Neste ekspertsvar

Navlesnoren, fingertykk og beskyttet av gele

Navlesnoren, fingertykk og beskyttet av gele
Navlesnoren ser ut som telefonledningene pleide å gjøre før, den er snurret ganske stramt slik at den blir kortere i lengden, dette er for at fosteret ikke skal snurre seg inn i den. Den er omgitt av en gele (Whortons gele) som beskytter den og gjør den ganske tykk.

Navlesnoren eller navlestrengen

Navlesnoren er forbindelsen mellom morkaken og fosteret, den består av tre blodårer: to arterier og en vene. På grunn av trykket inne i arteriene blir navlesnoren snurret rundt seg selv, som en gammeldags telefonledning, og blir like tykk som en tommel finger. Dette gjør at den ikke klemmes av så lett som den ville ha gjort om den var helt rett. I tillegg er den omgitt av en tykk gele som heter ”Whartons gele” (Whartons jelly) latin: substantia gelatinea funiculi umbilicalissubstantia, som også fungerer som beskyttelse. 

Navlsenoren lages tidlig!

Navlesnoren dannes rundt uke 5. Den vil stort sett være like lang som babyen er fra hode til rumpe gjennom graviditeten, dette gjør at den ikke så lett snurrer seg rundt babyen. Til termin er navlesnoren ca 50 cm lang og ca 2 cm tykk.  

Venen i navlesnoren fører oksygen og næring til babyen mens arteriene førere avfallsstoffer og det oksygenfattige blodet tilbake til mor gjennom morkaken. 

Navlesnoren er normalt festet på midten av morkaken. Noen ganger fester den seg ut mot utkanten av morkaken, da heter det ”marginalt feste”, det går som regel bra. Veldig sjeldent fester den seg i hinnene og da heter det ”velamentøst feste”. Det kan hende at den da ryker, men som oftest går det bra. Dette viser seg som oftest etter at morkaken har kommet ut.

Man vil i noen tilfeller kunne se på en CTG måling under fødselen at det er noe galt med blodtilførselen til babyen. Jordmor vil også kunne høre dette når du blir lyttet på ca hvert 30 minutt i åpningsfasen og etter hver ri i utdrivningsfasen av fødselen. 

Whartons gele

Engelsk: Whartons jelly, latin: substantia gelatinea funiculi umbilicalissubstantia, er følsom for temperaturfall, så når babyen er født og temperaturen rundt navlesnoren faller, så kollapser whartons gele i løpet av ca 5 minutter og vil derfor klemme av tilførselen mellom mor og barn. Jordmoren som du har ved fødselen vil alltid se etter at pulseringen i navlesnoren slutter før man klipper over denne og skiller mor og barn fra hverandre. 

Når babyen er født og navlesnoren slutter å pulsere blir den helt slapp og man kan tydelig se årene i den. Venen er litt tykkere enn arteriene. Man klipper navlesnoren over ca 1,5-2 cm fra babyens kropp. Der navlesnoren var festet kommer navlen etterhvert. Restene etter navlesnoren (navlestumpen) tørker inn og detter av etter ca 10-14 dager. Det kan lukte litt råttent av den fordi den gjennomgår en mumifiseringsprosess. Så lenge det ikke kommer puss ut, eller babyen blir rød rundt navlestedet, så er det normalt. Er du i tvil tar du kontakt med helsesøster der du bor. 
 

Stamceller kan også høstes fra denne geleen, i tillegg til at det høstes i blodet som ligger igjen i navlestrengen. Dette har vært populært en periode, men nå finnes det også andre metoder for å hente stamceller. 

Navlesnoren rundt baby

Ca 15% av babyene som blir født har navlesnoren rundt halsen eller kroppen, dette går som regel helt fint fordi navlesnoren tåler å bli klemt litt av. Men det skjer desverre noen få ganger at dette er årsaken til at babyer dør i mors liv eller under fødselen. 

Kilder: Wikipedia.com
www.mothersofchange.com

 

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}