1.trimester: Her skjer nesten alt det viktige

1.trimester: Her skjer nesten alt det viktige
Her kan du lese om hva som skjer i 1. trimester og se videoen med jordmor Siri om første trimester og det som skjer i denne perioden. Det er en helt unik periode i både ditt liv og det kommende nurkets liv!
Av Jordmor Siri

I første trimester skjer hele organutviklingen til babyen og hos mor er det en av de største hormonelle endringene som kan skje i livet. Helt på høyde med å være i puberteten!

1. TRIMESTER
Man regner starten for mor på første trimester fra første dag av siste mens. I den senere tid har man også begynt å regne fosterets lengde som er fra befruktningen, altså da to uker kortere enn mors. Her på AltforMamma regner vi mors uker, da det er det vanligste.


Eggløsning: Når man prøver å bli gravid er det kjekt å kunne merke eggløsningen. Det er det langt fra alle som gjør, så om du er av dem som ikke kjenner det, så kan du bruke tester som du får kjøpt på nettet eller på apotekene. Her er noen tips for hvordan du kan finne eggløsningen din. Sjekk også eggløsningskalkulatoren vår

Festeblødning: Det er noen som får dette, men ikke alle. Selv om du ikke får festeblødning, så går det helt fint med graviditeten.

Graviditetstegn: Hvor mange og hvor sterke tegn man får kan variere fra graviditet til graviditet også hos samme person. Her er noen tips om tegn på å være gravid. 
Jordmor Siri på youtube om graviditetstegn

I kroppen din skjer det mange endringer allerede i starten av graviditeten.

Økt væskevolum i vevet: Relativt raskt begynner du å samle ca en liter væske ute i vevet slik at du har dette i reserve gjennom graviditeten. En del merker dette gjennom at man blir litt stivere i leddene og kroppen.

Økt blodvolum: Gjennom svangerskapet vil du bygge opp ca en liter blod ekstra slik at du har reserver om du skulle blø under fødselen. Det er normalt å blø inntil en halv liter under en fødsel.

Brystene: begynner raskt å vokse i kjertelvevet, slik at du til termin er klar for å amme. For mange er dette ett av de første tegnene på å være gravid. Noen ganger kan det være slik at man kjenner dette sterkere i den første graviditeten enn når man har vært gravid tidligere. Uansett om du ammer eller ikke blir brystene dine endret etter en graviditet. 

Utflod: Den endrer seg hos de fleste når de har blitt gravid og kan variere kraftig gjennom graviditeten både i konsistens, mengde og farge. Så lenge utfloden ikke blir kraftig grønn, mursteinsrød eller lukter ille, er det normalt. 
Utflod, kløe eller lukt fra skjeden

Trangere skjede:  Årsaken er at blodgjennomstrømningen øker umiddelbart når du blir gravid, oppbyggingen av vevet slik at det blir plass til babyen som skal ut er også et element. En trangere skjede kan gi raskere orgasme og økt sexlyst. Avpass sexlivet til hva dere syns er ok. Det er helt normalt å miste sexlysten også. Har ikke noe med partneren å gjøre, bare hormoner i stor grad. Ved plager og for inspirasjon sjekk NRK.no/puls for samleiestillinger.
Sex når du er gravid 

Økt sult og fortere mett: dette kan også være et av de tidlige tegnene på graviditet, men holder seg for mange gjennom hele første trimester. For mange kan dete også henge sammen med kvalme, at små hyppige måltider for noen kan være en hjelp. Magesekken jobber litt tregere når man er gravid, så derfor opplever flere å kjenne seg fortere mett. 

Treg mage, mer oppblåst: Graviditetshormonene påvirker den muskulaturen i kroppen som kalles "ikke viljestyrt". Den gjør at tarmen går tregere og derfor samler det seg også mer gass og avføring i tarmen. For noen kan det bli skikkelig vondt, helt som kolikk (tenk da på hvordan babyene opplever det!) Når avføringen blir liggende lenger i tarmen vil væske bli reabsorbert av kroppen og det gjør at den blir ennå hardere. Derfor er det ekstra viktig å drikke rikelig når du er gravid. 
Solsikkekaker mot treg mage

Tisse oftere: Årsaken ligger også her i graviditetshormonene nå i første trimester, men i tredje trimester er det mer fordi livmoren presser mot urinblæren som ligger mellom livmoren og rett over bekkenet ditt. Prøv å se på det som en forberedelse til å være mye oppe om natten når babyen kommer, at du rett og slett venner deg til kortere søvnperioder. For mange er dette et av de tidligste graviditetstegnene.
Hvordan ta en urinprøve

Reaksjoner på lukt og smak: Mange blir overfølsomme for lukt og smak, det kan vare gjennom hele graviditeten. Det sies at dette er for å unngå at man spiser mat som kan være til skade for fosteret, at det rett og slett er en del av våre instinkter. Det er lite å gjøre med det annet enn å unngå at man utsettes for disse luktene og smakene. For barnehageansatte kan både bleieskift og måltider med barna være en utfordring i perioder, men kanskje særlig nå i første trimester. Det går an å tilrettelegge for dette på den enkelte arbeidsplassen med tilretteleggingstiltak. Hør med sjefen din om å ha sykefraværsforebyggende samtale med jordmor. 
Dilla eller pica
Dilla, gravid 10 på topp

Større humørsvingninger: Hormonene herjer fritt, særlig i 1. trimester, ingen tvil om det! Det er normalt å bli fortere sint og fortere trist og det kan gå en kule varmt i heimen. Det er viktig å telle til ti og heller si fra til kjæresten i etterkant at dette ikke helt var meningen, selv om det oppleves som veldig reelt der og da. 

Drømmer: Det er normalt å ha sterkere drømmer enn ellers og det er også normalt å ikke like lett komme seg ut av drømmene når man våkner igjen. En drøm kan sitte i kroppen i større grad. Dette har nok også en sammenheng med at du nå (og også makkeren din) skal venne seg til å bli foreldre. Det foregår både en bevisst og en ubeviss evaluering av dine rollemodeller der du/dere finner ut av hva dere har lyst til å bringe videre til eget barn og hva dere ikke vil ha med videre. 

Kvalme: Opptil 80% av alle gravide blir kvalme, men det er bare noen få prosent som blir så kvalme at de ikke greier å få i seg noe og må innlegges for å få næring intravenøst. De fleste slutter å være kvalme rundt uke 12-13 da morkaken tar over produksjonen av de graviditetsbevarende hormonene. 
Vanlige plager i svangerskapet

Økt temperatur: har de fleste gjennom hele graviditeten, noe som gjør at man rett og slett føler seg varmere enn ellers. Dette kan gjøre at man både kjenner seg god og varm og også at man kan fryse kraftig til tider, selv om det ikke er en feber man har. 

Livmoren: vokser fra å være på størrelse med en tommel til størrelsen, med en startvekt på 60-70 gram. Ved uke 12 er den på størrelse med en grapefrukt. I uke 12-13 kommer den opp av bekkenet og noen vil kunne kjenne den som en litt hardere masse rett over bekkenbenet.
Visste du dette om morkaken?
 

Babyens organer: dannes i hovedsak i første trimester, i resten av graviditeten er det vekst og hjernens utvikling som foregår. Det er kanskje forklaringen på at de fleste abortene skjer i første trimester fordi det er her det kan skje mest ”feilkoplinger ” slik at man ikke har et levedyktig foster. Opptil 80% av alle befruktede egg ender i abort rundt uke 4 på grunn av misdannelser.

HUSK Å TA FOLAT UT UKE 12

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}