Når bør babyen få tannbørste?

Når bør babyen få tannbørste?
Mange lurer på når de skal begynne med tannpussen. Er det nødvendig med tannpuss så lenge babyen får morsmelk? Begynner man å pusse tennene når de kommer frem eller når babyen begynner med grøt? Kan en baby holde tannbørsten selv?
Av Jordmor Siri

Matvaner

Kostholdsvaner er alfa omega med små barn sier tannpleier Gunn Heidi Nilsen Karijord. Fra barna får sine første tenner skal man pusse dem. Det er viktig at man ikke gir saft eller andre søte ting på flaske, men bare vann. Har man sukker i munnen mellom måltidene kan det bli hull. Å spise mellom måltidene er også godt å unngå hvis man skal motvirke hull i tennene.  

Nattamming kan gi hull i tenner etter fyllte ett år. Et ømtåelig tema sier Gunn Heidi Nilsen Karijord, men fakta er at ved gjentatte måltider om natten kan dette føre til hull i tennene. Det kan kanskje også være greit for både mor og barn å sove natten igjennom også nå?  

Gunn Heidi Nilsen Karijord sier tannhelsen hos barn blir bedre og bedre, rent generelt, og det er hyggelig å se. Som tannpleier så syns jeg det er viktig å knytte tannhelse opp mot helsestasjonene, slik at foreldrene lærer tidlig god tannpleie, det er den allerbeste starten. 

Tennenes spede begynnelse

Allerede i 8.-9. fosteruke starter den spede begynnelsen på tannbyggingen hos fosteret. Det er imidlertid en myte at mors tenner tappes for kalsium av fosteret. 

Fluor revolusjonerte tannhelsen

Med fluoren kom det en stor omveltning innen tannhelsen, man snakker før og etter fluor, som man snakker før og etter antibiotika.  Tannhelsen har blitt helt endret etter at fluoren kom inn i den daglige tannpussen. Man anbefaler fluor tannpasta to ganger om dagen, morgen og kveld. Hvis ikke tennene er rene virker heller ikke fluoren som den skal. Mengden er viktig, i begynnelsen skal det bare være såvidt det er noe på tannbørsten.  Dette er fordi små barn ikke alltid greier å spytte ut tannpastaen og svelger den. Fra ca 2.5 års alder og oppover kan man begynne med en dose som tilsvarer barnets lillefingernegl. Sånn sett vil det øke etterhvert som barnet vokser og det er lett å huske. 

Puss riktig fra starten

I det tennene kommer, rundt 5-7 måneders alder, blir babyens gommer veldig ømme og babyen kan være ganske sutrete i ett døgns tid. Dere kan da massere gommene med en finger eller en myk babytannbørste, noen ganger kan det hjelpe litt. Da venner barnet seg dessuten til tannbørsten og husker den som noe morsomt når tennene skal pusses. Babyen kan godt få den første tannbørsten tidlig å leke med den, bare ha såvidt litt tannpasta på den og gjerne to ganger om dagen fra første tann.

Lær riktig tannpuss tidlig

Det tar ikke så lang tid før barnet forstår at det er enkelte ting som bare må gjøres. Da blir tannpussen som regel både morsom og hyggelig. Tannpussen kan oppleves som ubehagelig, men det finnes ingen gode grunner til å hoppe over den. De få minuttene om morgenen og kvelden er vel anvendt tid, og er langt å foretrekke fremfor å løse problemene i tannlegestolen. Gjør det til en del av morgen og kveldsritualene, da blir det enkelt å gjennomføre og lettere å huske. 

Slik pusser du barnets tenner:

Støtt barnets hode, og trekk leppene litt ut. Puss med små skure- eller sirkelbevegelser langs kanten av tannkjøttet – samt på tyggeflatene, når jekslene har brutt frem. 

Hull i tennene

Både bakterier og sukker må være til stede for at det skal kunne dannes hull i tennene. Det er alltid bakterier i munnen, og hvis vi ikke fjerner dem hver dag, utvikler de seg til et sammenhengende belegg, som kalles plakk. Når bakteriene tar opp sukker, utskilles det syre. Så lenge det er få bakterier og lite sukker, forebygger visse stoffer i spyttet karies ved å «vaske bort» syren. Hvis det derimot er mange plakkbakterier og en høy konsentrasjon av sukker, nøytraliseres ikke syren, og dermed blir tennene angrepet. Hvis du har mange av disse bakteriene og samtidig nyter sukkerholdig mat og drikke relativt ofte, er risikoen stor for å få karies. Hull i tennene forebygges best gjennom daglig tannpuss med fluortannkrem, morgen og kveld. 

Fluor i tannkrem

Fluor styrker emaljen, slik at den ikke løses opp så lett. Enkelt forklart reduserer fluor mottakeligheten for karies. Fluorens gunstige og kariesforebyggende effekt er dokumentert gjennom utallige internasjonale vitenskapelige undersøkelser. I svært sjeldne tilfeller kan det oppstå dental fluorose, en bivirkning av for stort fluorinntak hos barn under tre år. Barnets permanente tenner dannes frem til sju-åtteårsalderen – hvis barnet har fått for mye fluor, får de nye tennene hvite flekker i emaljen. Derfor er det viktig å følge doseringsanvisningen på tuben. Får barnet blemmer på tannkjøttet kan det være ok å bruke tannpasta uten såpe. 

Er du gravid er det viktig med ekstra god tannhygiene siden floraen i munnen er annerledes og man kan lettere få hull i tennene. 

Følsomme tannhalser

Problemet er at enkelte pusser for hardt eller bruker feil pusseteknikk, slik at tannroten blottlegges.
Følsomme tannhalser kan være smertefullt. Kalde, varme og syreholdige drikker kan medføre smerter eller såkalt ising i de følsomme tennene. Velg tannkremen Sensitive med kaliumnitrat. Sammen med fluoren i tannkremen nedsetter kaliumnitratet følsomheten. Effekten blir enda bedre hvis du påfører litt tannkrem på det ømme området etter tannpussen. Etter omkring to ukers behandling bør du oppleve en bedring.
Bruk en myk børste og tannkrem med lav slipeverdi.

Tannkjøttbetennelse

Tannkjøttbetennelse, også kalt gingivitt, er en sykdom som de fleste har vært utsatt for. Sykdommen er enkel å oppdage, ved at tannkjøttet blør ved tannpuss. Samtidig er den også enkel å behandle, nemlig gjennom grundig tannpuss supplert med bruk av tanntråd eller tannpirkere.

Den første tannhelsekontrollen

Den offentlige tannhelsetjenesten har ansvar for et gratis tannhelsetilbud til alle barn fra 0 til 18 år. Barn blir som regel innkalt til sin første tannhelsekontroll hos tannpleier/tannlege når de er ca. 3 år. Helsestasjontjenesten har ansvar for i gi tannhelseinformasjon til barn fra 0 - 3 år og henviser til tannhelsetjenesten dersom de finner grunner til dette. Foreldre som velger å benytte private tannhelsetjenester får ikke refundert utgiftene til dette.

Tannpleier: Fluor er det viktigste med alle tannkremer. Når man skal gjøre et valg så er Zendium bra fordi det ikke inneholder såpestoffer (natrium osv) som kan skade munnslimhinnene. 

Publisert Tirsdag 15. mai, 2018
 
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}