Neste ekspertsvar

Gravid: Du bør legge på deg minst 11 kilo

Gravid: Du bør legge på deg minst 11 kilo
Her er det invidividuelle forskjeller fordi man i utgangspunktet veier forskjellig når man begynner en graviditet, men det finnes noen retningslinjer som Helsedirektoratet har kommet med.
Av Jordmor Siri

Helsedirektoratet anbefaler at du går opp mellom 11 og 16 kilo hvis du var normalvektig eller undervektig når du ble gravid. Graviditeten, dvs fosteret, fostervann, livmor, økt blodvolum og væskevolum i kroppen utgjør 12 kilo i seg selv. 12 kilo som forsvinner relativt raskt etter fødselen. Derfor er det ikke farlig å legge på seg minst 12 kilo når man er gravid og normalvektig i utgangspunktet. 

Det kan variere når i graviditeten man legger på seg, noen gjør det kanskje mer i begynnelsen, mens andre mer mot slutten. De fleste legger på seg jevnt og trutt gjennom hele graviditeten. De som er veldig kvalme legger som regel ikke på seg i begynnelsen, noen går faktisk ned i vekt. Fosteret får som regel i seg nok næring allikevel, nå så tidlig i graviditeten. 

Er man undervektig og ikke legger på seg i svangerskapet kan dette være til fare for fosteret hvis det da får for lite næring. Er du i denne situasjonen skal du følges opp nøye hos jordmor og lege med ultralydmålinger av fosteret slik at man vet at det får nok næring. 

Er man overvektig i utgangspunktet er målet å ikke gå så mye opp i vekt gjennom å spise riktig og økt bevegelse. Faren ved overvekt hos mor er at fosteret kan bli stort, og du skal derfor følges opp tettere enn vanlig i graviditeten med ultralyd av fosteret. 

Gravid: 10 ting du kanskje ikke visste

Helsedirektoratet anbefaler 30 minutters bevegelse hver dag for alle. Her kan du regne husarbeid, arbeid på jobben som gjør at du er i bevegelse og inn i dette regnestykket. Har du en stillesittende jobb anbefales det at du går en tur på ca 30 minutter hver dag. Svømming og sykling kan også være bra for gravide hvis du ønsker å variere bevegelsesform. 

Gravide bør trene, men hold deg unna dette

Kilde: Helsedirektoratet

Gravide og ammende skal ikke ta CLA

Publisert Lørdag 16. september, 2017
 

Les mer om:

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}