25 ord om graviditet og fødsel

25 ord om graviditet og fødsel
Er du førstegangsgravid? Da kan det være nyttig å lære seg noen ord som brukes under graviditet og fødsel.
Av Jordmor Siri

Noen som antakelig er nye og ukjente for deg. Vet du f.eks hva slimproppen er? Ligamentsmerter? Renselse? Velkommen til grunnkurs i ord som brukes av jordmor, gynekolog og barnelege om graviditet og fødsel. 

1. Blodstrøm eller blodgjennomstrømning er farten blodet holder gjennom navlesnoren. Det er vanlig å måle dette for å se at det er nok gjennomstrøming fra morkaken, gjennom navlesnoren og til fosteret. Blir hastigheten for lav kan fosteret få for lite surstoff. Les mer om navlesnoren her

2. Etterrier er sammentrekningene/riene i livmoren som gjør at livmoren trekker seg sammen og minsker blødningene etter fødselen. Livmoren veier en kilo ved fødselen og når den trekker seg sammen etter at babyen er født er den på størrelse med en grapefrukt.

3. Fundus uteri er toppen av livmoren.

4. Halsbrann forårsakes av magesyre som presses eller lekker opp i spiserøret. Det kan være veldig smertefullt og plagsomt. Det kan gjøre at man ikke får sove om natten, så da er det lurt å ta syrenøytraliserende midler (som er ok når du er gravid, det vet de på apoteket). Å ligge på venstre side kan også hjelpe. Her finner du kjerringråd mot halsbrann

5. Hvitvask middel du får kjøpt på apoteket som hjelper mot kløe, i dette tilfellet kan det hjelpe mot svangerskapskløe. Se ekspertsvar om hvitvask og kløe

6. Kynnere er sammentrekninger i livmormuskulaturen. Kynnere trener livmoren til fødselen. Med tvillinger eller fler, får man mange kynnere tidlig i graviditeten. Her er en artikkel om kynnere og rier

7. Ligament =bånd som er festet to par oppe i toppen av bukhulen og to par nede fra livmoren og ut i nedre del av bukhulen, som gjør at den ikke snurrer rundt inne i magen. På latin heter de ligamentum rotundum uteri. 

8. Livmortapp/cervix er den 3-4 cm lange ”enden” på livmoren som ligger ned i skjeden. Tappen er den ytterste tuppen. Den blir hard når man er gravid, og trekker seg opp og bakover for å beskytte inngangen til livmoren. Den skal være lukket mesteparten av graviditeten, men kan åpne seg noe et par måneder før termin om man er flergangsfødende.

9. Linea Fusca er det samme som linea nigra, den linjen som i løpet av andre trimster kommer fra bekkenbenet foran og opp til navlen. 

10. Prenatal pleie er å ta vare på mor eller foster før fødselen.

11. Prenatal diagnostikk er det samme som fosterdiagnostikk. Det vil si at man gjør undersøkelser for å kartlegge hvordan det er med fosteret. Les mer om prenatal diagnostikk her

12. Postnatalt er etter fødselen. Postnatal pleie er å ta vare på mor eller barn etter fødselen.

13. Pica betyr skjære på latin. I sammenheng med graviditet betyr det at man får dilla på noe, enten smak eller lukt. En så sterk trang til å spise eller lukte på noe at man ikke kan motstå dette. Vi har kalt dette "svangerskapsdille" og de mest populære fra brukerne på fb ligger kan du se her

14. Renselse er blødningen og utfloden som kommer etter fødselen. Renselse heter Lochia på latin. Den har tre betegnelser Lochia Rubra som er den rødlige de første 3-5dagene etter fødselen. Så heter den Lochia serosa og varer til ca dag 10 etter fødselen. Lochia alba er den mer blanke utfloden som varer i 3-6 uker etter fødselen. Den skal ha lukt omtrent som en mens. Får den en råtten lukt eller skifter farge mot grønnlig så kan det være et tegn på en infeksjon, da må du kontakte lege med en gang. 

15. Reynauds fenomen også kalt likfingre er rett og slett kalde fingre og tær forårsaket av at blodtilførselen blir veldig nedsatt. Fingrene/tærne blir først hvite og så blå. Det kan være ganske smertefullt. Når blodgjennomstrømningen tar seg opp igjen blir fingrene/tærne ofte røde, hovne og vonde.

16. placenta praevia =forliggende morkake. Det vil si at den ligger foran fosterets utgang av livmoren. Den kan være helt eller delvis forliggende. 

17. Råmelk er den første melken som kommer i de første dagene etter fødselen, også kalt colostrum. Den har et mye høyere fett- og næringsinnhold enn melken som kommer senere. Det er for å sikre babyen mest mulig næring før melkeproduksjonen har kommet godt i gang. 

18. Stripping: Jordmor eller lege løsner fostervannshinnene rundt babyen fra nederst i mormunnen slik at det frigjøres prostaglandiner, som kan være med på å modne mormunnen og med litt flaks starte fødselen. Man går inn vaginalt med en eller to fingre gjennom mormunnen, så dette betyr at mormunnen må være litt åpen for at man kan nå helt opp til babyens hode. Hvis det ikke er noen åpning kan man ikke gjøre dette. De fleste har økt utflod og litt blødning i ett til to døgn etterpå. Mange opplever en god del kynnere og nesten over mot rier i timene etterpå, enten går man da over i fødsel, eller så dabber det av. 
Stripping gjøres bare rundt termin fra uke 40 ca.
Flergangsfødende har også som oftest opp mot 4 centimeters åpning, så da er det lettere å gjøre det og man får også bedre effekt hos dem fordi de lettere "tenner" på denne litt hardhendte behandlingen. 
Stripping kan gjøre vondt og er som oftest litt ubehagelig.

19. Skambenet også kalt venusberget, et mye hyggeligere ord, eller bekkenbenet. Heter på latin os pubis.

20. Slimproppen kan gå/ komme ut, enten i sammenheng med fødselen eller flere uker før du føder. At den kommer ut er mer et tegn på at noe er i emning enn at fødselen er igang. Slimproppen er geleaktig og gul/hvitaktig oftest med brune spetter.
Slimproppen skal beskytte inngangen til livmoren slik at ikke bakterier kommer inn og blir en fare for babyen eller moren.
Når den er seig er den også myk slik at det ikke kjennes plagsomt. Den vil også da lettere følge cervix/mormunnen din ved bevegelse, enten du beveger deg eller ved samleie, sånn at det er helt tett og fint hele tiden.
Når mormunnen åpner seg vil den dette ut etterhvert som det blir romslig rundt den. Avhengig av hvorfor den går, om det bare er litt kynnere eller sterkere kynnere, vil man blø litt samtidig, da kommer det røde striper i den.
På engelsk heter den "mucus plug"

21. Spekulum (latinsk: speil) er et medisinsk verktøy for å undersøke kroppsåpninger, med en utforming som avhenger av hvilken kroppsåpning som skal undersøkes.
Vaginale spekula ble brukt av romerne, og spekulumartefakter har blitt funnet i Pompeii. pekulumet blir ført inn i vagina for å utvide den, for å lettere kunne undersøke vagina og livmorhals.
Det finnes også egne spekulum for anal-, øre-, og neseåpninger (kilde: Wikipedia)

22. Svangerskapsforgiftning eller preeklampsi er en sykdom som gravide kan få der Blodtrykket går over 90 i undertrykk, det er pluss 3 i proteiner i urinen, og det er vann i kroppen, ødemer, hos den gravide. Går det så langt at den gravide får eklampsi kan det være fare for både mor og barn. Derfor er dette en fryktet komplikasjon og gravide som viser tegn på svangerskapsforgiftning vil følges opp nøye.

23. Svangerskapskløe i liten grad er vanlig, opptil 5% av alle gravide får plager med dette. De vanligste årsakene er tørr hud, huden er mer strukket og derfor klør mer. Svangerskapshormonene kan også være medvirkende til at kløe oppstår. Svangerskapskløe i sterkere grad kan være farlig dersom man får endringer i leververdiene, derfor skal du ta det opp med jordmor eller lege om du får kløe som går over til å bli plagsomt. Les mer om plager i graviditeten her

24. Svangerskapsdiabetes er en nedsatt glukosetoleranse i svangerskapet. Det vil si at man som gravid tåler sukker dårligere, på en slik måte at det kan skade bade mor og foster. 1,4 % av gravide i Norge får denne diagnosen. Les mer om svangerskapsdiabetes

25. Symfyse-fundusmål er måten man måler hvordan babyen vokser inne magen. Man måler da med metermål fra symfysen og opp til toppen av uterus, uterus fundi. Les mer her 

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}