Neste ekspertsvar

Visste du dette om morkaken?

Visste du dette om morkaken?
Morkake
Morkaken er et helt fantastisk organ med flere funksjoner. Den vokser med babyen i graviditeten, slik at den alltid er akkurat passe stor. Den ligger inne i livmoren og er som en buffer mellom mor og barn ved at farlige stoffer i stor grad stoppes på morssiden.
Av Jordmor Siri

Morkaken

Morkaken (Latin: placenta) har mange funksjoner og er forbindelsen mellom mor og foster. Morkaken er et organ som bygger seg opp gjennom graviditeten og som i løpet av få minutter til ca en halv time etter fødselen, blir støtt ut. Til termin veier den i snitt 500 gram og har en diameter på ca 20 centimeter. Morkaken er normalt i størrelsesforhold med babyen, er det en stor baby blir også morkaken større og omvendt om det er en mindre baby. 

Det er essensielt at morkaken fungerer godt gjennom hele graviditeten, gjør den ikke det kan fosteret få for lite næring som igjen kan føre til for tidlig fødsel.
Blod sirkulerer gjennom morkaken til fosteret og tilbake til mor igjen. Denne utvekslingen begynner på dag 21 etter befruktningen, dvs i uke 5 av graviditeten

Mor overførerer næring til babyen gjennom blodet, morkaken er ”bufferen” som gjør at stoffer utveksles uten at blodet til fosteret eller mor kommer i direkte kontakt med hverandre. Mors blod kommer aldri i direkte kontakt med babyens blod, så denne utvekslingen skjer i det intervilløse rom i morkaken, se tegningen. 

Mot fosterets side er morkaken dekket av fosterhinnene amnion og chorion. Disse er med på å beskytte morkaken mot fosteret slik at det ikke kan lage hull på morkaken. Her kan du lese om fostervann

Morkakens beliggenhet i livmoren

Morkaken ligger forskjellige steder inne i livmoren. Som regel ligger den på bakre vegg (placenta posterior), men noen ganger ligger den også på fremre vegg (placenta anterior). Da kan det ta lenger tid før man kjenner bevegelser hos babyen. 

Ligger morkaken foran fødselsåpningen (placenta praevia) må babyen forløses med keisersnitt. En fødsel vil kunne medføre død for både mor og barn i dette tilfellet. Som regel ser man dette på ultralyden i uke 17-19. 

Hormonprodusent

Morkaken har en viktig hormonproduksjon for å bevare graviditeten. Fra uke 12-13 er det den som tar over hormonproduksjonen etter det gule legemet i eggstokken. De fleste gravide slutter å være kvalme når det er morkaken som tar over produksjonen av graviditetsbevarende hormoner. 

Næringsstoffer og surstoff

Mors blod har med seg surstoff inn til fosteret og karbondioksyd bort fra fosteret. Næringsstoffer til fosteret og avfallsstoffer fra fosteret til mor som mor skiller ut. Det passerer over morkakens barrierer til fosteret via navlestrengen. 
Morkaken er også i stor grad en barriere mot farlige stoffer og smitte inn til fosteret.

Infarkter

Morkaken kan få infarkter, noen er ikke farlig, men blir det mange kan det utgjøre en trussel for babyen for da minsker utvekslingen mellom mor og baby. Her kan resultatet bli at babyen ikke får nok næring. Da må den kanskje forløses før tiden. Noen ganger kan man se infarkter med ultralyd, men ofte oppdages de først etter fødselen når jordmoren din sjekker den, som er rutine ved alle fødsler. 

Forkalkninger

Det kan også oppstå forkalkninger i morkaken, på mors side, særlig mot termin, det er et modningstegn og kan sees på ultralyd.

Etter fødselen

Etter fødselen sjekker jordmor morkaken og ser at den er hel og fin. Jordmor sjekker også at det er tre årer i navlesnoren og om det er infarkter eller forkalkninger i den.

Noen ganger finner man spiralen igjen i morkaken, dersom du ble gravid med spiral. Det kan se ut som om den har pakket seg rundt spiralen for å beskytte fosteret der inne. 

Det er viktig at alt kommer ut av livmoren, ellers kan det raskt oppstå infeksjon. Det merkes på feber, smerter i livmoren eller vond lukt at blødningen som kommer etter fødselen.

Hvis du skulle ønske å ha med deg morkaken hjem, så bør du si fra før fødselen. De går nå til destruksjon etter at de er undersøkt av jordmor. Det er noen som av religiøse årsaker vil ha med seg morkaken hjem, men det er ikke så veldig vanlig. 

Morkaken kan si noe om hjertet ditt senere i livet dette skal det nå forskes på. Så dersom du har hatt en morkake som er dårlig bør du høyst sannsynlig følges opp også senere i livet. Så spør jordmoren din etter fødselen om hvordan morkaken så ut, de ser alltid på den og skal notere i fødselsrapporten om det var noe spesielt med morkaken. De skriver også ned størrelsen og vekten og navlesnorens lengde. 

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}