Sting og sex etter fødsel

Sting og sex etter fødsel
sex etter fødsel
Livet fortsetter etter fødselen, det er lett å glemme det når man er gravid, for da er graviditeten hele fokuset. I tillegg til amming er sting og sex viktige spørsmål å få svar på. En trebarnsmor spurte om dette på nettpraten vår. Det er viktig å huske at det er store individuelle forskjeller her og at det meste er normalt!
Av Jordmor Siri

Sting og perineum etter fødsel

Perineum er ganske hovent de første dagene etter fødselen, og for noen kan det være såpass vondt at man trenger smertelindrindende medisiner. Dette kan du spørre om på barsel, eller om du er hjemme kan du bruke paracet 1-2 stykker av gangen. Hevelsen er som regel borte etter 3-5 dager. 

Det er vanlig at stingene løsner av seg selv i løpet av 2-3 uker etter fødselen. Det er hvis man er sydd med avbrutte sting. En del jordmødre syr med innvendige sting slik at man ikke skal bli plaget av stingene, som har en tendens til å bli litt stive i dagene etter fødselen og forblir stive til de detter ut. Innvendige sting går i oppløsning av seg selv og du trenger ikke å tenke noe mer på dem. 

Ved dobesøk kan det være ok å bare "dytte tørke" med papir og ikke gni. Noen opplever at det er enklere å helle vann over. Dette kan du gjøre enten med et desilitermål eller en blomstervannekanne med kroppsvarmt vann i. Alternativt med en hånddusj om det er praktisk gjennomførbart. De fleste er mindre ømme allerede etter en ukes tid, da har også hevelsen gitt seg i stor grad. 

Skulle du få veldig vondt, gjennom at det sprenger eller svir veldig bør du si fra på barsel, eller ta kontakt med jordmoren eller fastlegen din. Da kan dette være en blødning eller en infeksjon som trenger tilsyn. Det samme om det begynner å lukte vondt eller om det kommer grunlig eller grønlig væske ut, det kan også være infeksjon. Får du feber skal du også kontakte barsel om det innen to uker etter fødslen, etter dette er det fastlegen din du skal ta kontakt med. 

Fra andre spørsmål på nettpraten er det tydelig at noen også får en mye kraftigere orgasme etter fødselen. Dette kan ha sammenheng med at man fortsatt er hoven i underlivet i flere måneder etter fødselen. De fleste er relativt normale innen ett år etter at de har født.

Trebarnsmamma spør: 

Fire uker etter fødsel sitter stingene fortsatt der. Jordmor så på dem på lørdag og sa at alt så flott ut. Søndag hadde vi samleie for første gang. Det føltes helt fint, men det blødde litt rundt der det er sydd etterpå. (overfladisk rift, perineum) Er dette ok? Bør vi vente med noe mer sex?
Han følte også at ting var litt annerledes denne gangen. (vi snakker veldig åpent om sånn). Han syns nok det var litt rommere og mindre trangt enn før. Det er jo kanskje ikke så rart etter den store bebisen, men allikevel litt kjedelig:-/ vil slik gå litt tilbake eller blir det aldri slik det var igjen. Han har ikke følt det slik etter de andre fødslene, men det kan godt være vi ventet lenger med sex etter den gangen. (husker ikke) kan jeg gjøre noe i forhold til dette selv?
I arret der det er sydd er det hardt og stramt. Vil dette lettere kunne revne igjen ved en Evt fjerde fødsel?

Takk for svar! Vi feirer lille påsans første månedsbursdag i dag. Mye kos og Nuss og pupp. Han er så herlig!
Hilsen en veeeeldig lykkelig mamma til tre:-)
 

Siri svarer: Hei og gratulerer til Påsan!

Ikke noe problem å ha sex for dere nå. Når han ikke blir sår på penis av at stingene er der, så er det greit. 
Stingene faller snart ut, gjør de ikke det innen en uke nå, så gå tilbake til jordmoren din og be henne om å ta dem for deg, de har ingen funksjon lenger, du er helt sikkert grodd. Stingene skal i utgangspunktet falle ut etter ca 14 dager, så dine har sittet litt lenge. 
Skjeden din vil fortsette å trekke seg sammen en god stund til, men du kan sikkert også ha fordel av å gjøre knipeøvelser i tillegg. Gjør en serie på 10x3 hver dag nå til du føler at du har god kontroll. Nettpratsvar om knipeøvelser
Skjeden er utrolig elastisk, men når den har vært så tøyd som den blir når hodet til babyen passerer ut, tar det noen måneder før den er tilbake igjen til normalen. 
Arrvevet vil nok alltid være litt hardere enn resten av vevet, men det vil gå seg til og ikke være ømt eventuelt, men det kan ta opptil ett år før det slutter å være ømt.
Arrvevet vil alltid være mindre elastisk enn huden rundt, men det er utrolig sjeldent at det ikke holder under en ny fødsel. 

I vårt sexforum kan du dele erfaringer med andre 

6 ukerskontrollen av mor

Er du fortsatt plaget ved seksukerskontrollen skal jordmor eller lege se på det og hjelpe deg å vurdere om det ligger innenfor normalen eller ikke. Dersom du forblir plaget etter fødselen, kan det være aktuelt med en reoperasjon av arret. Man vil da, med god bedøvelse, ta bort det gamle arret og lage et pent nytt og mindre arr. Dette gjøres som en kosmetisk operasjon, slik at vekten ligger på at det skal bli mindre smertefullt og penere enn det var. 

Tidligere ventet man med dette til kvinnen hadde født de barna hun hadde tenkt å ha, men det gjør man ikke lenger. Man ser heldigvis på underlivet som en viktig del av kvinnen og at det kan være til stort hinder for et normalt sexliv om man har smerter ved samleie. 

Vent ikke med å oppsøke hjelp hos fastlege eller gynekolog om du er plaget etter fødselen. 

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}