PCOS -Polycystisk Ovarial Syndrom

PCOS -Polycystisk Ovarial Syndrom
PCOS er Poly Cystisk Ovarial Syndrom. Dette er en tilstand som er en av hovedårsakene til at mange sliter med å bli gravide.
Av Jordmor Siri

Altså cyster på ovariene/egglederne som gjør det vanskelig å bli gravid. Det henger også sammen med en hormonforstyrrelse av større eller mindre grad. Kvinner med PCOS er oftere enten overvektige eller ganske tynne. Et av tegnene er også at man har ganske hårete legger.

For noen kan det hjelpe med medisiner som Metformin, som man vanligvis bruker mot diabetes 2. Dette fordi PCOS også har med insulinresistens å gjøre. Snakk med legen din om dette hvis du sliter med å bli gravid. 

En fordel med PCOS er at man "slipper" egg sjeldent, men dette gjør også at mange fortsetter å ha eggløsning godt opp i 50-års alderen. Det er derfor det ikke alltid er en fordel å få medisiner for å løsne mange egg samtidig, som Pergotime, for da bruker man opp de eggene som er. 

Amming kan også være et problem på grunn av den underliggende hormonforstyrrelsen. Får man ikke til ammingen, så legg skylda på PCOS og ikke ta det innover deg at du ikke får det til. Man er ingen dårlig mor for det!

Her ser du Helen fra Frøyaklinikken om PCOS

 

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}