Sliter du med hårtap?

Sliter du med hårtap?
Gravide og ammende kvinner opplever som oftest at håret detter av i ganske store mengder til tider, men som oftest kommer det tilbake i året etter at man har sluttet å amme.
Av Jordmor Siri

Her handler det om flere årsaker til dette, både hormonelt og at kroppens lagre av næringsstoffer reduseres.

Hårets livssyklus

Et hårstrå vokser i 2-6 år og deles inn i 3 faser
1. Tilvekstfasen, anagen fase, som varer i 2-6 år. 
2. Overgangsfasen, katagen fase, varer i ca 2 uker
3. Hvilefasen, telogen fase, pågår i ca 3 måneder

Det er helt normalt å miste opptil 100 hårstrå per dag, men hos noen kan det løsne flere hårstrå.

Graviditet og amming

Når man går gravid utsettes den fasen der håret mistes pga de graviditetsbevarende hormonene. Men etter fødselen settes denne prosessen igang igjen, og man vil da miste de hårene man skulle ha mistet gjennom 9 måneder i løpet av de første månedene etter fødselen. Det kan derfor oppleves som om man mister mer hår enn det man faktisk gjør. Graviditet er en fase i livet der kroppen også tappes for vitaminer og mineraler, noe som kan påvirke hårets livssyklus.

Flekkvis eller generelt håravfall? 

Alle typer kvinnelig håravfall er ikke nødvendigvis det samme. Håravfall kan være begrenset til ulike deler av hodet eller til og med påvirke hele hodet eller kroppen – og kan ha forskjellige årsaker.

Ved generelt håravfall påvirkes vanligvis hårveksten på hele hodet. Håret blir tynnere og kan senere føre til skallethet. Det er ikke så vanlig hos kvinner. Årsaken er ofte svekket næringstilførsel av viktige vitaminer og mineraler til hårroten. Dette kan forekomme ved sykdommer som funksjonsforstyrrelser i thymus, usunt kosthold, jernmangel, stress eller hormonelle forandringer.

Hormonelt betinget og arvelig håravfall hos kvinner?

Cirka 80 % av alt hormonelt betinget og arvelig håravfall hos kvinner skyldes androgen alopesi. Vanligvis forekommer det fra 30 års alder. Det øker også i overgangsalderen. Arvelig tendens for håravfall kan føre til synlig uttynning av hår allerede hos kvinner under 30 år. Ved hormonelt betinget og arvelig håravfall går det ut på at røttene har en overfølsomhet og reagerer på det mannlige kjønnshormonet dihydrotestosteron (DHT). Røttene blir mindre og får ikke tilstrekkelig med næring.

Problemer med hårvekst kan starte uten at det merkes. Det oppdages ofte ikke i tide og behandles på et svært sent stadium. Håret blir først tynnere og mer kraftløst, mister volum og er vanskeligere å style. Hårkvaliteten forverres, og røttene produserer bare tynne, korte og nesten fargeløse hårstrå. Hos kvinner blir det hormonelle håravfallet mest synlig midt på issen. Resultatet er at avstanden mellom hårstråene øker og at hodebunnen blir stadig mer synlig.  

Ta vare på håret ditt

Tips til hårpleie for å bevare et vakkert hår:

  • Børst håret forsiktig før hårvask.
  • Bruk en mild sjampo.
  • Skyll nøye ut sjampoen.
  • La håret lufttørke og unngå varme.
  • Bruk børste av høy kvalitet og gjerne med avrundet bust, eller en bredtannet kam.
  • La håret være utslått så ofte som mulig.
  • Beskytt håret mot sterkt sollys.
  • Ha et variert og sunt kosthold.

Det finnes produkter på markedet her i Norge nå som kan hjelple mot hårtap, som også kan gjøre at håret ditt vokser fortere. Snakk med frisøren din om dette, eller det apoteket som du pleier å bruke. 

Publisert Søndag 10. mars, 2019
 

Les mer om:

livsstilmamma
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}