Utflod, kløe eller lukt fra skjeden?

Utflod, kløe eller lukt fra skjeden?
Sliter du med vaginalfloraen din? Så er det ikke nødvendigvis sopp, det kan være ubalanse i bakteriefloraen din. Det finnes flere produkter, både kremer og stikkpiller som kan hjelpe.
Av Jordmor Siri

Kvinnens menssyklus gjør ofte at utfloden endres, de fleste kjenner sin egen syklus godt etterhvert. Når det oppstår kløe eller illeluktene utflod eller utflod mer sterk grønn eller mursteinsrød farge, så er det avvik, og da bør man gjøre noe med det. Tiltakene vil variere i forhold til hva som er plagene.

Ved graviditet oppstår det ofte ubalanse i skjeden fordi hormonene gjør miljøet mer gunstig for sopp og bakterier. 

Etter fødselen har mange utflod som en del av renselsen og det og blødningen rett etter fødselen kan også gi ubalanse. 

Bakteriell vaginose skyldes ubalanse i bakteriemiljøet i skjeden. Dette er mest vanlig hos 30-40 åringer. Det som skjer er en overvekst av noen spesielle bakterier i skjeden, av bakterier som er der normalt i begrenset antall.

Dette kan gi en utflod som er gråhvit i fargen og som lukter spesielt. Mange syns det lukter som fisk og det kan være generende og plagsomt. Utfloden kan også bli tyntflytende hos noen.  Hos en del forsvinner de med neste mens, men dersom det ikke gjør det kan en prøve med skjedekapsler som inneholder melkesyrebakterier. 

Bakteriell vaginose er ikke farlig og er heller ikke en seksuelt overførbar sykdom. 

Når man har plager i skjeden er det i 40-50% av tilfellene bakteriell vaginose, mens det kun er 20-25% som skyldes sopp.  Hos gravide finner man en dobling av bakteriell vaginose. 

Hva du bør vite om melkesyrebakterier
Melkesyrebakterier er viktige deler av en frisk og sunn vaginalflora (normal bakterie balanse). Melkesyre bakteriene vil med sin produksjon av melkesyre bevare et surt miljø og et optimalt pH nivå i den vaginale flora, derved hemmes vekst av uønskede mikroorganismer på en naturlig måte. Melkesyrebakteriene lager også peroksyd, som virker rensende på floraen i skjeden. Det er en av grunnene til at det er viktig å ha en god balanse i bakteriene.  
 
Behandling
Melkesyrebaserte vaginalkapsler eller krem som enkelt gjenoppretter og bevarer en sunn vaginalflora ved å gjenskape den fysiologiske pH balansen, er det enkleste tiltaket. Ved å opprettholde en fysiologisk ph i vagina vil det hjelpe mot underlivsplager som lukt, svie, kløe, rødhet og sårhet.
Dersom dette ikke hjelper i løpet av en snau uke bør du oppsøke legen din og få tatt prøver for å se om det kan være bakterier av den mer hissige sorten som du trenger antibiotika behandling mot, evnt. 

Bakteriell vaginose kan forveksles med sopp, men det skilles lett ved at soppdrepende midler ikke fjerner plagene i løpet av 3-4 dager. 

Her på rolv.no, et supert urte nettsted, kan du lese mer om urter du kan bruke mot sopp i skjeden eller candida -som det også kan hete, og kanskje også andre steder på kroppen. Feks såre brystvorter som ikke blir bedre med tradisjonelle metoder. 

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}