Eggløsning - alt om tegnene

Eggløsning - alt om tegnene
Illustrasjon:Scanstockphoto.com
Hvis du kjenner kroppen din godt, så er det en god del som vet når de har eggløsning bare ved å se på endringene i utflod eller ved å måle temperaturen. Noen få kjenner også et lite "knepp" i den eggstokken der egget løsner når det skjer.
Av Jordmor Siri

Her finner du vår eggløsningskalkulator.

Det er flere faktorer som kan si noe om eggløsning. Det vi vet med rimelig sikkerhet er at man får mensen 14 dager etter eggløsning, men det stemmer ikke alltid det heller, om man har en kortere fase, såkalt kort lutealfase, etter eggløsningen. Det er det som gjør det vanskelig å beregne, for hadde det alltid vært 14 dager etter første dag av siste mens hadde det jo vært greit.

Her finner du 15+ spørsmål og svar om eggløsning.

Slimet i skjeden blir tynnere og mer rikelig rundt eggløsning, slik at sædcellene lettere kan svømme opp til egget og befrukte det. Dette skjer ca ett til to døgn før eggløsning. Det kan holde seg i noen dager. Dersom du har blitt gravid, så kan det igrunnen fortsette en god stund til, men da er det et uttrykk for at slimhinnene i skjeden har begynt å bygge seg opp for en graviditetet. Når celledelingen skjer raskere og mer, så blir "avfallsproduktene" til økt slim/utflod fra skjeden.

Diskuter i vårt forum for prøvere.

Kroppstemperaturen stiger også med ca 0,4-0,6 grader ca ett døgn før eggløsning, som oftest holder den seg da høy frem til neste mens eller om du er gravid. Hormonet østrogen som styrer at temperaturen er lav i begynnelsen av perioden, mens progesteron tar over ved eggløsning og temperaturen øker.  Man kan bruke et vanlig elektronisk temp mål, eller man kan investere i mer avanserte små datamaskiner som samler og analyserer dataene for deg i større grad. Det viktige er at du har minst tre timers søvn i strekk før du måler temperaturen, til en fast tid hver morgen, før du står opp. Alkohol kvelden før, sykdom og feber er faktorer som påvirker temperaturen din, som derfor kan gi deg feilkilder. De fleste vil imidlertid ha ganske god oversikt over eggløsningene sine iløpet av et par tre måneder.
En graviditet kan oppdages ved at temperaturen fortsatt er høy i de dagene der du skulle ha fått mensen. Noen opplever også at temperaturen stiger litt til når egget kommer ned i livmoren etter at det har blitt befruktet. Det er fordi kroppen da begynner å skille ut hormonet HCG, som er et graviditetsbevarende hormon.

Sædceller kan leve i inntil 96 timer, mens en eggcelle bare lever i inntil 24 timer. Det er derfor det er fornuftig å begynne prøvingen i forkant av eggløsningen. Gjerne annenhver dag om det blir mye med samleie hver dag.

Mange opplever også å bli mye mer kåte i dagene før eggløsning. Kroppen sier fra at nå er jeg klar, så kjenn etter på den faktoren også.

Les om kåthet og eggløsning.

 

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}