Svangerskapskvalme eller hyperemesis?

Svangerskapskvalme eller hyperemesis?
Foto: Scanstockphoto
Mange mener det er på tide at vi øker oppmerksomheten rundt denne, for de fleste, utrolig slitsomme tilstanden.
Av Jordmor Siri

I Norge har vi en egen interessegruppe for gravide med hyperemesis og du kan se dem på Facebook

Normal svangerskapskvalme

Mange gravide blir kvalme, særlig fra uke 8 til uke 12-13. Det kommer av de graviditetsbevarende hormonene og at damer reagerer forskelllig på disse. Mister du kvalmen før uke 12 behøver det ikke å bety at du aborterer! En av de som har lidd seg gjennom to svangerskap kan du lese om på bloggen hennes lenger ned i artikkelen.

Det blir ofte kalt ”morgenkvalme” men det kan komme i løpet av hele dagen og gjerne hvis du er sliten. Derfor er hvile viktig og også at du spiser små og hyppige måltider. 

Vanligvis starter denne kvalmen rundt uke 8 og varer frem til uke 12-13, da tar morkaken over produksjonen av hcg, et graviditetsbevarende hormon. Frem til uke 12-13 er det det gule legemet i eggstokken som produserer hcg. 

Er du så uheldig at du kaster opp, så er det lurt å skylle munnen med vann og eventuelt også med fluor for å redusere etseskader fra magesyren på tennene dine.
Hos noen vil også kvalmen vare noe lenger, det er da vanlig at den gir seg en gang rundt uke 16. 
Lettfordøyelig mat kan også hjelpe, for da går det fortere gjennom magen og man blir ikke like urven nødvendigvis. Bananer inneholder mange bra stoffer som kalsium og vitaminet B6, i tillegg til serotonin som kan virke beroligende. 

Tilrettelegging av arbeidssituasjonen

Er du plaget så mye at du føler at du blir tappet for krefter bør du snakke med legen din om en gradert sykemelding.

Alternativt at du også avtaler tilrettelegging på arbeidsplassen med arbeidsgiveren din. Dette er et satningsområde innenfor NAV for tiden, så det finnes en del støtteordninger der. Blant annet kan arbeidsgiveren din søke om fritak for arbeidsgiverperioden, slik at de får betalt for deg fra første fraværsdag. Dette kan for mange gjøre det lettere å ta det litt mer med ro når de er gravide uten å få dårlig samvittighet for det. Man kan også, dersom det avtales med NAV samle timer til det blir en hel dag, som man så igjen får fratrekk for.

En som er kvalm vil kunne ha nytte av å komme sent eller å gå tidlig, eller kunne legge seg nedpå og slappe av i løpet av dagen, dette kan man da lettere få til om man har en slik avtale med NAV og man har en arbeidsgiver som er villig til å være litt fleksibel. 

Kjerringråd
Det finnes mange kjerringråd mot kvalme, og du må nesten prøve deg frem selv for å se hva som passer for deg. Her nevner vi de vanligste: Ingefær, enten i kapsler eller som fersk rot. Er den fersk så kan det ofte være nok og bare sutte litt på den. Seabands, en strikk med en perle mot bilsyke som du får på apotekene.
Akupunktur er en velprøvd metode som virker på de aller fleste, men det kan hende at du trenger flere behandlinger. 
Homeopati kan også være til hjelp for noen. 

Sterk kvalme, hyperemesis

For noen begynner det ennå tidligere enn uke 8, faktisk så tidlig som dagen etter at de ble befruktet eller i ukene som kommer etterpå. Da hender det også oftere at det tar lenger tid før du blir kvitt kvalmen. For noen få er det så ille at de må sykemeldes fordi de bare kaster opp. I helt ekstreme tilfeller går det ikke an å få i seg vått eller tørt og da kan det være snakk om å bli lagt inn på sykehus i noen dager for å få næring intravenøst. Det er ca 1 % som blir så dårlige.

De som blir så dårlige at de må legges inn på sykehus er oftere gravide med jentebabyer. De som er gravide med tvillinger som er jenter er de som kanskje blir kvalmest. 
Dersom man er veldig kvalm vil også reisesyketabletter anbefales. Dette bør du imidlertid avtale med legen eller jordmoren din før du setter igang med. De kan fås på resept som stikkpiller. 

Her finner du en egen gruppe for Hyperemesis på Facebook

Link til samfunnssiden om Hyperemesis på Facebook

Link til supportside for pårørende til hyperemesisrammede 

Babycenterblogg om 7 ting hyperemesis IKKE er, artikkelen er på engelsk

Les intervju med Gro Nylander og meg på NRK om Hyperemesis 

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}