Epidural -alt du trenger å vite

Epidural -alt du trenger å vite
Stadig flere ønsker epidural når de skal føde. En epidural vil sjeldent ta bort alle smertene, men den vil lindre dem en god del. Før så man på dette som noe man bare brukte om kvinnen var veldig sliten eller det lå ann til komplikasjoner, nå kan man i større grad ønske seg det. Men det må være en viss åpning på mormunnen for at man kan få det, ellers kan fødselen stoppe opp.
Av Jordmor Siri

Epiduralbedøvelse

Epiduralbedøvelse er en bedøvelse som settes inn i epiduralrommet i ryggraden. Man kan legge den som en total blokkade, det vil si at man ikke kan gå på bena eller kjenne smerte fra det punktet den er satt i ryggen og ned i bena, hele veien.

Eller den kan også settes med en lav dose, slik at man kan være oppe og gå gjennom åpningstiden og fødselen, men da med minimalt av smerte.

Det er en fordel for fødselsarbeidet at den fødende er i bevegelse slik at bekkenet er i bevegelse, det letter hodets nedgang i fødselskanalen og man bruker også tyngdekraften mer aktivt da, så det optimale er når denne bedøvelsen ikke settes med for stor dose.

Forskning viser at fødselen kan ta litt lenger tid ved epidural og også at babyene i større grad fødes i occiput posterier, dvs at nesa på babyen ligger opp og ikke ned ved fødselen. Diameteren på hodet i det det fødes er da litt større enn om nesa ligger ned, som det gjør på de allerfleste når de fødes.

Etter hvert som man nå kutter lystgass på de fleste fødeavdelinger vil det også være en økning av epiduralbruken, siden dette er en av de få andre kjemiske smertelindringene som finnes for gravide. Pt er det ca 30%  som får epidural av alle fødende.
Epidural går ikke over til babyen og er således ikke skadelig for den.

 

Spinalbedøvelse

Spinalbedøvelse er en bedøvelse som settes inn i spinalrommet i ryggraden. Den virker raskere og kraftigere og settes som en enkel dose.
Spinal går heller ikke over til babyen. Denne brukes i større grad ved planlagte keisersnitt.

 

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}