Gravide og E-stoffer i mat og drikke

Gravide og E-stoffer i mat og drikke
Mange gravide lurer på om E-stoffer kan være farlige for babyen i magen. Vi får daglig i oss E-stoffer gjennom både mat og drikke, og det er den totale summen som teller. Men er de så farlige som man innimellom kan få inntrykk av?
Av Jordmor Siri

Tilsetningsstoffer i maten har vært brukt i mange år, men i de senere årene er stadig flere av dem kunstig fremstilt, og det er det som for mange kan skape engstelse.

Fire grupper E-stoffer

Tilsetningsstoffene har forskjellige funksjoner og delse grovt inn i fire grupper, de skal i utgangspunktet ha effekt på maten og ikke på de som spiser/drikker den: 

 • Konserveringsmidler og antioksidanter som forlenger holdbarheten i maten slik at den ikke blir bedervet og farlig å spise. 
  Det eneste konserveringsmiddelet Matportalen.no (Norske myndigheters informasjonsside om matvarer og næringsstoffer)  advarer mot at gravide får for mye i seg er benzosyre. Det brukes i en del lightbruser og man bør ikke overstige en liter pr dag da det kan være skadelig i store mengder (også for ikke gravide). 
   
 • Fargestoffer gir mat og drikke fristende farger slik at man får lyst til å spise eller drikke dem. 
   
 • Søtstoffer som har samme søtningsgrad som sukker og kan brukes ganske likt og gir omtrent samme energi. Blant disse er sorbitol, xylitol, isomalt, mannitol, laktitol og maltitol. Disse stoffene kan virke avførende om man får i seg mye av dem. Fordi bakteriene i munnhulen ikke kan bryte ned disse stoffene på samme måte som sukker, til syre, er disse stoffene mer tannvennlige. Andre søtstoffer som brukes er foreksempel aspartam (E951) som søter 200 ganger sterkere enn vanlig sukker. Det har vært skepsis til aspartam gjennom en årrekke, men nyere undersøkelser ved EFSA (den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet) kan ikke påvise at det er farlig så lenge man holder seg innenfor 40 mg per kilo pr kroppevekt pr dag.  En E foran nummeret betyr at stoffet er vurdert av (EFSA) og godkjent av EU-Kommisjonen for bruk som tilsetningsstoff i EU/EØS.
  Det finnes søtstoffer som søter opptil 3000 ganger sterkere enn sukker, disse gir lite energi siden det trenges i så liten dose for å søte mat og drikke med dem. Matportalen advarer ikke mot kunstige søtestoffer for gravide. Les mer om merking av søtstoffer på Matportalen
 • Andre tilsetningsstoffer kan for eksempel være emulgatorere som gjør at ikke blandbare stoffer som olje og vann kan blandes til en jevn konsistens. Fortykningsmidler, fuktighetsbevarende stoffer som gjør at maten ikke tørrer ut. Antiklumpemidler, drivgasser som brukes til å presse feks ferdig krem ut av flasken. Hevemidler som natron og hjortetakksalt.

Europeisk kode

Stoffene har en europeisk kode, et E-nummer som brukes for å forenkle merkingen av matvaren, derfor kalles de ofte E-stoffer. Regelen er at tilsetningsstoffene nummereres etter hva slags gruppe de tilhører. 
Konserveringsmidlene har nummer fra 200-299.  Antioksidanter har nr fra 300-399. Fargestoffene fra 100-199. Søtningsstoffene ligger i gruppen fra 950 og oppover.

E-stoffene blir også regulert gjennom EFSA slik at man ikke kan tilsette skadelige doser i matvarene. Det er ingen advarsler på matportalen, annet enn mot benszosyre, i forhold til gravide og E-stoffer. 

Er naturlige bedre enn kunstige?
E-stoffene vurderes utifra om de er trygge å innta og hvorvidt de fyller et behov i produksjonen av mat og drikk. Både industrielt og naturlige fremstilte E-stoffer har samme kjemiske struktur og påvirker derfor kroppen likt. Derfor finnes det ikke noe skille mellom naturlige eller kunstige tilsetningsstoffer. De fleste E-stoffene fremstilles i dag industrielt fordi man da har kontroll på prosessen, innholdet og egenskapene. 

Hvis du lurer på E-stoffer i produkter du kjøper kan du sjekke dem på Matportalen. Det finnes også apper man kan laste ned på mobilen, slik at du kan sjekke direkte mens du er i butikken hva de forskjellige matvarene inneholder. 

Mer om tilsetningstoffer på Matportalen

Matportalen om tilsetningsstoffer -jødiske og muslimske regler

Wikipedia har hele oversikten over alle E-stoffene

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}