Sex etter fødsel -10 ting du må vite

Sex etter fødsel -10 ting du må vite
Foto: Scanstockphoto
Som med graviditeten er det meste normalt også når det gjelder når man får lyst på sex etter fødselen. For mange oppleves det som en ny "første gang" og det kan være ok å bruke litt god tid og være litt lekne.
Av Jordmor Siri

1. Det kan være uvant -ta tida og glidemiddel til hjelp

Første gang dere skal elske etter fødselen, er det lurt å ta seg god tid. Skjeden er kanskje litt tørr på grunn av hormonene og renselsen, så for noen er det ok å bruke en glidekrem. Det er antagelig rart den første gangen for dere, både menn og kvinner lurer på om følelsene i underlivet er de samme som før fødselen, eller før man ble gravid i det hele tatt. Tid og kosing er særlig viktig de første gangene når dere skal elske. Dere skal bli kjent i nye roller og i en ny situasjon. Det er normalt å reagere både med glede og gråt for begge to, man skifter fort i humør.

2. Tørre slimhinner
De allerfleste har opplevd det i graviditeten også, og det vil antagelig vare omtrent like lenge som du ammer. (Så kommer til ofte tilbake i overgangsalderen). Dette har sammenheng med lavt østrogen i kroppen. Som oftest er det nok å bruke god tid og glidemiddel, men om dette ikke er nok, så kan du ta en tur til fastlegen din og få gode råd om feks lokale østrogener.
Glidemiddel kan gjøre at du det neste døgnet får litt mer utflod, det er normalt. 

3. Romsligere skjede

Særlig de første 6 ukene opplever mange at skjeden er mer romslig enn før, dette går som regel over rundt 12 uker etter fødselen, da skal det meste være tilbake til før gravid tilstand. Noen opplever også at det kommer "prompelyder" da, det er normalt. 

4. Livmor

Livmoren kan etter fødselen "henge" litt lavere i skjeden, slik at både du og mannen din kan oppleve å kjenne den under samleie. Det kan være litt plagsomt, men som regel retter det seg i løpet av noen uker etterhvert som båndene som holder den på plass trekker seg sammen. Skulle du være plaget med at du kjenner livmoren din når du er på 6 ukers kontrollen hos jordmor eller lege etter fødselen bør du snakke med dem om dette. Da vil du få en ny kontroll noe senere for å sjekke hvordan det er, og om det er noe man kan gjøre for å hjelp. 

4. Hvor fort kan man ha sex?

Det er utrolig forskjellig når man føler seg klar for å være sammen igjen også seksuelt etter en fødsel. Noen par opplever det å bli foreldre som en solid opptur og er klare for det meste ganske raskt etter hjemkomsten fra barsel, mens andre av ymse grunner ikke er klare for samleie før etter kanskje et halvt år. Psykolog Lisbeth Brudal som har forsket mye på hva som skjer i samlivet i forbindelse med svangerskap og fødsel anbefaler at dersom dere ikke har gjenopptatt seksuallivet innen 6 måneder etter fødselen, så bør dere søke hjelp på helsestasjonen eller hos lege.

5. Sting

Stingene skal dette ut av seg selv i løpet av 2-3 uker etter fødselen. De kan komme som svarte små striper i bindet. Med innvendige sting vil det ikke komme noe, da blir de absorbert av kroppen innvendig. Hos de med sting som er avbrutte vil mannen kunne oppleve at penis blir litt skrapet opp når man har samleie, om ikke alle stingene er borte ennå. Det er ikke farlig, men kan bli plagsomt, heldigvis er det forbigående. 

6. Prevensjon

Etter fødslen vet man ikke når mensen kommer tilbake igjen, du kan ikke planlegge ubeskyttet sex før du vet når eggløsningen er. De fleste får igjen mensen rundt seks måneder etter fødselen, men variasjonene er store. 

Derfor bør dere bruke prevensjon fra dag 1. Kondom eller femidom kan være bra de første seks ukene. Dette er for å hindre at det oppstår infeksjon hos den nybakte mor og fordi det er god prevensjon. Det er faktisk mulig å bli gravid i ukene etter en fødsel, og to så tette svangerskap er ganske slitsomme for alle parter. Det har også nå kommet en ny minipille på markedet, Cerazette, som man kan begynne å ta mens man ammer og før man får igjen mensen. Denne skal ikke påvirke ammingen fordi den ikke inneholder østrogen. Gestagenet som den inneholder skal heller ikke være skadelig, men er i store nok mengder til at den hindrer eggløsning. Det er samme typen som den som er i p-ringen. P-ring kan være vanskelig å bruke de første 12 ukene etter fødselen fordi skjeden ikke er tilbakedannet ennå. 
Gynefix er en ny spiral på markede som festes inni livmoren i toppen, fundus, den er med kobber og har ikke hormoner. Men siden den festes i selve livmoren kan den ikke falle ut, selv om livmoren fortsatt er forstørret etter fødselen i de første 12 ukene. 
 

7. Brystene lekker melk

En del kvinner vil lekke morsmelk når de blir seksuelt opphisset, da kan det være greit å bruke en BH, dersom man syns det er plagsomt med melken som renner. Brystene får en dobbeltrolle i denne tiden, både matstasjon og kjærlighetsobjekt og det er ikke like lett!


8. Barsel-Blues

De allerfleste opplever en gråte dag 3. dagen når melken kommer, det er som om alle hormonene har gått amok i tillegg til at de fleste får brystspreng. Dette kan være ganske smertefullt! Kvinner som har tatt keisersnitt får som regel melken en dag etter de som har født vanlig, det vil si rundt 4. dag. Hos de fleste varere dette i ett døgn, så retter tingene på seg. Får du ikke til ammingen da, så tar du kontakt med barsel, eller jordmoren som du gikk hos i graviditeten, de vil kunne hjelpe deg. 
Men opplever at du er trist og lei og dette varer i mer enn noen uker, så kan det hende at du kan trenge profesjonell hjelp for å finne ut av det. Da kan du oppsøke jordmoren som fulgte deg i graviditeten, helsesøster eller fastlegen din, så kan dere sammen finne ut av hva slags hjelp du behøver.
Les mer om nedstemthet etter fødsel 

9. Renselse

Renselse er livmoren som bygger seg ned fra en kilo, som den veier ved fødselen, og tilbake til 70-80 gram. Det er også blødning fra det stedet i livmoren der morkaken satt.
 

Renselse heter Lochia på latin. Den har tre betegnelser Lochia Rubra som er den rødlige de første 3-5dagene etter fødselen. Så heter den Lochia serosa og varer til ca dag 10 etter fødselen. Lochia alba er den mer blanke utfloden som varer i 3-6 uker etter fødselen. Den skal ha lukt omtrent som en mens. Får den en råtten lukt eller skifter farge mot grønnlig så kan det være et tegn på en infeksjon, da må du kontakte lege med en gang.

Renselse er livmoren som bygger seg ned fra en kilo, som den veier ved fødselen, og tilbake til 70-80 gram. Det er også blødning fra det stedet i livmoren der morkaken satt. 

10. Orgasme og samleie kan gi økt blødning

Noen opplever at renselsen tar seg opp litt og blir litt rødere (mer nytt blod) og mer når man har hatt samleie, dette er helt normalt. 
 

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}