Neste ekspertsvar

Fly når du er gravid - 10 ting du må vite

 Fly når du er gravid - 10 ting du må vite
Kan jeg fly når jeg er gravid? Hvor lenge opp mot termin kan jeg fly? Hvordan er det med reiseforsikringen? Her finner du svarene:
Av Jordmor Siri

1) Det er i utgangspunktet helt normalt å være gravid og i starten av svangerskapet er det vanligvis ikke noe problem for gravide å fly.

2) Ta med deg "helsekort for gravide" når du skal fly (dette får du hos fastlegen eller jordmor, og det skal alltid være med deg uansett) og Europeisk helsetygdkort (bestille hos NAV når du skal reise i Europa).

3) Inntil 4 uker før termin, altså fra 0 - 36 uker. kan du fly uten begrensninger med SAS, Norwegian og Widerøe, innenlands. Vær obs på at hvert enkelt flyselskap har sine egne regler. Er du i tvil så søk på nettet og sjekk reglene for flyselskapet som du planlegger å fly med. Det er ikke uvanlig at flyselskaper krever legeerklæring etter uke 28, men altså ikke de norske. Denne bør være på engelsk. I noen land må du ha med denne for å komme ombord i flyet når du skal fly hjem. 

4) Fra 2-4 uker før termin krever SAS, Norwegian og Widerøe legeerklæring om at du er frisk nok til å fly. Legeerklæringen eller erklæring fra jordmor bør inneholde reservasjonsnummer, navn og telefonnummer til behandlende lege eller jordmor, dennes signatur, termindato og hvor langt man er kommet i svangerskapet. SAS krever spesielt også at reisen må reisen godkjennes av SAS medisinske avdeling. Flytiden kan ikke overstige 4 timer.

5) Fra 2 uker før termin og frem til fødsel vil ingen av flyeselskapene gi deg adgang ombord. Widerøe kan gi unntak dersom du bor i Nord-Norge, sjekk isåfall de spesifike reglene for dette.

6) Hvis du har et komplisert svangerskap, skal du uansett snakke med legen eller fødeavdleingen om din situasjon i forhold til å fly. Dette gjelder f.eks om du har:
- Lav blodprosent (HGB)
- Tidligere prematur fødsel
- Problem med livmorhalsen
- Blødninger i svangerskapet
- Dårlig tilvekst av barnet

7) Er du i første 1/3 av svangerskapet og har vondt i magen, eller fått en uventet blødning, bør du være forsiktig med å fly.

8) Er du gravid med tvillinger eller flere, så gjelder egne regler. Hos SAS kan du fly uten begrensninger inntil 12 uker før termin. Fra 12-8 uker før termin krever legeerklæring og godkjennelse av SAS medisinske avdeling og flytiden kan ikke oversige 4 timer. Fra 8 uker før fødsel og frem til fødsel får du dessverre ikke fly.

9) Hvert forsikringsselskap har sine egne regler, sjekk hva som gjelder for din reiseforsikring. Europeiske reiseforsikring vil f.eks. dekke legehjelp og evt nødvendig hjemreise for riktig behandling, men du kan ikke avbestille en reise med graviditet som begrunnelse, hvis ikke du er syk som følge av graviditeten.

10) Drikk vann når du flyr. Sett deg gjerne ved midtgangen og ta deg noen turer slik at du får blodet i omløp, minst en gang i timen. Pass på at knehalsene ikke presses undøvendig mot setekanten, sørg for strekk og bøy og unngå ting som strammer i knehalsen.

Flere tips om å reise under graviditeten her.

Gravides erfaringer

Vi spurte på Facebook (des-13) om dere har erfaringer å dele om å fly når du er gravid.  Her er svarene vi fikk:

Christine G O  Var i thailand fra jeg var i uke 32 til 35. Hadde med legeerklæring om jeg jeg var frisk og i god form. Brukte støttestrømper på turen, drikke mye, jevne gåturer. Det eneste jeg ikke var forbredt på var hvor mye magen vokste på de tre ukene, så gravidbuksa som jeg reiste ned med god margin ble tatt på var det blitt veeeldig trang!!! Hadde ingen problen hverken på flyturen eller oppholdet

Katrine S Me første reist vi t paris når eg va ca 3 månda. Ble en tisseværdig tur. Måtte på do helletiden så fikk ikke så mye ut av turen enn å gå å lete etter toalett. Nå med nr 2 merker vi jeg var gravid dagen før ci reiste å var ca 6 uker på vei. Selve reiseturen var et mareritt da jeg var så dårlig. Spydde ikke men hadde det oppi strupen. Men alle er forskjellige. Ingen problem å fly noen plass så lenge man ikke er plaget med noe:)

Jeanette E Dro til Thailand i uke 17. Gikk bra til, men på veien tilbake etter 2 uker spøy jeg som en gris:( brukte støttestrømper på flyet.

Rubi M A Reiste til Egypt i uke 6-7, ble så dårlig i flyet og på toget:( kastet opp hele tiden og hadde vondt.

Elsa B-H Tok fly til Thallin i uke 21, fikk bra. Hadde på meg behagelige klær og støttestrømper

Lillian R Jeg dro til Tenerife da jeg var 17 uker på vei. Ikke noe problem! Hadde støttestrømper for sikkerhets skyld.

Mirabell V A Tyrkia uke 21 tror jeg det var. Fikk masse vann i kroppen som forsvant da jeg kom hjem igjen. Støttestrømper er gull, rikelig med vann, og nok salt og søtt. Helsekort for gravide og andre papirer var med

Lise-Marie A Reiste til Tyrkia i uke 20 og reiste hjem når jeg var i slutten av uke 22. Gikk helt fint. Passet bare på å drikke nok under flyturen og gikk litt i midtgangen. Prøvde også å strekke ut bena litt under setet foran. Jeg fikk ikke noe vann i beina under svangerskapet. Det kom faktisk 2-3 dager etter fødsel. Under flyturen brukte jeg løse klær og spurte etter en liten reisepute for å ha i korsryggen for å avlaste litt.

Mariell T Fløy vell 8 gang, ingen problem her. Hadde støttestrømper å gikk om flyturen varte lenge.

Veronica J S Ta med gode sko, helst noen som det er litt god plass i:) jeg hovnet opp veldig, å det va vooondt!! Så jeg måtte kjøpe nye.Brukte også støttestrømper på flyet.

Stine A L Reiste til Gran Canaria i uke 30. Støttestrømper og opp å stå / gå innimellom på flyet. Ha forsikring og papirene dine med i tilfelle.

Angelique J Ingen problem hverken i uke 12 eller 22. Bare husk å sjekke anbefalingene til flyselskapet og ha med terminbekreftelse fra legen hvis man er veldig gravid. Og nok vann og niste selvsagt

Heidi R N Fløy til Thailand i uke 15. Ikke noe problem Drakk mye vann, var endel oppe og gikk, og brukte støttestrømper!

Pinar K K Jeg hadde bekkenløsning men reiste til Tyrkia 26. Uke bestilt rullestol det gikk bra

Ina-M S Tufte Fløy til London i uke 17, gikk veldig bra

Stine V Fløy til Egypt 17 uker, gikk fint. Og Danmark flere ganger frem til uke 34 mener jeg og huske. Det gikk fint hver gang, brukte kompresjonssokker

Ingunn B H Tok fly London- Oslo når jeg var 29 uker. Var godt det var en kort flytur, ikke veldig behagelig å sitte så trangt med en mage som begynner å bli stor.

Naila A Har tatt fly flere ganger til nå. Er snart 18 uker på vei. Går helt fint Men flyturen har vært kort da...bare 45 min

Helene N H I begge svangerskapene tok jeg fly i uke 3 og i uke 20 og 21! Helt tilfeldig. Tok også fly i uke 6, startet å blø, så var nervøs for hjemoverturen dagen etter... Men det gikk fint

Ida J K Reiste til spania i uke 29 og him igjen i uke 31. Brukte støttestrømper just in case å alt gjekk heilt fint:)
 

 

Publisert Tirsdag 18. desember, 2018
 

Les mer om:

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}