Graviditetstegn - full oversikt over tegn på graviditet

Graviditetstegn - full oversikt over tegn på graviditet
Har du ømme bryster, uteblitt menstruasjon, kvalme, treg mage, sult, tretthet, tisser du ofte? Her er oversikten over de vanligste tegnene på at du er gravid. Vi har også føyd til nye tegn etter å ha spurt dere på FB.
Av Jordmor Siri

Det  finnes også noen tegn som ikke er så vanlige - som stølhet nedover låret. Har du flere gode forslag enn de jeg har listet her, så send dem gjerne inn til meg! Det er like normalt å ha mange tegn som ingen tegn på graviditet, her er normalen stor!

Sjekk listen fra FB damene, har du flere tegn å føye til?

Det er helt normalt at disse tegnene kan komme og gå gjennom hele graviditeten og også vareiere litt fra dag til dag. Typisk for kvalme er at det kommer sterkere når du er sliten. Så morgenkvalme er nok mer enn myte, for det kan komme gjennom hele døgnet. Ellers er det kanskje mest symptomer de første 12 ukene, og det kan jo være godt for mange som lurer litt på om de egentlig er gravide. 

Les også "Er jeg gravid - dette skjer med kroppen"

7 store NEI når du er gravid

Diskuter med andre som nylig er blitt gravide.

Se denne fantastiske vidoen fra befruktning til fødsel!

Noen av tegnene er det mange som får den siste uken før man skal ha mensen, så dette er absolutt til forvirring når man går der og lurer på om man er gravid. 
Det blir enklere å stole på at man er gravid når magen begynner å synes og kanskje særlig når man etterhvert kjenner babyen sparker. 

ØMME BRYSTER
Dette er nok et av de første tegnene som kommer. Mange blir veldig ømme i brystene, særlig brystvortene. Det kan kjennes litt ømt når man kommer borti dem, eller også for noen uten at man kommer borti dem. Kjennsgjerningen er at kjertlene i brystene vokser for å kunne produsere melk. I begynnelsen er det ømt fordi vevet utvides og det gjør vondt frem til huden og brystene er tilvendt den nye størrelsen. Det kan også bli ømt når man begynner å produsere melk.   Mer om ømme bryster.

UTEBLITT MENSTRUASJON
Kardinal tegnet på at man er gravid, for de aller fleste, mensen kom ikke. I noen sjeldne tilfeller kan man ha en litt kort eller rar mens, men allikevel være gravid, både ved 4 og 8 uker etter at man hadde den siste siste mensen.  Slå opp på M i vårt A-Å oversikt.

 
TISSE OFTE
Dette kommer også ganske tidlig etter befruktningen. Det har med hormonpåvirkningen å gjøre. Urinveiene blir påvirket slik at de blir slappere og man får derfor ikke tømt seg skikkelig. Det er også slik at mange må opp om natten og tisse, dette holder seg som oftest gjennom hele graviditeten.  Spørsmål og svar om å tisse ofte.

TREG MAGE og MER LUFT I TARMEN
Magesekken og tarmene blir også påvirket av hormoner, på samme måte som urinveiene, og resultatet er sure oppstøt og treg mage. Treg mage fører igjen til mer gass i tarmen, og dette kan bli direkte smertefullt til tider, rett og slett kolikk. Her er bevegelse, mye væske og ting som gjør avføringen myk ofte en investering. Sjekk kjerringråd på dette.   Artikler, spørsmål og svar om treg mage - og oppskrift på kaker som får fart på sakene.

TRETTHET
De aller fleste blir trette i begynnelsen av svangerskapet, dette er i hovedsak hormonelt betinget.   Her finner du over 20 spørsmål og svar om tretthet.

OFTERE SULTEN
Mange opplever dette ganske tidlig, fem måltider om dagen er ikke lenger noe problem å få til.  Les spørsmål fra gravide som har opplevet økt sultfølelse - og svar fra ekspertene.

HALSBRANN OG SURE OPPSTØT
Kommer av hormonene som gjør at lukkemuskelen øverst i magesekken blir slappere. Dette kan også oppleves som skikkelig vondt trykk i brystet. 

KVALME
De fleste blir ikke kvalme før de er 7-8 uker på vei, og så varer det til ca uke 12-13. Men noen blir det dagen etter befruktningen. Desverre er det ofte slik at jo tidligere man blir kvalm, jo lenger sitter det i. Det er heldigvis veldig få som forblir kvalme gjennom hele svangerskapet.   Artikkel med full oversikt over svangerskapskvalme.

HUMØRSVINGNINGER
Som oftest er det partneren som merker dette først. Det vanligste er at man blir veldig lettrørt og gråter lett. Noen kan også bli sinte og ganske irritable. De fleste opplever det som ganske slitsomt å ikke helt ha kontroll på følelsene, men det er heldigvis bare for en kortere periode i livet.   Her er 10+ spørsmål og svar om humørsvingninger.


SVIMMELHET
Noen blir mer svimle, dette er i hovedsak på grunn av hormonene, men hos noen går også blodtrykket ned og det kan gi svimmelhet, særlig hvis du reiser deg opp fort.   Spørsmål og svar om svimmelhet finner du her.

HOVENHETSFØLELSE I SKJEDEN
Umiddelbart etter at befruktningen har skjedd begynner skjeden og livmoren å bygge seg opp. Livmoren for å kunne ta best mulig vare på babyen og skjeden slik at den kan utvide seg når fødselen er igang slik at babyen kan komme ut. For noen kjennes det også ut som om man er konstant tent, og seksuallysten øker tilsvarende. 

IMPLANTASJONSBLØDNING
Når det befruktede egget skal implantere seg i livmorslimhinnen hender det noen ganger at det oppstår en liten blødning. Det kan være alt fra en liten frisk blødning til en bare litt brunt i trusa. Det tar mellom 2-10 dager fra egget er befruktet til det fester seg. 

FORHØYET TEMPERATUR
Rett før eggløsningen går temperaturen opp med minst en halv grad. Når man har blitt gravid fortsetter denne økningen holder seg dersom man har blitt gravid, derfor kan dette være et tegn på at man har blitt gravid. 

REAKSJON PÅ LUKT OG SMAK
Mange kjenner at de reagerer mye mer på lukter og smaker enn tidligere. Lukter kan bli mye mer påtrengende og ganske ofte direkte plagsomme slik at man må komme seg bort fra dem så raskt som mulig. 

FRYSE
Noen opplever å fryse ganske kraftig, særlig i de første ukene rett etter at de har blitt gravide. Dette er fordi kroppens temperatur har økt og kroppen jobber for å holde varmen oppe. Det gir seg som oftest rundt uke 12, da mange isteden opplever å være varme isteden. En sier hun begynte å fryse rett etter at hun var ferdig med å spise. 

ILNINGER I HOFTEN/LÅRET
Noen få opplever dette som et tidlig graviditetsttegn at de kjenner ilninger/smerter i rumpeballen og låret på den ene siden. Hva det kommer av er litt vanskelig å si, men det kan ha med den generelle hevelsen som oppstår i bekkenet når blodgjennomstrømningen og cellebyggingen øker.

DÅRLIGERE SYN
Line på FB sendte oss denne, optikeren hennes mente at det kvar graviditeten som gjorde det. 

EKSEM
Tone sendte denne på FB. Hun hadde litt eksem på kroppen tidligere, fikk ganske mye i første trimester, men så avtok det etter første trimester. 

DOVNE ARMER OG FINGRE
Skyldes i stor grad den økte væskemengden i kroppen, kommer ofte mot slutten av svangerskapet. Nervene får en klem som gjør at armen dovner bort. Fingrene skyldes som regel det såkalte "Carpal Tunnel Syndromet"

TETT NESE
En del opplever dette fordi slimhinnene er mer hovne når man er gravid enn ellers, normalt selv om det er plagsomt. 

VONDE FØTTER
Det kan være to årsaker til dette både at føttene kan være mer hovne fordi du har mer væske i kroppen, men det kan også skyldes magnesiummangel. 

KNITRING I HALSEN
Karen fra FB: Knitring i halsen når jeg la meg, av alle ting. Hadde det i hele svangerskapet med nr. 1, så når knitringen kom tilbake etter noen mnd skjønte jeg det; nr. 2 var i anmarsj

UREN HUD
Her ligger all skyld i de store hormonendringene som skjer i kroppen umiddelbart etter at man har blitt gravid. 

SUG I MAGEN
Monica fra FB: Sug i magen som når en tar berg og dalbane

BEKKENLØSNING
Kine fra FB: Forverring i bekkenløsninga nesten med en gang etter befruktning (hadde enda bekkenløsning etter nr.1). Det som fikk meg til å ta en test. Var da tre uker på vei (før termin ble flytta tilbake 3 dager.).
Anita fra FB: Stikkinger i bekkenet, typ bekkenløsning en uke etter befr med nr 2...:s husker jeg tenkte at "shit, jeg er gravid"

AKUTT VEKTOPPGANG
Sier Linn fra FB. Dette kan skyldes at man umiddelbart "sparer" en liter ekstra væske i vevet slik at du kan tåle en blødning. 

Mary-Angelica fra FB: "Lykke"

Les også "Er jeg gravid - dette skjer med kroppen"

Litt om graviditetstester

Les også vår oversiktsartikkel som samler alt innhold på altformamma.no om å være gravid

Diskuter med andre som nylig er blitt gravide.

Noe du lurer på? Bli med på ekspertsvar hver dag her på www.AltforMamma.no Du kan legge inn spørsmål 12 timer før, følg link på nedtellingen for å stille spørsmål. Ellers er det hyggelig om du blir med på å få fart på forumet vårt!

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}