Se dette hvis du er veldig glad i kaffe, te, eller energidrikk

Se dette hvis du er veldig glad i kaffe, te, eller energidrikk
Svenske og norske forskere har funnet at det er en direkte sammenheng mellom hvor mye koffein du får i deg og fødselsvekten på babyen. 200 mg koffein hver dag er greit.

Gravide i Norden er anbefalt å holde seg under 200 mg koffein hver dag, tilsvarende to-tre kopper kaffe.  Hvis du er gravid og drikker omtrent så mye, viser den store nye undersøkelsen at baby kan forventes å veie 50 gram mindre ved fødsel enn om du ikke hadde fått i deg koffein.

Forskergruppen på 11 eksperter fra Norge, Sverge og Danmark har studert data fra 59 123 kvinner i den store norske Mor og barn-undersøkelsen.  Konklusjonene ble publisert i februar 2013 i BMC Mediicin.

- Det er sterk korrelasjon mellom inntak av koffein og røyking. Vi vet at røyking øker risikoen for for tidlig fødsel og at babyen fødes liten i forhold lengden av svangerskapet.  I denne nye studien fant vi ingen sammenheng mellom inntak av koffein og for tidlig fødsel, men vi fant en sammenheng mellom koffein og lavere fødselsvekt.  Sammenhengen er der også om vi kun ser på de som ikke røyker, og dette tyder på at koffein alene påvirker fødselsvekten, sier Dr. Verena Sengpiel ved Sahlgrenska i Sverige - lederen av prosjektet.

Gravide som drakk mer enn anbefalt grense på tre kopper daglig hadde 27-62% økt risiko for at barnet var lite i forhold til svangerskapslengde. Risikoen for prematur fødsel var ikke større med økende inntak av koffein. Derimot fant man en svak tendens til lengre svangerskap ved inntak av kaffe.

Koffein overføres til fosteret, som sammenlignet med mor har mindre kapasitet til å bryte ned koffein. Kaffe er den viktigste kilden til koffein med te som en god nummer to. I arbeidet ble også koffein fra andre kilder som svart te, energidrikk og sjokolade tatt med. Oppgitt inntak av kaffe gikk betydelig ned i svangerskapet, men 10 % drakk mer kaffe enn anbefalt.

Fødselsvekt kan ha betydning for helsen til barnet både på kort sikt og i et livsperspektiv. Forskergruppen håper å kunne undersøke om det er koffein direkte som påvirker fosterveksten, og om sykelighet hos veksthemmede nyfødte kan kobles til koffeininntak. Studien gir ikke svar på hvorfor koffein eventuelt hemmer fosterveksten.

Når det gjelder koffein og amming, så er det samme regel som gjelder, 2-3 kopper om dagen. Koffein går over i morsmelk og kan gi en litt hyper baby. I noen tilfeller også kolikk. 

Kilde Folkehelseinstituttet

Les mer på forskning.no

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}