Hvordan finne riktig amme BH størrelse?

Hvordan finne riktig amme BH størrelse?
Det er ikke lett å vite hvor mye brystene vokser når man er gravid, og det er ikke hos alle de vokser så mye heller, her er de individuelle forskjellene store. Her er også tips om hvor du finner store amme BH'er.
Av Jordmor Siri

Nettopp blitt gravid?

De fleste opplever at brystene vokser litt med en gang de blir gravide. Melkekjertlene begynner å gjøre seg klare nesten umiddelbart. Derfor blir brystene skikkelig ømme og isete for mange i perioder av svangerskapet, men aller mest i begynnelsen. Da kan det være en fordel med en BH som er god og støttende slik at det ikke gjør vondt ved alle bevegelser. Alternativt kan man også ha innlegg i BH'en for beskyttelse. Noen syns at en skikkelig sports BH kan være bra fordi den støtter godt hele veien.
Her må du bare prøve deg frem på hva som er godt for deg. 

Iser det mye i brystvortene?

Da kan det hjelpe å gå med ullammeinnlegg hele tiden, selvom det er sommer. Er ikke det nok, så legg en hånd på hvert bryst og varm opp brystvortene, det pleier å hjelpe. 

Halvveis i graviditeten

En del opplever at den "førgravide BH'en" nå er for liten og trenger en ny en. Du er nå i en mellomfase, brystene kommer nemlig til å vokse ennå mer mot slutten. Men du kan godt kjøpe en amme BH nå. De er spesiallaget for å støtte brystene på en annen måte enn ellers, noe som kan kjennes bra. Men du trenger ikke mer enn en BH som regel, skyll den ut på kvelden når den trenger en vask og la den tørke til neste morgen, så går det helt fint. 

Opplever du å lekke melk, så er det lurt å bruke innlegg av ull. Ullen transporterer fuktigheten bort fra huden slik at du ikke blir sår. Bomullsinnlegg har en tendens til å gjøre slik at man lekker ennå mer fordi melken trekkes ut og inni bomullen. 

9.måned og amming

Nå kan det være greit å få hjelp til å finne riktig BH. Så om du ikke har gjort det før, så kan det være lurt nå å ta turen inn i en undertøysforretning der du får skikkelig hjelp.

Med brystene fulle av melk og tillegget med større bryst pga melkeproduksjon (melkekjertlene har vokst) så kan hvert bryst veie så mye som en halv kilo mer enn ellers. Her er god støtte dyrebar, både for bryst, skuldre, rygg og nakke. Det kan også motvirke at huden blir strukket mye. 

Som sagt er det individuelt hva du trenger men det kan være greit å sjekke dette: 

1. Stroppene skal ikke gnage seg ned i skuldrene dine. Velg en BH med brede stropper om du har store bryster. 

2. Pass på at ikke stroppene bak på ryggen glir opp, men sitter godt.

3. Det kan være ok med spiler for å få god støtte, men vær obs på at de ligger under brystene slik at de ikke klemmer av for melkegangene. Da kan du få tette melkeganger. 

4. Viktig at man kan åpne og lukke for ammingen med en hånd. 

5. Det er også lurt å ha mulighet til å regulere vidden etterhvert som du eventuelt går ned i vekt etter fødselen. 

 

Normalt holder det å skylle ut av BH'en eller å vaske den på 30-40 grader. Hvis du har fått brystbetennelse så kan det være ok å vaske den på 60 grader, pga bakteriene. 

Brystenes størrelse har ingenting å si for melkemengden når man skal amme.  

Vi ønsker at dere deler med andre deres egne erfaringer slik at andre kan få god hjelp, så bruk forumet vårt og fortell andre om dine erfaringer. 

Her kommer gode tips:

Hanne K sier: Ett godt tips til vordene mødre som skal amme er å klippe opp nettingtrusene i skrittet å bruke dem som "ammebh" når brystsprengen er komt for fullt. De er mer behagelige å bruke enn ammebh på natten. 

 

 

 

Her finner du store amme BH'er, etter tips fra dere på Facebook

Line: Kjøpte mine på Kappahl, men det er 9 år siden da.. og jeg trengte stoooore
Suzanne: Det er et merke som heter Anita. Jeg måtte ha 80k
Anne Kari: Kappahl, Cubus å Lindex har
Hilde Marit: ammehjelpen sin nettbutikk. De har stor uten bøyle
Ida Jodine: Mamma mia sin nettbutikk Bravado
Karin: Change
Britt: Ammebutikken.no
Rebecca: Change - saved me!
Jessica: Change 65 j. Hadde mine 2 i 16 mnd.
Tone Elise: Change:-) dyre i innkjøp, men mine varte over et år
Linda: På nett fra USA eller UK
Karita: svangerskapet.no 

Graviditetstegn