Forberedelse til fødsel på nettet

Forberedelse til fødsel på nettet
Det mest vanlige er at oppmerksomheten rettes mot fødsel en gang i siste trimester. Da er de fleste klare for å begynne forberedelsene for alvor. Jordmor Tonje og mental trener Birgit har utarbeidet dette programmet etter mange års erfaring.
Av Tonje og Birgit Engodfødsel

Forberedelse til fødsel

Når du forbereder deg til mammarollen og til fødselen erfarer du kanskje at en del av arbeidet ”gjør seg selv”. Som hos alle andre (dyre-)arter skjer det en prosess mer eller mindre automatisk. Du handler intuitivt. Tankene går kanskje stadig i retning av fødselen og til møtet med barnet ditt. Du gjør sannsynligvis det som på fagspråket kalles ”nesting”, dvs. å rede. Akkurat som fuglene samler kvist, samler du til huset alt som du ønsker at babyen skal ha.

Lytt til instinktene dine

I vår travle tid kan det være lett å bli revet med av materielle ønsker og kunstige behov. Da er det enda viktigere å kjenne etter, og lytte til sine iboende instinkter slik at du ikke mister mye av den mentale tilstedeværelsen. Våre instinkter er nært knyttet til intuisjon. Akkurat som fuglemor holder eggene sine varme uten at noen beordrer henne, handler du instinktivt. For å fremme disse handlingene som regnes som gode både for mor og barn kan du stoppe opp og reflektere rundt for eksempel hvordan du har det akkurat nå? Hva trenger du for å ha det bra? Føler du en kontakt med babyen din? Å rette oppmerksomheten mot babyen i magen er en måte å forberede seg på å bli mamma.

Dette skjer i kroppen frem mot fødsel

Frem mot fødselen produseres det mer oxytocin i blodet ditt. Hormonet kalles også for kjærlighetshormonet. Det er en kombinasjon av flere ting som starter fødselen, og vi vet enda ikke helt alle mekanismene, men oxytocin spiller en stor rolle.

Når huden berøres på en måte som kjennes god frigis det også mer av oxytocin og det gir en følelse av velvære. Under orgasme frigjøres stoffet i store mengder og dette er en av grunnene til at vi anbefaler mye kos (og gjerne sex) i samlivet gjennom svangerskapet. Spesielt er dette gunstig frem mot fødselen hvor produksjonen av oxytocin topper seg og skaper rier. Når du vet at oxytocin produseres i større doser i denne tiden og påvirkes av god hudkontakt vil det være positivt med mye god fysisk nærhet til partneren din. Et eksempel på dette kan være å bli kilt på ryggen hvis du liker det! Oxytocinet øker og kan på en enkel måte styrke parforholdet. Dette skaper større nærhet, fremmer kjærligheten og på den måten trygger naturen babyens fremtid sammen med begge foreldrene sine. Dette er naturens visdom på sitt beste.

Trygghet og tillit fremmer også produksjonen av ocytocin og demper stress. Kunnskap gir trygghet. Når du forbereder deg til fødselen er det derfor viktig at du innhenter kunnskap som gjør deg trygg.

Hold andres vonde erfaringer på avstand. Du trenger dem ikke! Styrk troen på egen kropp og mestring og jobb konstruktivt. Mange sykehus tilbyr kurs, omvisning og fødselsforberedende samtaler. Det finnes mange tilbud for deg som er gravid i dag.

Vi har laget et nettbasert kurs, det heter en god fødsel som du kan prøve. På nettsidene våre finner du smakebiter av kurset hvor du kan se om dette kan være noe for deg. Kurset koster 198,- og varer i 30 minutter, om du velger å laste det ned i sin helhet. Det er gjennom å repetere det at du får best effekt i forhold til å forberede deg til fødselen. 

Finn ut hva som passer deg best. Lykke til med fødselen!
Hilsen Jordmor Tonje og mental trener Birgit.

www.engodfødsel.no

Nettpraten 24.9.13 her hos oss
 

Publisert Torsdag 7. desember, 2017
Engodfødsel.no
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}