7 tidlige tegn på fødsel

7 tidlige tegn på fødsel
Tegnene vi beskriver her kan komme flere uker før fødselen, men det kan også komme bare i dagene før fødselen, her er normalvariasjonen stor.
Av Jordmor Siri

Bilde: Suzanne Solli

Naturlig bekkenløsning
Alle får bekkenløsning den siste måneden før termin for å gjøre mest mulig plass til nurket som skal ut. Hos de fleste ligger hodet eller babyens rumpe nede i bekkenet og stabiliserer noe fra innsiden. 
Bekkenløsning som kommer før dette er ikke normalt, og er en av svangerskapsplagene. 

Nedpress, press mot skjedebunnen
Mange opplever et par dager med økt nedpress, at man kan få en følelse av å sitte på babyens hode nærmest. Det gjør du ikke og det er ikke farlig for babyen. 
Det er en av forberedelsene til fødsel, men det kan fortsatt gå helt frem til termin og vel så det før du føder.

Kynnerne vil tilta
Fra å være ganske rotete og uregelmessige både i antall og lengde vil kynnerne nå komme sterkere. Blir det mer faste tider mellom, eller de kommer med feks 30 minutters mellomrom kan det være et tidlig tegn på at du nærmer deg fødsel. 
Mer om kynnere og rier her

Økt utflod
Mange opplever at det blir mer utflod mot slutten. Det kommer litt av at det faktisk er en økt produksjon hos noen. Hos andre kan det være opplevelsen av at det er våtere i trusa enn ellers, gjerne litt plutselig. Her er det to muligheter:
1: Det er større lommer i skjedden nå fordi slimhinnene har bygget seg opp for å kunne utvide seg max til babyen skal ut. Da kan det samle seg utflod i disse lommene som tømmer seg. 
2: Urinlekkasje. Presset på blæren fra innsiden pga livmoren er ganske stort nå, og noen kan derfor lekke litt. Gjerne hvis du ler, hoster eller nyser. 

Fostervannet går/vannavgang
Hos noen går vannet i en stor strøm. Jeg har møtt gravide som sier at de hørte et lite knepp, og så gikk vannet. At de rett og slett hørte at hinnene brast. Skjer ikke så veldig ofte, men det er mulig. 
Hvis hodet står godt nede i bekkenet behøver det ikke å komme så mye vann, for hodet virker da som en propp. Da kan trikset for å finne ut av om det er fostervann eller ikke være å legge seg ned på gulvet på ryggen. Babyens hode vil da få litt "oppdrift" og det vil renne mer vann, slik at du ikke er i tvil. 
Er du i tvil om det er vannet som har gått skal du ringe til jordmor/lege eller sykehus. 
Mer om fostervann her

Tegningsblødning
Når kynnerne/riene blir så sterke at de påvirker mormunnens åpning kan dette gi en liten blødning med friskt blod. Hos noen kan det bli en god del mer, nesten som en mens, men hvis det blir så mye skal du ringe til føden og få råd. 

Slimproppen 
Slimproppen er en geleaktig propp som stenger nederst i mormunnen slik at bakterier ikke kan komme opp og inn til fosteret. Den kan ha litt varierende farge, være gul/går og med brune spetter i. Den kan være skikkelig seig og det kan ta 3-4 dager før hele har kommet ut. Denne kan godt komme flere uker før du føder, så den er et tegn på at du gjør deg klar for fødsel. 

Her er oversikt over alle fødestedene i Norge

 

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}