Neste ekspertsvar

De første viktige dråpene

De første viktige dråpene
De første melkedråpene fra mor er svært viktige: Gjennom disse får barnet i seg både antistoffer som virker beskyttede mot infeksjoner og stoffer som bedrer fordøyelsen.
Av Jordmor Siri

Det tar et par dager før melkeproduksjon kommer skikkelig i gang. Barnet går da normalt litt ned i vekt. Fullbårne barn har et sukkerlager i leveren, for at det skal klare seg til melken kommer.

Her finner du spørsmål og svar om amming!

Den første melken som kommer, kalles råmelk eller colostrum. Den er spesielt rik på proteiner. Råmelken inneholder også hormoner og enzymer som letter fordøyelsen til barnet, og antistoffer som virker beskyttede mot infeksjoner og allergi.

Dersom du ikke skal amme kan du gi barnet ditt probiotika dråper som du får kjøpt på apoteket. Probiotika kan være med på å gi barnet ditt en god tarmflora og beskytte mot sykdom og allergi senere i livet. 

I livmoren fikk babyen mat kontinuerlig gjennom navlestrengen. Babyen bør derfor få mat så ofte den vil i starten. At barnet blir lagt ofte til brystet, øker melkeproduksjonen.
Når barnet skal ta brystet, er det viktig at det har en riktig stilling i forhold til deg. Barnets mage bør ligge mot din mage. 

For å stimulere søkerefleksen kan du la barnets munn berøre brystvorten. Når den gaper høyt, trekker du ungen til brystet. For å unngå såre brystvorter, må barnet få mye bryst inn i munnen. Når kjevene arbeider godt, ser du at barnet har riktig sugeteknikk.

Når du skal ta barnet bort fra brystet, er det imidlertid lett at det blir drag i brystvorten. Et godt tips er da å legge en lillefinger mellom brystet ditt og gommene til barnet. Da blir ikke brystvorten utsatt for unødig slitasje når du kobler barnet fra brystet.


Når du er ferdig med ammingen kan du klemme ut en dråpe med melk. La den tørke på brystvorten. De siste dråpene inneholder mye fett og virker som smøring. Har du allerede blitt sår, er det viktig at du lufter brystvortene dine, slik at ikke fuktighet forverrer problemet.

Du får hjelp til å lære dette på barsel og også av jordmor som kommer hjem til deg etter fødselen. Får du problemer underveis vil også hjelpesøster kunne hjelpe deg. På Ammehjelpen.no

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}