Akupunktur under fødsel -hvordan virker det?

Akupunktur under fødsel -hvordan virker det?
En av våre medlemmer har spurt Krsitin om hvordan akupunktur virker under fødsel og her gir Kristin et utfyllende svar som kan gi deg et innblikk i hvordan det gis og hvordan effekten er.
Av Jordmor Siri

2.gangsfødende spør:

Hei, jeg lurer litt på angående fødsel og akupunktur. Jeg fikk en sønn for 5 år siden der jeg prøvde meg på akupunktur og lystgass, der jeg vet at lystgassen fungerte. Men denne gangen vil jeg ikke ta lystgass av forskjellige grunner eller epidurall for tanken på at en lege skal stikke en sprøyte i ryggen min er litt ubehagelig å tenke på.. så det jeg lurer på da er om er akupunktur er en god smertelindring? og fungerer det? og hvordan fungerer det?

Kristin svarer:

Gratulerer så mye med nr 2. Akupunktur kan man sette når som helst i fødsel om det er tidlig eller sent.

Flere punkter

Det finnes mange forskjellige punkter å sette. Du kan f.eks få lokale nåler som settes akkurat der du har vondt. Ellers så tenker man på energi baner når man bruker kinesisk tradisjonell akupunktur. Dvs at punkter vekk fra problemområdet virker f.eks i foten, kan ha virkning på smerte baksiden av kroppen. Nålene kan tapes fast og man kan gå med dem, så lenge man ikke synes de er i veien og har effekt.

Effekt

Akkurat hvordan de virker og hvordan er ulikt fra person til person. Noen vil nok hevde at de ikke syntes akupunktur virket så godt på dem i fødsel som f.eks for korsryggsmerter i graviditet. Fødselssmerten er spesiell og smerten eskallerer gjerne frem mot slutten av fødsel, hvor riene er lange og intense og også presser nedover.

Akupunktur har en veldig beroligende effekt på mange, og det å kunne slappe av mellom riene og underveis, vil da også i mange tilfeller ha mye å si på fremgangen i fødsel og opplevelsen av smerte.

Akupressur

Mange synes akupressur også er fint. Mannen eller annen fødselshjelper kan lære seg kjente akupunkturpunkter som man presser i et jevnt trykk . Man kan lære seg dette hos en akupunktør, eller laste ned tips på Debra Betts sine hjemmesider.
Har du anledning der du skal føde vil jeg anbefale deg å bruke badekar, kanskje er du så heldig at du også kan få føde der. Akupunktur og varmt vann har ofte super effekt i lag.

Masse lykke til og riktig god fødsel når den tid kommer!

Kristin jobber som jordmor privat på Bygdøy Allé akupunktur og du finner henne på ABC avdelingen på Ullevål sykehus. 
 

 

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}