Har du PIN kode migrene?

Har du PIN kode migrene?
Migrene er en kraftig form for hodepine og det skjer ofte endringer når man blir gravid. Gravide som aldri har hatt migrene tidligere kan plutselig få det. Gravide som har hatt migrene tidligere kan bli anfallsfrie og kvinner som har hatt migrene før graviditeten kan bli dårligere. Alt dette tyder på at det kan være en hormonell faktor i forhold til migrene, har Tine B. Poole uttalt tidligere her hos oss.
Av Jordmor Siri

Hvis du har migrene fra før du ble gravid, så snakk med fastlegen din om medisinene du tar og om det også kan være greit å ta dem når du er gravid. Du kan også sjekke med www.tryggmammamedisin.no om medisinene dine er ok å ta når du er gravid. Nyere forskning viser at det er gode migrene medisiner som du kan ta når du også er gravid, er du i tvil om det gjelder de medisinene som du bruker sjekk med lege før du tar dem. 

KMN spør:
Hei. Jeg har sjelden hatt mye hodepine før jeg ble gravid. Under svangerskapet begynte det med at jeg reagerte på blinkende lys, og ble lyssky etter på. Hadde vondt i høyre side av hodet. Likeså reagerer jeg blå lyset som blinker på babycallen når gutten skriker.
Smertestillende hjelper ikke.

Likeså begynte jeg under svangerskapet å få frysning/ising i hodet. Uten noen grunn. Varte en stund, og gikk over igjen. Kommer noen få ganger i løpet av en uke.

Alt dette har vedvart etter svangerskapet, og fødselen var for snart 10 mnd siden. Min samboer mener dette kan være migrene. Hva mener du?

Tine Buckley Poole svarer:
Hei, i dette tilfellet tenker jeg at mannen din faktisk kan ha rett!

Det er ikke uvanlig at hodepine oppstår for første gang i forbindelse med et svangerskap. Ikke helt sjeldent dreier dette seg om migrene. Det du beskriver kan absolutt være forenlig med migrene, så det er all grunn til å oppsøke legen for å snakke om dette slik at du kan få stilt en endelig diagnose.

Vi vet at svært mange som sliter med tilbakevendende hodepine har aldri fått diagnose hos legen og derved ikke har fått rett behandling for sykdommen.
Et typisk migreneanfall varer ubehandlet eller feilbehandlet i fra fire timer til tre døgn, og karakteriseres av sterke, dunkende hodesmerter som oftest er ensidige, ledsaget av kvalme og brekninger, samt ømfintlighet for lys og lyd slik du beskriver når du reagerer på det blå lyset som blinker på babycallen din. Smertene forverres av bevegelse.

Det er funnet frem til 3 korte spørsmål som med stor grad av sannsynlighet viser at hodepinen kan være migrene – prøv denne testen på deg selv:

Vi kaller ofte dette for PIN koden:
• P Photophobia. Sjeneres du av lys under hodepinen?
• I Indisposed. Fører hodepinen til at du har vært borte fra jobb eller indisponert 1 dag eller mer de siste 3 måneder?
• N Nausea. Blir du kvalm eller uvel når du har hodepine?

Dersom du svarer ja på 2 av 3 spørsmål er det 93 % sannsynlighet for at den hodepinen du plages av er migrene.

Dersom svaret er ja på 3 av 3 spørsmål er det 98 % sannsynlighet for migrene.
Når det gjeler den andre hodepinen du nevner så kan det for eksempel dreie seg om noe vi kaller «Jabs and Jolts» som er helt ufarlig og som oppstår hos en del av de som lider av for eksempel migrene.

Før du går til legen for å snakke om hodepinen din kan det være gunstig å forsøke å fylle ut en hodepine dagbok de neste gangene du har vondt i hodet. De fleste leger vil se positivt på at du medbringer den – det vil lette arbeidet med å stille en sikker diagnose.

Tine Poole finner du her:  http://www.sandvikanevrosenter.no/hodepinespesialist/

Jeg ønsker deg lykke til!

Med vennlig hilsen Tine Buckley Poole

Publisert Søndag 8. oktober, 2017
 

Les mer om:

helsemammamigrene
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}