Tett nese og forkjølet barn?

Tett nese og forkjølet barn?
Snørr og tårer og kanskje litt feber på toppen? Det blir ofte noen slitsomme dager før det gir seg, som regel gir deg seg i løpet av en snau uke.

Tett nese og forkjølelse skyldes virus som slår ut på nese og svelg. Det kan være mest hoste eller det kan være mest tett nese. Det finnes utrolig mange forskjellige virus som man kan bli smittet med. Det er stort sett dråpesmitte vi her snakker om, slik at ved hoste og nysing bør man holde seg for nese eller munn med en kleenex eller et lommetørkle for å minske sjansen for å smitte andre. Eller som de lærer på skolen nå til dags, nyse eller hoste med armkroken foran munn og nese. Det ble populært da svineinfluensaen var stor i 2009.


Hva kan hjelpe?
Hev hodeenden på sengen
Når det gjelder babyer og små barn kan det ofte hjelpe mot tett nese å bygge opp hodeenden av sengen med klosser eller gamle leksikon, slik at hodet kommer høyere opp enn bena. Når man er tett i nesen kan dette også øke presset i trommehinnene slik at barn får vondt i ørene uten at det egentlig er en ørebetennelse. Å ha hodet hevet kan lette på dette trykket. Nesedråper er med på å minske presset siden de påvirker slimhinnene i nesen så de ikke er så hovne.


Nesedråper
I tillegg er nesedråper meget nyttig. Nesedråper er med på å minske presset siden de påvirker slimhinnene i nesen så de ikke er så hovne.
Det finnes nå nesedråper/spray som er tilpasset alle aldere. Mindre barn trenger mindre styrke. Hvis barnet ikke liker å få det sprutet inn i nesen kan man enten gjøre det etter at de har sovnet, eller man kan bruke nesedråene i dråpeform som man drypper inn i barnets nese mens det ligger litt med hodet bakover eller ligger flatt. 
Følg bruksanvisningen på flasken når det gjelder metode og hvor ofte og hvor lenge. Det er som regel ikke anbefalt å bruke nesedråper i mer enn ca 10 dager. Imidlertid har de fleste blitt kvitt forkjølelsen sin i løpet av 10 dager.

Saltvann

Saltvann kan også hjelpe for å holde nesen åpen. Det virker gjennom å påvirke slimhinnene så de ikke blir så hovne og derfor er med på å tette nesen. Det påvirker også snørret slik at det blir litt tynnere i konsistensen og kan være lettere å få ut.
Morsmelk kan brukes så lenge man ammer da det inneholder antistoffer mot infeksjoner også. Men på en skikkelig tett nese er det som oftest ikke nok alene, men man må bruke nesespray i tillegg.


“Busefanger”
En liten flaskeaktig sak som man klemmer sammen og setter i nesen til barnet og så suger ut snørret. Det finnes også en variant som er som et sug, der man kan suge forsiktig med en liten slange inn i babyens nese, slik at snørret kommer ned i et lite kammers og ikke kontakt i munnen til den som suger.


Forebygging
Hvile og ro er det allerbeste man kan gi barn som er syke. La det være hjemme fra barnehage og skole til feberen har gitt seg og gjerne en dag ekstra å komme seg på.
Vitamintilskudd i måneder med R i kan være med på å forebygge. Hvis barnet ditt blir sykt gang på gang kan vitaminer definitivt være med på å styrke den generelle helsestilstanden.
Forebyggende tiltak generelt mot smitte er å vaske hendene. Høsten 2009 da svineinfluensaen herjet og skrekken for å få den var stor, var vi alle mye flinkere til å vaske hendene og antall syke med forkjølelse gikk også ned.

Tranebær

Tranebær er rik på antioksidanter og C-vitaminer. Derfor kan også være med på å forebygge mot forkjølelse. Det kan tas som juice eller kapsler når man begynner å bli syk og mens man er syk.

Timiante

Kan man enten drikke eller trekke og helle i badevannet. Det kan være med på styrke
slimhinnene  og virke helende i forhold til forkjølelser.  


Barnehagestart
For de allerfleste familier er det første halvåret i ny barnehage en stor påkjenning, i tillegg til glede. Samtidig med at poden får mange nye venner og et skritt videre ut fra hjemmet skal skal poden venne seg til bakteriene og virusene som florerer i barnehagen og de blir syke. Familien blir også ofte syk i tillegg, så dette er det bare å være forberedt på.

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}