Hvor lang tid tar det egentlig å bli gravid?

Hvor lang tid tar det egentlig å bli gravid?
Foto: Scanstockphoto
I begynnelsen når man prøver å lage barn er det med litt skrekkblandet fryd for mange og stort sett ganske gøy -kanskje særlig første gangen man skal bli foreldre. Det er imidlertid normalt at det tar inntil ett år før man blir gravid fra man begynner å prøve.
Av Jordmor Siri

Det tar tid å lage barn
Det er mye som skal klaffe og så mye som 60-80% av alle befruktede egg ender i en abort rundt der man skulle ha hatt mensen første gang.

Det tar ofte litt tid å lage barn, faktisk så mye som inntil ett år. Noen blir litt lei og uinnspirerte på veien og trenger inspirasjon slik at man ikke bare føler at det er produksjon man driver med. Det regnes som normalt at det tar inntil ett år fra man begynner å prøve til man har laget en baby, men innen da har 80-90% vanligvis blitt gravide. I løpet av det neste året er man opp i 95% som har blitt gravide. Har man ikke blitt gravid innen ett år, så søk legehjelp.

Her finner du spørsmål og svar om sex

Diskuter med andre om sex i svangerskapet

Kvinner er mest fruktbare rundt 20 års alderen, men de fleste er i stand til å få barn opp til ca 40 års alder.

I vår verden er vi vant til at ting løser seg raskt, men sånn er det ikke alltid når det gjelder å lage barn, og da kan det være på sin plass med litt kreativitet -hvis man blir lei av å ha sex. I tillegg kan dette være med på å få tankene bort fra "produksjonsmodus" og mer over i gledesmodus, som er ganske mye mer befriende og artig for begge parter.

Noen stillinger egner seg bedre enn andre?
Ikke egentlig sålenge det ikke er noen fysiske problemer som skaper hindringer. Frisk sæd er svømmedyktig i alle retninger, om det er opp eller ned eller bortover de skal, og de finner målet. I tillegg fungerer siliehårene i egglederne slik at de hjelper sæden innover i egglederen, fordi de "vifter" sæden mot det modne egget. Kvinnens utflod/slim i skjeden er også spesielt rundt eggløsning, slik at det blir lettere for sæden å komme gjennom og frem til det befruktningsklare egget.

Men man kan jo bli litt lei av prøvingen, og da er det andre ting som må til. Litt fantasi inn på soverommet, eller kanskje rett og slett ikke soverommet, men andre rom i huset, sånn for forandringens skyld? Skinnfell foran peisen kan være en høydare, eller at man rett og slett tar en reise enten innenlands eller utenlands. En pirrende film? Litt god vin, og et bedre måltid mat. Husk for all del å skru av mobilen og ikke åpne døra om det ringer på.
Andre settinger gjør ofte at fokuset endres.

Skulle dere ha sluppet opp for samleiestillinger, så har nrk.no/puls laget en artig oversikt som tar hensyn både til dårlige rygger og dagsformer ellers. Vel verdt et besøk og kanskje litt pirrende i seg selv også?

Har du noen gode tips å komme med, som har fungert for dere, så send dem til meg, eller legg dem ut på sexforumet vårt, gode tips bør deles.

Her finner du spørsmål og svar om sex

Diskuter med andre om sex i svangerskapet

Litt om graviditestest

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}