Keisersnitt -når får du det?

 Keisersnitt -når får du det?
Scanstockphoto
Alt du lurer på om keisersnitt på ett sted! Her får du svar på hva et keisersnitt er, når det gjøres, hvilken smertestilling som er på tale og tiden etter at du har tatt keisersnitt. Sjekk keisersnittforumet vårt der Eva lurer på hvordan det er for hun skal snittes om 4 uker!
Av Jordmor Siri

Keisersnitt gjøres først og fremst for å redde babyen eller mors liv,men kan også gjøres dersom mor har stor angst for å føde, har blitt skadet i underlivet under tidligere fødsler, eller dersom mor har hatt to eller flere keisersnitt tidligere.

Keisersnitt ved seteleie eller tverrleie

Seteleie, eller tverrleie kan være en årsak. Ved tverrleie, at babyen ligger på tvers,  skjer alltid fødselen ved keisersnitt. Ved seteleie er størrelsen på babyen og mors størrelse på bekkenet avgjørende for om det blir keisersnitt eller ikke. Når babyen ligger i seteleie, så er det vanlig å bli henvist til fødestedet ditt for en vurdering i uke 36.

Det er ca 15% keisersnitt i Norge nå, en prosent som har vært økende de siste 20 årene. Et keisersnitt tar normalt 30-45 minutter.

Hvordan gjøres et keisersnitt?

Keisersnitt er en åpning av buken for å hjelpe barnet ut. Det er et 10-15 cm stort snitt som gjøres gjennom huden, på tvers rett over symfysen (bikinisnitt) og gjennom muskellagene og til sist gjennom livmoren, av enten obstetriker eller kirurg.

Deretter deles bindevevsskjeden rundt de rette bukmusklene; selve muskulaturen spaltes på langs. Bukhinnene med blæren skyves ned. Det lages et tverrsnitt i livmorveggen i nedre segment.

Dette segmentet er tøyd i siste del av svangerskapet. Ved for tidlig fødsel der dette ikke er skjedd, kan det iblant være nødvendig å legge et lengdesnitt også i livmorveggen, for å få barnet ut så skånsomt som mulig.

Morkaken hentes ut mauelt, det vil si for hånd. Den blir veid og målt som ellers etter en fødsel og man sjekker at den er hel og fin, slik at det ikke er noen rester inne i livmoren, som kan gi infeksjon.

Stingene man bruker kan variere fra sykehus til sykehus. De indre lagene blir sydd med sting som reabsorberes av kroppen i løpet av de nærmeste ukene, som er tiden det tar før muskler og vev har vokst sammen igjen.

Det kan være planlagt eller mer akutt. De fleste sykehus har tre varianter, planlagt, haste eller katastrofekeisersnitt.

Keisersnitt - slik klargjøres du

Mor klargjøres for keisersnitt ved at man legger inn veneflon på hver hånd. Gjennom disse ”portene” kan mor få tilført intravenøs væske under keisersnittet.

Det blir også lagt inn et kateter i urinrøret slik at urinblæren til en hver tid er tom og ikke tar unødig plass under operasjonen. Det er også praktisk med en gang etter forløsningen at mor slipper å tisse selv.

Kateteret fjernes så fort man kan når mor har kommet på barsel for å unngå urinveisinfeksjon.  Mor skal også opp og gå et par skritt, med god hjelp, relativt raskt etter at man har kommet opp på barsel. Dette er for å redusere faren for blodpropp.

Keisersnitt - bedøvelsesformer

Keisersnitt kan gjøres i narkose eller med spinal eller epiduralbedøvelse. Ved narkose vil mor sovne i løpet av sekunder etter at narkosemiddelet er satt. Babyen tåler veldig dårlig narkose, og gjør man keisersnitt i narkose må babyen være ute innen fem minutter etter at mor har blitt bedøvet.

Spinal eller epidural settes i ryggen i spinal eller epiduralrommet. Man blir da fullstendig bedøvet fra dette punktet den settes og nedover i bena.

Keisersnitt - planlagt

Planlagte keisersnitt avtales gjerne i god tid før fødselen og utføres ofte ca en til to uker før termin. Vanlig nå er at mor og kjæreste kommer inn på sykehuset dagen før og får all informasjon, og så får hun beskjed om å faste etter midnatt, men kan sove hjemme om natten og møte forberedt neste morgen. Bor man langt unna fødestedet vil man selvfølgelig få tilbud om å overnatte til dagen etter.

Bedøvelsesformen er som oftest spinal eller epiduralbedøvelse, for det er den formen som er minst belastende for mor og man har da bedre tid til å få babyen ut.

Når den som opererer har åpnet opp alle lagene og også har snittet i livmoren, så vil en av de som assisterer presse øverst på livmoren for å få babyen ut av livmoren. Noen opplever dette som ubehagelig, men det er ikke smertefullt når man er fullt bedøvet.

Ved planlagte keisersnitt kan også partneren være tilstede mens inngrepet utføres. Det settes opp et skjermbrett foran mor slik at ingen av dem kan se selve operasjonen, men de vil kunne få se det nyfødte vidunderet sammen med en gang det har kommet ut av mors mage.

Jordmor er tilstede ved keisersnitt og tar i mot babyen med en gang og bærer den ut til et rom ved siden av, der varmen er litt høyere og hvor det også er en barnelege som foretar en rask sjekk av babyen. Som oftest er det også med en barnepleier som hjelper til med den nyfødte babyen.

Hastekeisesnitt

Hastekeisersnitt gjøres når man har litt dårligere tid, der man er redd for at det vil stå om livet dersom inngrepet ikke blir utført. Hvis mor i utgangspunktet har spinal- eller epiduralbedøvelse vil man fylle på denne slik at mor blir fullt bedøvet og ikke kjenner smerte når babyen kommer ut. Har man god nok tid, så vil også partneren kunne være med inn på operasjonsstuen og sitte sammen med mor her.

Ved haste- og katastrofekeisersnitt vil barnelegen foreta en litt grundigere sjekk av det nyfødte barnet, for å være helt sikker på at alt er vel. Ved behov vil babyen bli overflyttet til nyfødt avdelingen for intensiv behandling. Partneren kan godt være med babyen dit og mor vil bli trillet dit i sengen så fort hun er pigg nok til det.

Katastrofekeisersnitt

Katastrofekeisersnitt gjøres når det står om livet til babyen eller mor. Da skal babyen ut så fort som mulig, og narkose er alltid bedøvelsesformen. Babyen må være ute innen 5 minutter fordi den ikke tåler narkosegassen. Siden man er så rask med å få babyen ut, så bruker man tiden etterpå til å stoppe blødninger hos mor og sy pent sammen igjen. Dette kan ta litt lenger tid enn når det er et planlagt keisersnitt.

Etter keisersnittet

Det kan være kjekt å ha gjort seg opp en mening om hvorvidt partneren skal følge mor eller barn etter at keisersnittet er over. I de aller fleste tilfellene vil mor få noe å sove på mens man syr henne igjen etter keisersnittet, så partneren kan bli med babyen den første timen.

Men når mor våkner igjen, så er det mange som gjerne vil være sammen nede på oppvåkningen. Babyen kan som oftest ikke være der, for de som jobber der vil ikke alltid ta ansvaret for en nyfødt baby i tillegg til andre nyopererte pasienter. Babyen vil bli passet spesielt godt på de første timene på barsel, som oftest av og sammen med kjæresten din.

Mor kommer opp igjen på barsel så fort alt er stabilt med blodtrykk og urinen renner som den skal, et tegn på at sirkulasjonen er i orden hos mor. Mor blir også sjekket for blødninger og at livmoren trekker seg sammen som den skal mens hun er på oppvåkningen og så på barsel i de dagene hun er der.

Fra vårt forum: Orgasme etter keisersnitt

 Den første kontakten og sykehusets ansvar, innlegg på Dagens Medisin.no

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}