Babyens bevegelser - å kjenne liv

Babyens bevegelser - å kjenne liv
I nyere svenske undersøkelser har man nå forsket på normale bevegelser hos babyen opp mot termin, og man bruker når ordet "Mindfetalness", noe alle mødre har når de kjenner etter:)
Av Jordmor Siri

Normale bevegelser hos babyen

Det er alle typer bevegelser fra babyen som teller, derfor har man i denne Svenske undersøkelsen kategorisert typer bevegelser som gravide oppgir som det de kjenner i 7 kategorier: 

1. Store og sterke bevegelser

2. Store bevegelser

3. Sakte bevegelser

4. Strekke og tøye bevegelser

5. Bevegelser fra side til side

6. Lette bevegelser

7. Skvetne bevegelser

Mindfetalness

De fleste mødre vil fra ca uke 34 og utover kjenne babyens bevegelser og også registrere det om bevegelsene endrer seg. Man ser nå på dette som den viktigste måten å følge med på hvordan babyen har det. Denne bevisstheten kaller man "Mindfetalness" Derfor skal du, om du er usikker på hvordan babyen har det, kontakte jordmor eller lege for å få en ekstra kontroll. 

Fra uke 12

Det er ikke så vanlig å kjenne bevegelser så tidlig som i uke 12, men det er mulig.

Normalt kjenner man det ikke før mer nærmere uke 20, og de fleste har kjent bevegelse når man når uke 22.

Det har mye å si hvilken vei babyen ligger, har den armer og ben ut mot din navle kjennes spark og bevegelser lettere. Så lenge babyen har god plass kan den godt snu seg flere ganger i døgnet og gjøre det vanskeligere å kjenne bevegelsene. 

Liv hver dag fra uke 28

Hvis du er mer enn 28 uker på vei, så er det normalt å kjenne liv hver dag, men bevegelser som blir mindre etterhvert som babyen vokser og får det trangere.Mot slutten blir bevegelsene mer som kraftigere romsteringer og ikke lenger friske fraspark.

5 bevegesler i løpet av 20 minutter

Du skal kjenne 5 bevegelser eller mer i løpet av 20 minutter, hver dag fra uke 28, men et mønster i bevegelsene er det ikke så vanlig å kjenne før etter uke 32.

Da vil du merke at den lille babyen din har bestemte tider på døgnet der den sover og tider da den er mer aktiv.
Mange merker mer bevegelse når de selv er rolige. Gjerne på kvelden.

Hvis du stresser, stresser baby

Har du hatt en stressende dag, så vil ofte babyen også bli mer aktiv, stresshormonene går over morkaken til babyen, så den også blir litt mer stresset.

Da kan den gjerne være roligere dagen etter hvis den har vært veldig aktiv en dag. 

Kjenner du lite liv?

Er det en dag du syns du har kjent lite liv, så drikk litt kald saft, eller legg deg ned rett etter et måltid og kjenn etter.

Når du spiser, så får også babyen en ekstra boost med sukker, og da er det vanlig at de beveger seg mer da.

Hvis babyen din ikke reagerer på saft, mat eller sjokolade, så bør du ringe og få en ekstra kontroll så fort som mulig hos jordmor eller fastlegen din. Dette gjelder også om du syns babyen din har beveget seg lite eller mye i løpet av noen dager. 

Her kan du lese 15+ spørsmål og svar om å kjenne lite liv.

CTG og ultralyd

Synes jordmor / lege også at det er lite liv, så vil de sende deg videre til sykehuset der de gjør en CTG (Cardio Toko Grafi) av babyen og bevegelsene. Der ser man hvordan babyens hjerte reagerer på bevegelse, og vil utifra det se om den har det bra eller dårlig.

Så vil du også bli undersøkt med ultralyd for å se at babyen har det bra, at det er nok fostervann og at gjennomstrømningen gjennom morkaken (placenta) og navlesnoren er som den skal.

Her finner du 10+ spørsmål og svar om CTG.

Når babyens rygg ligger mot din navle

Noen ganger når babyen har snudd seg er det ikke alltid like lett å kjenne bevegelsene, særlig hvis den ligger med ryggen ut mot din navle, for da skjer de fleste bevegelsene inn mot din rygg, og der er vi ikke så følsomme.

Etter uke 25: Kjenne liv utenpå magen

Etter hvert vil også kjæresten din og du selv kunne kjenne bevegelsene utenpå magen din, det er veldig hyggelig! Det kan variere kraftig når det skjer, men en eller annen gang etter uke 25 kanskje?


Det går fint å kjenne ganske hardt inn på babyen, det er vondt for mor før det er noen fare for babyen. Prøv å holde den ene hånden flat inn på den siden der du kjenner mest bevegelse og så dytt med den andre på den andre siden, da vil babyen ofte levere et fint spark inn mot den flate hånden, det er en magisk følelse!

Feber hos mor

Påvirker også babyen og den kan være roligere når du er syk. Får du mer enn 38,5 i feber skal du ta febernedsettende. Du kan alltid ta paracet. I andre trimester kan du også ta ibux. 

Her kan du sjekke spørsmål og svar om feber hos mor

Kilder:

Pubmed: Womens perception of fetal movements in full term pregnancy -A Swedish population-based study
Pubmed: Mindfetalness


 

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}