Pent brukte mager

Pent brukte mager
Inni disse magene har det bodd en eller to babyer på en gang, eller flere gjennom flere graviditeter. Vi har på Facebook bedt om bilder av pent brukte mager, og bildene bare strømmer på. Her har det bodd mange flotte babyer og dere har alle gjort en super jobb!
Av Jordmor Siri

Å gå gjennom en graviditet setter spor, kroppen blir aldri den samme. Som regel går det helt fint, man kan leve godt med sporene som svangerskapet har skapt, men noen blir mer plaget enn andre. Målet med disse bildene er å vise at alle blir preget og at det er ok!

Mageskinnet

Årsaken til dette er at huden og underhuden ikke trekker seg sammen igjen etter å ha vært utvidet maksimalt. Dette kan variere fra person til person. Man sier generelt at de som har lettere for å få store arr kan være mer utsatt for å få løsere mageskinn etter en graviditet. Som regel er magen tilbake til seg selv i løpet av ett år etter fødselen. 

Trening av magemusklene hjelper ikke på selve huden, men det gjør at magen ikke henger ut på samme måte. De skrå magemusklene kan du trene relativt raskt etter fødselen, men de langsgående magemusklene skal ikke belastes før etter ca 6 uker. Hvis du har hatt keisersnitt er det 12 uker det er anbefalt å vente. Dette er for at muskulaturen ikke skal overbelastes. 

Mange vegrer seg også mot å gå på stranden med bar mage og sole seg. Men ser du godt etter, så er det ingen som har vært gravide som ikke er preget av det i ettertid. Det viser bare at du er en stolt mor!

Plastisk kirurgi kan være en løsning, men de fleste blir anbefalt å vente til de har fått de barna de skal ha. Men har du problemer, så ta det opp med fastlegen din og hør hva som finnes av muligheter. 

Her ser du en mage der det har bodd tre babyer, sist tvillinger som ble tatt med keisersnitt fire måneder før dette bildet ble tatt. 

 

Se flere bilder på facebook siden vår i albumet "pent brukte mager"

Vi har skapt en debatt her, men de fleste ser heldigvis på dette som positivt, at det gir merker på kroppen å være gravid. Kommentarene kan du se på facebooken vår. 

 

Brystene

Etter å ha vært fulle av melk i tillegg til at melkekjertlene har jobbet for fullt, så vil huden på brystene også komme godt på strekk mens man går gravid og ammer. Heller ikke brystene blir som de var før du ble gravid første gang. 

Ammingen gjør også at brystvortene blir noe større og tydeligere enn de var før du fødte. 

Skjeden

De første tre månedene etter fødselen opplever de fleste at skjeden er mye mer romslig enn før man ble gravid. Det har tross alt passert et hode med en diameter på ca 9 cm gjennom skjeden din. En hel bragd i seg selv! 

Har man fått rifter eller episiotomier som har blitt sydd kan det gi arrvev som det kan ta noen måneder, noen ganger opptil ett år, før man ikke kjenner smerte der lenger. Dersom stingene går opp i løpet av den første uken etter fødselen bør du ta kontakt med sykehuset der du fødte og få en sjekk. Normalt skal stingene bli borte av seg selv i løpet av en tre ukers tid. 

Hvis det skulle oppstå en infeksjon i stingene, så oppsøker du også lege. Dette gjelder også sting etter keisersnitt. 

I bildet av magen øverst her har det bodd tre barn:) Eieren av denne fine magen ville gjerne at vi skulle sette søkelys på mager etter fødselen, hun følte seg så alene. Har du andre ting vi bør belyse, så send oss en mail og vi tar det opp til felles glede og deling.

Tusen takk til alle som har sendt oss bilder! Send oss gjerne nye på siri at altformamma.no

Artikkelen ble første gang publisert i mars 2013

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}