De første viktige dråpene

De første viktige dråpene
De første melkedråpene fra mor er svært viktige: Gjennom disse får barnet i seg både antistoffer som virker beskyttede mot infeksjoner og stoffer som bedrer fordøyelsen.
Av Jordmor Siri

Det tar et par dager før melkeproduksjon kommer skikkelig i gang. Barnet går da normalt litt ned i vekt. Fullbårne barn har et sukkerlager i leveren, for at det skal klare seg til melken kommer. Babyer som får morsmelkstillegg rett etter fødselen går ikke fortere opp i vekt enn de som får morsmelk. Melken kommer den 3. dagen etter fødselen hos de fleste, gjerne 4. dagen etter keisersnitt eller om det har vært en tøff fødsel. Da kommer den sammen med barseltårene, de såkalte barselbluesdagene. Nesten alle opplever dette og det er helt normalt. 

Her finner du spørsmål og svar om amming!

Råmelken kommer først- gull i hver dråpe!
Den første melken som kommer, kalles råmelk eller colostrum. Den er spesielt rik på proteiner. Råmelken inneholder også hormoner og enzymer som letter fordøyelsen til barnet, og antistoffer som virker beskyttede mot infeksjoner og allergi.

Dersom du ikke skal amme kan du gi barnet ditt probiotika dråper som du får kjøpt på apoteket. Probiotika kan være med på å gi barnet ditt en god tarmflora og beskytte mot sykdom og allergi senere i livet. 

Alltid mat gjennom navlestrengen
I livmoren fikk babyen mat kontinuerlig gjennom navlestrengen. Babyen bør derfor få mat så ofte den vil i starten. At barnet blir lagt ofte til brystet, øker melkeproduksjonen.
Når barnet skal ta brystet, er det viktig at det har en riktig stilling i forhold til deg. Barnets mage bør ligge mot din mage. 

Stimuler søkerefleksen
For å stimulere søkerefleksen kan du la barnets munn berøre brystvorten. Når den gaper høyt, trekker du ungen til brystet. For å unngå såre brystvorter, må barnet få mye bryst inn i munnen. Når kjevene arbeider godt, ser du at barnet har riktig sugeteknikk.

Unngå sårhet
Når du skal ta barnet bort fra brystet, er det imidlertid lett at det blir drag i brystvorten, hvis ikke barnet har sluppet selv da. Et godt tips er da å legge en lillefinger mellom brystet ditt og gommene til barnet. Da blir ikke brystvorten utsatt for unødig slitasje når du kobler barnet fra brystet. Her er flere tips for å unngå såre brystvorter.

Alle blir litt såre den første uken, men det skal som oftest ikke gjøre direkte vondt, da bør du oppsøke hjelp. 

Smør litt melk og lufttørk helt til slutt
Når du er ferdig med ammingen kan du klemme ut en dråpe med melk. La den tørke på brystvorten. De siste dråpene inneholder mye fett og virker som smøring. Har du allerede blitt sår, er det viktig at du lufter brystvortene dine, slik at ikke fuktighet forverrer problemet.

Riktig sugeteknikk hos babyen
Du får hjelp til å lære dette på barsel og også av jordmor som kommer hjem til deg 1-3 dager etter fødselen. Får du problemer underveis vil også hjelpesøster kunne hjelpe deg. På Ammehjelpen.no er det også mange gode råd å få. 

Kort tungebånd hos babyen?
Noen babyer har for kort tungebånd, da blir de liggende og "gnage" på brystvorten isteden for å suge skikkelig. Det kan bli et kjempeproblem. Sjekk derfor om babyen din greier å få tungen ut over underleppen. Hvis tungen ikke kommer ut over overleppen kan det hende at tungebåndet er for kort. Så hør med jordmor eller barnepleier før du forlater barsel/barselhotellet dersom det skulle skje med dere. 

Her kan du lese mer om Alkohol, rus og amming

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}