Morgenkvalme, svangerskapskvalme eller tremånederskvalme

Morgenkvalme, svangerskapskvalme eller tremånederskvalme
Hva den enn kalles, så er den plagsom. Ofte er den ikke bare begrenset til morgenen heller, men kan vare utover hele dagen. Så mye som 80% av gravide har kvalme i lettere eller tyngre grad i løpet av graviditeten.

Hvis du allerede har forsøkt rådet om å ha litt drikke og kjeks på nattbordet som kan spises før du står opp, uten at det hjelper, kan du prøve ingefær.

Ingefær
Ingefær er en rot som brukes som krydder i bakverk og i asiatisk mat. Men ingefær har også lange tradisjoner i folkemedisin for å hjelpe mot kvalme, brekninger og reisesyke.

Ingefær kan spises rå, drikkes som te eller tas som konsentrerte kapsler. Mange synes at ingefær er sterkt i smaken og da kan ingefær i kapsler være en løsning. Ingefær kan tas flere ganger i løpet av dagen. Rå ingefær får du på de fleste matbutikker. Kosttilskudd med ingefær finnes på apotek eller på helsekostbutikker. . Det kan være en fordel å ta det sammen med litt mat, som kjeks, eple eller litt yoghurt, eller rett og slett til vanlige måltider. 
Ingefær virker også hemmende på bakterier, så om du er forkjølet eller har vond hals kan det hjelpe å ta det som et tilskudd. Alternativt fersk i varmt vann med en skive sitron og en teskje honning og drikke det. Det virker både lindrende og kan gjøre deg frisk raskere.

Eple og kanel
Kan virke kvalmestillende både sammen og hver for seg. Eple som eplejuice, saft eller i som vanlig rått eple. Å blande farris og eplemost/Juice kan være ganske forfriskende hvis man er litt småkvalm. Å ha kanel på maten eller på en epleskive er godt i tillegg til at det kan gjøre at man blir mindre kvalm. 

Langvarig kvalme
Hos de allerfleste gir kvalmen seg rundt uke 12-13, da tar morkaken over for produksjonen av graviditetsbevarende hormoner og denne produksjonen foregår ikke lenger i det gule legemet i den eggstokken der det egget som ble befruktet satt.

Hos noen gir kvalmen seg etter uke 16, men hos noen få prosenter varer den gjennom hele svangerskapet. 

Å hvile nok kan for noen hjelpe, så da kan gradert eller full sykemelding for en periode være nødvendig. Fortsetter du å være kvalm etter uke 13, så kan svangerskapspenger også være en løsning istedenfor sykmelding. Da bruker du ikke av sykemeldingsperioden din og du har de samme rettighetene som ved sykemelding, men virkningen er fram til termin. Svangerskapspenger kan også være gradert og kan endres underveis. 

Hvis ingen råd hjelper kan man også få reisesyketabletter hos legen. De kan man også få som stikkpiller dersom man er i den uheldige situasjon at alt kommer opp. I noen få tilfeller må man legges inn på sykehus for intravenøsbehandling. 

Kvalmetips for gravide kan også brukes mot reisesyke, det er ihvertfall verdt et forsøk. 

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}