproblemer, så da kan man i perioder gi probiotika for å rette opp ubalansen.

Probiotika kan forebygge allergi og astma hos barnet
Nyere kunnskap viser nå at ved å spise probiotika i graviditeten og mens man ammer vil man kunne gi babyen probiotika bakterier og derved hjelpe dennes tarm til en bedre fordøyelse og et bedre immunforsvar helt fra begynnelsen etter fødselen.

Kilder:
JAMA Pediatrics
Wikipedia om probiotika

 

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}