Neste ekspertsvar

7 store NEI når du er gravid

7 store NEI når du er gravid
Synes du at det er mye å huske på som gravid? Vi har samlet det viktigste som du skal holde deg unna i en enkel sjekkliste: 7 ting å holde seg unna som gravid. Antakelig vet du det meste allerede, men ta en sjekk for sikkerhets skyld.

1. Hold deg unna alkohol og andre rusmidler. En alkoholfri graviditet bidrar til at barnet ditt får en best mulig utvikling av hjernen og alle andre viktige organer.  Slik takker du nei til alkohol uten å røpe at du er gravid.

2. Stump røyken og dropp snus. En røyk- og snusfri graviditet minsker risikoen for spontanabort, tidlig fødsel, lav fødselsvekt og andre svangerskapskomplikasjoner. Få hjelp til å slutte hos røyketelefonen 800 400 85 eller gå inn på www.slutta.no Det er gratis.  Graviditet og nikotin

3. Styr unna rått kjøtt. Rått kjøtt kan inneholde parasitten toxoplasma. Sørg for at kjøttet du spiser er gjennomstekt eller kokt. 

4. Spis fisk, men unngå raket fisk, blåkveite over 3 kilo, all gjedde, abbor over 25 cm, ørret over 1 kilo, røye over 1 kilo og eksotiske fisker som hai, sverdfisk, skater og fersk tunfisk. Tunfisk på boks er helt trygt. Hold deg unna fiskelever, Svolværpostei og Lofotpostei. Unngå krabbeinnmat fra skallet, fordøyelseskjertelen i kamskjell og nyren i o-skjell. Sushi er greit hvis du er sikker på at hygienen er god.

5. Unngå upasteurisert melk og ost av upasteurisert melk. Når melken ikke er parsteurisert (oppvarmet for å drepe bakterer) er det risiko for bl.a. listeria-bakterier og stafylokokker. Listeria, som er en bakterie, er påvist i myke og halvmyke oster - som for eksempel brie og camembert - og i muggoster som gorgonzola. Unngå derfor disse ostene, selv om de er laget på pasteurisert melk.

6. Ikke klapp katter uten å vaske hendene etterpå. Ikke skift sand i kassen til katten når du er gravid uten å bruke hansker. Sanden kan inneholde toxoplasma.

7. Styr unna anstrengende fysisk aktivitet hvis det er svært varmt, hvis du har feber, eller hvis luftfuktigheten er høy. Etter 3.måned bør du unngå kontaktidretter som kampsport, fotball og håndball. Ekstremidretter anbefales ikke når du er gravid.   Gravide bør trene, men hold deg unna dette.
 

 Les Helsedirektoratets brosjyre for GRAVIDE med flere detaljer.

Her er de siste anbefalingene fra Matportalen.no

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}