Ufrivillig barnløshet og Progesteron

Ufrivillig barnløshet og Progesteron
Av dr. Leif Ims Mange par opplever at de ikke får barn selv om både hun og han er friske medisinsk sett. Dette er et økende problem i den vestlige verden og legevitenskapen har ikke noe skikkelig svar på problemet. Så tyr man til kunstig befruktning.

Den normale syklus
Kvinner har en syklus på normalt 28 dager. Særlig to hormoner er involvert; østrogen og progesteron. Østrogen har den egenskapen at det får celler til å dele seg, vev til å vokse og det gjelder i dette tilfelle livmorslimhinnen som vokser i fasen før eggløsningen. Det skjer også samtidig en modning av egg i eggstokken.

Opptil 150 follikler utvikler seg for hver syklus, men normalt er det bare ett egg som frigjøres, og som derfor kan befruktes. Like før eggløsningen kommer det en liten dusj av mer østrogen, og det får et egg til å komme frem fra sin follikkel. Det kalles eggløsning. Den prosessen er nå observert, og det er faktisk en langsom prosess og ikke som man før trodde: en blære som sprekker.

Når en follikkel har åpnet seg, dannes det et såkalt gult legeme i dens vegg. Dette corpus luteum produserer progesteron. Progesteron gir beskjed til cellene i slimhinnen i livmoren; ”slutt å dele dere, nå må dere fylles med sukker og saft for det kommer kanskje snart et lite embryo.”

Dersom et egg blir befruktet, skjer det som regel høyt opp i egglederen, og når det befruktede egget kommer ned i livmoren er det allerede en klump med celler som graver seg inn i slimhinnen som en liten snylter og begynner å vokse der.
Uten befruktning vil det etter 14 dager oppstå et fall i produksjonen av progesteron, spiralarteriene inn til slimhinnen vil trekke seg sammen slik at slimhinnen dør, løsner, og vi får det som kalles en menstruasjon. Og så starter alt på nytt.
Det er mengden østrogen som bestemmer om kvinnene har mens eller ikke. At en kvinne har mens, betyr at hun har nok østrogen.

Progesteronets egenskaper ved graviditet
Progesteron er helt nødvendig for vekst og utvikling av et foster. Dersom produksjonen av dette hormonet stopper, vil en abort komme etter 3 dager. Derfor er det helt essensielt under en graviditet at det er nok progesteron.

I den første tiden produseres det fra det nevnte corpus luteum som etter hvert vokser og blir større (corpus luteum gravitationis), men etter hvert overtar morkaken (som kommer fra fosteret) og produserer store mengder progesteron, faktisk en 15-dobling fra den normale i annen halvdel av menstruasjonssyklus (lutealfasen) til 350 mg per dag i siste trimester. Det er enorme mengder når det gjelder hormoner. Det er slik naturen har ordnet det, og det betyr at det er viktig.
Progesteron beskytter celledelingen under veksten av fosteret. Husk at det er en helt utrolig sterk celledeling i denne tiden, og for at det ikke noe skal gå galt har naturen laget progesteron. Progesteron beskytter DNA. I tillegg vil progesteron påvirke immunsystemet slik at ”den lille snylteren,” som faktisk er et fremmedlegeme, ikke utstøtes. Progesteron vil også dempe kontraksjonene i livmoren. De som har vært gravide kjenner til hva kynnere er. Det er livmoren som strammer seg (for å trene). Den blir steinhard å kjenne på, men det er ikke smertefullt. Det er ikke veer, men starten på dem. Uten progesteron ville en abort komme etter 3 dager.

Progesteronets forhold til østrogen
Progesteron og østrogen er to hormoner som på en måte jobber sammen. Østrogen representerer aktivitet (Yang) og progesteron har en nærende påvirkning (Yin). Derfor er en balanse mellom disse to nødvendig for helse og sunnhet.
I vår tid er det en tendens til at det blir for mye østrogen og for lite progesteron. Derved oppstår en ubalanse som kan gi mange symptomer.
Det er mange østrogene stoffer i den moderne verden med alle de nye kjemikaliene som finnes. De vil påvirke oss om vi ikke er forsiktige. Plantevernmidler, pesticider, plastprodukter, flammehemmere, stoffer i maling og lakk har ofte en østrogen virkning. Da kan det oppstå er overvekt av østrogen i forhold til progesteron. Det kalles østrogendominans.

Symptomer på østrogendominans
De vanligste er ømme og hovne bryster før mens – en uforklarlig vektøkning – humørsvingninger – tap av sexlyst – PMS – endometriose – dårlig hukommelse – hodepiner – kraftige blødninger - kalde hender og føtter – barnløshet - eller en kombinasjon av disse. Mange av plagene er så vanlige at kvinnene tror det er normalt, men det er faktisk tegn på en ubalanse i hormonene.
Plagene kommer særlig den siste uken før mens.
Behandlingen er logisk og helt innlysende; å tilføre progesteron i fysiologiske doser i bioidentisk form for å rette opp ubalansen.

”Trette eggstokker” = lite progesteron
Jeg har laget et begrep som jeg kaller trette eggstokker. Det er eggstokker som produserer for lite progesteron under lutealfasen og/eller i for kort tid. Resultatet blir det samme som ved for mye østrogen – østrogendominans. Om du har normalt østrogen, men for lite progesteron vil det også oppstå en ubalanse. Dette er den vanligste årsak til østrogendominans.

Det skyldes kvinnenes moderne levesett
Om du stresser vil binyrene dine produsere mer kortisol. Kortsol er stresshormonet. Det er nødvendig for å tåle stress. Det er en helt naturlig sak. Kroppen liker kortvarige stressperioder, men ikke de kroniske. Det spiller ingen rolle om det er fysisk eller emosjonelt stress, men det emosjonelle er ofte det verste. Mange ting kan stresse, på hjemmebanen, på jobben, syke barn eller foreldre, konflikter her og der, osv.
Kortisol har morfologisk visse likheter med progesteron. De er begge såkalte steroidehormoner, og kortisol lages faktisk av progesteron i binyrene. Det fører til at kortisol kan blokkere reseptorene til progesteron. Dermed blir det mindre progesteroneffekt selv om det er nok progesteron i blodet.

Husk at et hormon har ingen effekt om det ikke setter seg på sin reseptor. Det kan være mye av et hormon i blodet, men uten sin spesielle reseptor har det ingen effekt.
Derfor vil mye kortisol gi mindre progesteroneffekt – altså østrogendominans med alle sine symptomer.
Et artig eksempel på blokkering av reseptorer: Når er et barn modent og klart til å kommet til verden? Få vet dette, men her er forklaringen: Det er barnet som bestemmer når det er rede. Da begynner nemlig barnets binyrer å produsere kortisol. Kortisolet blokkerer progesteronet, kynnerne går over til veer, fordi progesteronets spasmeløsende effekt er borte, og fødselen er i gang. Jippi!

Kronisk stress må mestres. Det er mulig.
Kvinner med habituelle aborter har trette eggstokker. Behandlingen er å gi progesteron under hele svangerskapet for at det skal bli nok av dette hormonet til både mor og barn.

Dr. Lees spesielle metode for behandling av barnløshet
Dr. Lee var en pioner i bruken av progesteron og andre bioidentiske kjønnshormoner. Han har skrevet mange bøker om emnet. Dr. Leif Ims har oversatt de fleste av dem til norsk. Dr. Lee har god erfaring med en metode som går ut på at eggløsningen stoppes i 3 måneder. Det ser da ut til at eggstokkene har fått hvile, slik at et egg spretter frem når denne perioden er over. Rent praktisk går det ut på å gi progesteron fra like etter at mensen er over og til dag 26 i syklus.


Behandling av barnløshet med progesteron
Når det foreligger østrogendominans gir man progesteron i form av en krem som smøres på huden. I løpet av kort tid går progesteronet gjennom huden, inn i blodet og spres så til de vev og organer som trenger det. Det er en meget lettvint, effektiv, billig og sikker måte å tilføre det på.
Man gir progesteron når det er for lite av det, i den tiden da kroppen selv skal produsere det, altså i tiden fra eggløsning til mens. Det vil si i en normal syklus på 28 dager fra dag 12 til 26. Dette stopper ikke eggløsningen som i den normal syklus skjer på dag 14.

I Norge er det er kun tillat å kjøpe progesteronkrem fra apotek. Progesteronkremer av ulike typer som selges på helsekost anbefales ikke. Man vet ikke hvor mye progesteron de inneholder eller hvilken kvalitet de har.
Det anbefales å samarbeide med en erfaren terapeut og ikke eksperimentere alene.
Personlig har jeg erfaring med at mange barn er unnfanget og båret frem takket være bruk av progesteronkrem.

Mer informasjon på www.futhark.no

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}