Prinsesse "vil ikke"

Prinsesse vil ikke
For mange familier er agendaen tett. Små og tilsynelatende meningsløse konflikter står kanskje ikke på din agenda i morgenrushet? Regnet hagler og søla spruter. Gummistøvlene kyles i veggen og Prinsesse ”vil ikke” står ferdigpyntet med småsko og ballettkjole.
Av Elisabet og Marianne

Elisabet og Marianne driver nettstedet og tjenesten Barnepedagogene.no der kan du få kontakt med dem og god hjelp.

Utrykket hennes forteller deg at om du sier mer om gummistøvler nå, så er helvete løs. Tidskjema ditt er totalt i ferd med å sprekke og du tenker: Hjelp hva gjør jeg nå? 


Et monarki i disharmoni 
De små konfliktene er en viktig del av barnets selvstendighetsutvikling. Småbarnsperioden der ordene Nei og Vil ikke ofte går igjen betegnes stadig som trassalderen. Dette er en betegnelse som gir et feil bilde.

Dette handler om en helt nødvendig prosess der barna er i ferd med å oppdage at de har en egen personlighet, og at de ikke lenger er totalt avhengig av en voksen. Dette er et interessant perspektiv på en fase som er utfordrende for mange småbarnsforeldre.

Barna kan nok oppleves som smådjevler som gjør det de kan for å vippe deg av pinnen og provosere. Men barnet må naturlig nok teste ut grenser for å finne seg selv og sin egen vilje. Prøv som voksen å være nysgjerrig på denne utprøving. Det barnet gjør har alltid en mening og de krangler sjeldent uten grunn.

Konflikter er viktige for barnets læring, men om de bidrar til en positiv utvikling er avhengig av hvordan du som voksen takler konfliktene. Vårt moderne samfunn ønsker ikke barn som utvikler seg til marionetter. Vi ønsker at den lille skal utvikle seg og få egenskaper som selvstendighet, evne til refleksjon og til å kunne ta egne valg. Da må det også legges tilrette for å utvikle disse ferdighetene på de ulike arenaer barnet er i.

Ansvar og makt må fordeles i kongedømmet
Det er vi som voksne som har ansvar for at stemningen og relasjonene i familien utvikler seg på en måte som er god for alle. De voksne har ansvar for at både store og små behandles likeverdig og at den enkeltes integritet blir ivaretatt. Dette er ikke noen enkel oppgave. Det krever tid og dialog.

En god leder lytter, er åpen for diskusjon, tar ansvar og treffer beslutninger. Barna må oppleve at de blir tatt på alvor og at deres følelser og initiativ anerkjennes. Samtidig må barnet oppleve at det ikke bare er hennes eller hans behov, men at også andres behov må ivaretas i en sunn familie. Dersom barnets behov og lyster styrer familiens liv gir man ikke barnet mulighet til å tilpasse seg og til å utvikle den livsviktige empatien. En god leder delegerer og lar andre ta ansvar. La barnet få ta medansvar for de områder der det selv kan bestemme.

Empati bygger bro mellom mennesker. Mellom store og små. Mange kamper kunne vært unngått om vi som foreldre trakk pusten dypt og klarte og formidle at man forstår barnets frustrasjonen når de små drømmene deres med jevne mellomrom brister.

På vei til å bli en ekte dronning   
Det betyr ikke at barnet alltid skal få viljen sin, men at vi lytter til barnets opplevelse og gir det en mulighet til å sørge over at det ikke ble som de ønsket denne gangen. Ved å anerkjenne barnets følelser er det lettere for barnet å møte deg og dine forventninger uten å føle at de taper ansikt. Snakk med barnet og spør hvordan han/hun opplever det.

Forsøk å være deg selv, vær personlig og ekte. Ingen uttrykk er så lett å krangle om som ”Du må..”. Det er også lett å snakke i 3. person når man snakker med barn. ”Mamma vil at du skal..”. Det er en unaturlig måte å uttrykke seg på som lett kan skape avstand. ”Jeg vil at..” er bedre for utrykke hva du faktisk vil. Barn er selv ekte og liker det ekte. Fortell barnet hva du forventer. Bruk ditt eget språk og pakk det ikke inn. Ikke skjule dine følelser så det du formidler blir flatt og pedagogisk . Ved å vise følelser gir du barnet en mulighet til å forstå deg utfra ditt perspektiv.

Velg ut hvilke kamper du skal ta. Er forventningene dine rimelige eller er kan de revurderes? Er et samsvar mellom dine verdier og de regler og grenser du formidler? Om ikke vil barnet kunne gjennomskue deg og du blir ikke troverdig. Styres kravene dine mer av redsel for å miste kontrollen eller av omverdenes forventninger enn av hva som er riktig for ditt barn? Da er det kanskje regler som er klare for utskifting? Tenk igjennom hvor det er viktigst å skape en endring. Er det morgnene som er vanskligst? Er det hentingen som ofte skjærer seg eller er kvelder og legging blitt ett lite mareritt der den lille har overtatt styringen. Snakk med barnet om at du ønsker en forandring, at det er du som har ansvaret for dette og fortell hva du ønsker.

Gi barnet litt tid når situasjonen låser seg. Fortell tydelig hva du ønsker før du flytter fokuset bort og lar barnet få en mulighet til å samarbeide uten å tape ansikt. Gi valgmuligheter. Ved å spørre barnet om hva det vil, og legge til rette for valg, gir du barnet en følelse av å være med å bestemme. Gi barnet ditt en mulighet til å samarbeide med integriteten i behold. Ikke vær redd for å innrømme dine feil. Barn trenger rollemodeller som er ærlige og ekte og som setter ord på det når de ser at de har gjort noe som var dumt. Dette er å være en god rollemodell og mye riktigere for barnet enn voksne som forsøker å spille feilfri.

Det er helt naturlig at Prinsesse ”vil ikke” ikke vil. Det som er avgjørende er hvordan du som voksen møter henne. At du som voksen er tydelige på en måte som ivaretar hennes integritet og selvfølelse. Da kan denne perioden med utbrudd om pensko og ballkjole kontra gummistøvler og regndrakt føre til positive læring for en liten prinsesse.

Marianne og Elisabet kan du også få hjelp av enten pr telefon eller de kan komme til dere hjemme eller i barnehagen, det koster noen kroner, men kan være verdt det når det kniper. På deres egne nettsider Barnepedagogene.no finner du mer info og det er gratis å ringe og høre om de kan hjelpe akkurat deg.

Her kan du lese om Barnepedagogene Marianne og Elisabets og deres svar fra nettpraten

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}