Neste ekspertsvar

Dette trenger du IKKE - bomkjøpguide for gravide

 Dette trenger du IKKE - bomkjøpguide for gravide
Vi spurte: Hva har du anskaffet deg før babyen kom og som du overhodet ikke har brukt? Over 100 svar kom inn og vi har analysert svarene. Dermed kan vi presentere Altformamma.no`s Bomkjøpguide for dere som skal bli foreldre.
Av Jordmor Siri

Selv om alle barn er forskjellige og alle foreldre er ulike, selv om vi bor i nord og i sør, øst og vest - og selv om vi har forskjellige bakgrunn -  er det rimelig klart hva som topper listen over kjøp som det viste seg at nybakte foreldre ikke trengte likevel.
Men før vi presenterer topp 10 listen over bomkjøp du kan gjøre, må vi ile til med en disclaimer:

Selv om vi har samlet mange erfaringer som utgangspunkt for denne listen - så kan det godt være helt motsatt for deg! Selv om mange har erfart at ammepute var et bomkjøp, så kan det være akkurat det du trenger :-)


Det gode rådet er derfor å vente med å gjøre en del kjøp til etter at barnet er født og du virkelig ser at du har et behov.

Her er vår topp 10 liste over foreldrekjøp som det viste seg at det ikke var behov for.


1) Ammepute: "Jeg er ikke lang nok i ryggen... En vanlig sofapute er perfekt..." " Ammepute...hadde jeg bare visst om Cosyfix på forhånd...skal deginitivt investere i den neste gang, istedenfor en sånn "slapp pølse."

2) For små klær: " Og klær i str 50 Snuppa var 53 lang når hun kom " " klær i str 50 da han var stor ved ankomst." " Kjøpte ikkje sjøl, men fikk masse klær i 62 i gave, og han va knap innom den str..."  " kjøpe størrelse 56 passer omtrent ikke "

3) Bleiebøtte: " Bleiebøtte.... Booooooortkasta..."

Hvis du synes at denne artikkelen er interessant - så les også denne oversikten over hva dere anbefaler å kjøpe, fordelt på trimestre og faser etter fødselen.

4) Brystpumpe og ammeutstyr: " brystpumpe, skjold og amme div ik kom så godt m da jg ik fikk amme" " Brystpumpe, ble alt for lite brukt" " Har 3 gutter som aldri ville spise fra tåteflaske.. De gikk kun for pupp!"

5) Smokker: " Smokker - hun likte de ikke" " Alle andre smokker enn Avent" " forskjellige typert smukker, da hun la sin elsk på mam sine, og nektet alle andre!" " Smokk med termometer 2 - prøvd en gang og mer ubrukelig ting skal man lete lenge etter."

6) Bæresele og bæresjal "vond for både baby og mamma - den som hadde visst om bæresjal"

7) Bodyer med korte armer i kalde strøk:  "Kortarma body når man bor i Tromsø "

8) Babytøy med hette som bare klumper seg i nakken

9) Tåteflaske: "Har 3 gutter som aldri ville spise fra tåteflaske.. De gikk kun for pupp!"

10) Microsterilisator " Kjøpte microsterilisator når eldstemann kom. Ble brukt en gang og deretter satt bort." " myye bere å koke døm sjæl "

Av de over 100 innleggene på Facebook, står omtrent alle produkter det er mulig å kjøpe til baby.  Fra vugge til babycall, fra ull ammeinnlegg til brystvortekrem.  Produktene vi har listet her har det til felles at mange har nevnt dem - og jo høyere opp på listen, jo flere.
Så runder vi av denne oppsummeringen med innlegg på Facebook av Helene Annie Liland Dybvik "Ser mange skriv ammepute, bleiebøtte og bæresaker, ville bare si at vi har fått godt bruk av alle de tingan! men alt etter ka man ønske, kanskje greit for dem som e usikker og heller kjøpe etterhvert når dem ser ka det e behov for. "

Her er kommentarer fra dere på Facebook:

Silje B Veldig merkelige "bomkjøp" som var listet opp her. Mange av disse tingene er must-haves for enkelte, til tross for at noen kanskje mener det er bortkastet. Alle babyer har forskjellige behov, så det blir jo litt vanskelig å sammenligne

Beate R E Håper ikke kommende mødre bruker denne lista for å avgjøre hva de skal kjøpe da Jeg hadde enormt behov for både ammepute, pumpe, tåteflaske og små klær! "Alle" hadde sagt at vi ikke trengte klær i str. 50, noe som resulterte i at min tynne baby hadde kun for store klær..

Simone Adele B L Jeg ELSKER ammeputa mi! Og smokk er en redning i hverdagen her. klær i 50-56, det går godt med her og hun er 53 lang

Kristine D. Y E ælsk mi ammeputa å babyen e ikke kommet enda! Blitt fast sengepartner siden jeg har bekkenløsning å maaaasse vann i kroppen! Fantastisk! Ser ikke på noe som bortkasta på den lista! Bleiebøtte må no være fantastisk!

Vibeke W For en idiotisk liste.. Brukte over halvparten av de tingene, og er super glad for å ha de nå igjen til nestemann...

Olea D er heller IKKE enig!
Alt her er veldig individuelt!
Bortsett fra HETTEGENSER/JAKKER.når barna er veldig små er den hetta bare i veien.
resten kommer jo ann på baby og årstid!

Rebekka F M Jeg er ikke enig i mange av disse utsagnene! Jeg trur det er ganske individuelt hva man "trenger og ikke" som mødre!

Ammeputen var et must for meg både mens jeg var gravid og under de første ammemånedene! Den var med "overalt".

Største jenta mi var kjempe liten da hun ble født og jeg måtte ut å handle MER tøy i 50!

Brystpumpe kunne jeg heller ikke vært foruten! Jeg var forlover da minstemann var noen mnd og jeg måtte pumpe i forkant til barnevakten og ikke minst da jeg var borte i utdrikninslag og bryllup.

Bæresele er også et must spør dere meg, iallefall til mine barn!

Mine barn har tatt tåteflaske og vi har brukt barnevakter og pumping så det måtte vi hatt ja!

Bodyer med korte armer har jeg brukt under gensere Og noen ganger som pysj dersom han var varm om natten!

- Ellers er jeg "nesten enig" i sterilisator (iallefall om man fullammer), bleiebøtte og tøy med hette Ellers ikke enig!

Mads D Gikk i fella, kjøpte alt i str 56. Ble plutselig litt 50 også.

Inger Lise V. M Hadde vært fortapt uten pumpa mi, flaskebarn trenger faktisk både flasker og sterlisator. Små klær brukte vi leeeenge vi. Nei denne var ikke noe realistisk, forskjellige barn trenger forskjellige ting.

Lilli Annie N Hadde ræva vorre laga av glass hadde ho gått i tusen knas, men sia ho va av kjøtt å blod gjekk ho bære medt i to. Smaken e som baken dein e delt. Mange av tengan her hadde æg kjæmpego bruk førr.

Ina E Jeg og digger ammeputa mi og bleiebøtta! Klær i str. 50 brukte vi og Kortarma bodyer og klær med hetter har vi ikke brukt så mye. Jeg synes gensere kan gå under den lista. Bruker alltid body, og der blir litt trælete og mye med genser over, så gensere har vi aldri brukt(han er 3mnd). Heller jakker, eller noe med knapper foran

Natalie L Ammepute var en av de beste innvisteringene syns jeg!! Jeg fikk hvilt arm og rygg mye bedre enn med en vanlig sofa pute.

Hasret Helene Ha ha for en merkelig (?) liste!
Det der er jo så individuellt.

Forstår at andre ikke trengte flasker selvom det var nødvendig hos oss da jeg ikke kunne amme fordi jeg var altfor syk og fikk altfor mye medisiner og smertestillende, ved begge fødslene.

Spesielt å generalisere en liste så mye som her... jøss

Maria B Æ fikk godt bruk for Ammepute da æ ikke ville ødelegge ryggen. Å brystpumpe da jeg hadde brystbetennelse! Så jo jeg trengte det meste!

Ann-Mari B Jeg er ikke enig. Hadde veldig god bruk for de fleste av disse tingene.

Ramona P-H Ammepute og pumpe var et must.

Karianne H H Enig Beate R E, jeg har også brukt alle de punktene på listen, og måtte til og med ut å kjøpe mer klær i str 50/56, da hun brukte dette frem til hun var 3,5 mnd! og både bleiebøtte og sterilisator har virkelig lettet hverdagen min!

Beate R E Ja vi måtte også ut å kjøpe klær i str. 50. Bedre å ha nok klær enn at man må stå å vaske hele tiden

Anniken T A Min sønn bruker tåteflaske, smokk, bæresele, hadde kortarmet body i sommer og bruke str 50! Så det er helt klart individuelle forskjeller! Bomkjøp for en, er gull for en annen

Anja Liker Kake Mitt bomkjøp var barnevogn, ble så godt som aldri brukt, da både jeg og vesla foretrakk bæretøy.

Monika Tanterundtomkring Neuberg Ja vist. Spesielt med nr 1. Med nr fire var det to ting. For små klær (han ble født inn i 62) og bæresjal (da han var for tung og jeg fikk betennelse i skulder da han var to dager og kunne ikke knyte det før han var nærmere seks mnd.)

Anna S O Ting på lista jeg har, som jeg brukte ofte og som gjorde livet lettere for meg, babyen og familien:
- ammepute
- smokk (dessverre )
- bæresele
- bleiebøtte
- klær i størrelse 50

halvparten det
 

Janicke Tony K Vi fikk bruk for alt på lista der

Eva-Merete H A Brukte mesteparten av det på lista, bortsett fra bleiebøtta. Men kan ikke kalle det bomkjøp da, for den fikk vi

Camilla Elisabeth F Bleiebøtten fikk vi gratis fra barnas hus Så det var et "bomkjøp". Den ble brukt en månedstid. Vi ble bare late å kasta heller bleiene i egen pose

Linda L Hehe vi hadde kjempe god bruk får det meste som sto der ammeputa ble brukt mye daglig å jeg ammet ikke en gang alt av smokker tok hun, mikrostetilisatoeren er beste immvisteringen å brukes enda å hu er 16 måneder. + hu var liten så hu brukte 50/56 til hu var 4 måneder det er den str hu nesten har brukt lengst...

Maricela Maria M Nei

Inger Lise V. M Å bleibøtte??? Hallo, d stinker jo uten.

Turid B Ammepute, pumpe, bleiebøtte og små klær har vært viktige ting her.
Smokker i alle varianter kunne vi spart oss for men det visste vi ikke på forhånd.

Nina O Har brukt ammepute masse, både mens eg enda va gravid og no, pumpa må vi også ha, da eg må pumpe etter amming hvis ho ligg før kort tid og før å få fryselager, ho brukte klær i str.50-56 til no når ho blei 2mnd, men da blei ho før lang, men 62 e enda i største laget, å trur vi e i den str ei god stund. Likja e ikkje så flink på flaske, men ho fullammes og i begynnelsen va eg avhengig av skjoldan og koppan og ullinnleggan e gull verdt. Den lista va bære teit rett og slett... D e jo så individuelt ka som funke og ka som ikkje gjør d. Også kommer d jo Ann på merke på produkter osv...

Fru Olsen S Pga ryggplager var ammeputa en life saver! :))

Aud Lene Lilleulv B-H Ammeputa var hjemmesydd og ble i tillegg brukt da gullet begynte å sitte selv......super å legge bak ryggen så vi slapp å slå hodet i gulvet når rompa blei for rund:-))

Veronica A Omtrent hele den lista der var nødvendig for meg.. Hadde aldri klart å fullamme i 6 mnd uten skjold i starten, ammepute og pumpe.. Brukte str 50 i 2-3mnd, bleiebøtta(gratis) er supert å ha.

Camilla M Ammepute var et bomkjøp for meg, kanskje fordi den var for stor og klumpete. Men brystpumpe hadde jeg aldri klart meg uten enhver mødre burde ha en i hus før babyn kommer.

Lena Renate T ikke brukt ammeputa,mye bedre å ha hu liggende på liten dyne

Cecilie S Alt dette er jo veldig individuelt!!! Noe kan være helt supert for noen og for andre helt bortkastet!! Men enig i hettegenser på små babyer er NEI NEI NEI!!;)

Janne M V L sterrilisatoren, fasker, smokker og pumpe fikk jeg bruk for:) Resten trengte jeg ikke:/

Veronica B Syns ammeputa var helt uunnværlig.. Men jeg sydde min egen...kjempestooor

Anette W J Jeg bruker ammepute og brystpumpe hver dag, og er glad jeg kjøpte strl 50 i klær, da jenta ble født fem uker før tiden.

Helena S-N Uenig i det meste på den listen, har det meste der og er fornøyd med det meste...

Karolina F ja!

Anina Jeanette Fl Ammeputa var GENIAL de første mnd når baby var rolig under amming.. Frigjorde hendene så man kunne få tak i ting.
Jeg hadde baby som sleit veldig m å få tak og når han først gjorde ville jeg bevege meg minst mulig.. Hadde nok ikke klart meg uten nei!!

Tone Hellevik Godt brukt her i huset:-)Minsten er 9 mnd

May Veronika S P og tåteflaskene var et must. Str. 50 var for stort første dagene, men enig i at alt ellers kan vente til etter barnet har kommet.

Tine A Hadde god bruk for alt på listen. Brukte dog ammeputen til å sove med mellom beina siste måned før fødsel & første 2-3 ukene etter fødsel istedet for amming..

Juliane Marie W G Jeg bruker så og si alt, bortsett fra smokk. Den liker han ikke - blir skikkelig sinna hver gang jeg prøver å gi smokken. Å amme uten ammepute hadde drept skuldrene mine. Hadde jeg ikke hatt bæresjal hadde jeg blitt sittende med gutten i armene til mannen kom hjem fra jobb. Etter min mening finnes det andre ting som er mer unyttig enn de tingene som er nevnt på den lista

Gunn Elisabeth G jeg er visst ganske ''unik, siden jeg har god bruk for både smokk og pumpe... og dessuten, så bruker jeg fortsatt bodyer i str 50, og gutten min er straks 2 mnd.. og når gutten er så trøtt at han ikke får til å sove, så er bæresele det eneste som fungerer, det er jo ikke alle som liker den, men jeg hadde nok blitt gal om jeg ikke hadde hatt den.. og babytøy med hette er ikke alltid noen ulempe... nå som det drar seg mot vinter er det godt for baby å ha hetta over lua.. og Microsterilisator bruker jeg daglig! mye enklere enn å ''koke sjæl'' og tåteflaske er ganske god å ha med tanke på at jeg ikke ammer lenger..! så alt i alt da, så bruker jeg det meste som står på lista her, så det er vel litt dumt å sette opp en ''trenger ikke'' liste med disse tingene som faktisk er vanlig for de fleste.... er fullstendig enig med Helene Annie Liland Dybvik som skrev følgende: "Ser mange skriv ammepute, bleiebøtte og bæresaker, ville bare si at vi har fått godt bruk av alle de tingan! men alt etter ka man ønske, kanskje greit for dem som e usikker og heller kjøpe etterhvert når dem ser ka det e behov for. "

Siv Helen J G Hadde både bruk for ammepute, tåteglasker og brustpumpe da jeg ammet de første 3 mnd, men måtte slutte fordi lille ikke ville legge på seg. Klær i str 50 ble det bruk for, men måtte fort opp i størrelse siden han vokste veldig raskt.

Gudrun Inga G Har hatt bruk for alt på den lista:) så det er veldig individuelt:) min jente var over fire kilo men brukte likevel str 50 en stund:) og i sommer ble det mye kortarma bodyer:)

Malin H Brukte mi en gang, og aldri mer

Cecilie Marie B Og bæresela har blitt brukt masse, kunne vært brukt mer. Men veldig god å ha i visse situasjoner

Cecilie Marie B Jeg har brukt 50% av de tingene mye. Bleiebøtta bruker vi enda og gutten er 21mnd. Ammeputa va alfa omega i begynnelsen. Jeg angrer på at vi ikke begynte m smokk tidligere enn 8 uker.

Ada-Iren L N Ammeputa va nokk d bæste kjøpe her og, så utruli gla før at dn blei kjøpt bomkjøpe va nu brøstpompa og flasken, før fekk itje tel og bruk den og mini ville itje ha flaske

Lena M Er jo veldig individuelle behov da. Jeg hadde bruk for det meste på den listen. Smokk ble brukt relativt kort tid da ingen av mine likte den. Og begge brukte str 50 og 56 ei god stund. Veldig glad i ammeputa. Brukte den masse til begge to.

Elisabeth Bjørgo R Ammepute var gull verdt å hadde liten jente som brukte 50 i 3 mnd og bleiebøtte er top

Marianne Elisabeth G Ammeputa var genial de første månedene!!

Anniken H mange av disse "bomkjøpene" har vi faktisk hatt bruk for. Vi kjøpte omtrent ikke klær i str 50, men da småen kom til, var han liten og tynn, så str 50 ble litt stort. Så her måtte det shoppes. Microsterillisator: Siden lillegutten kun spiste av flaske, var denne helt super. Men flaskevarmer, derimot.. Den ble brukt kun få ganger før den ble lagt vekk.

Hilde B Klær i 50 ble brukt til alle 3 leeenge minste var 3 mnd når det ble lagt vekk 62 derimot er nesten ikke brukt. Bleiebøtta kun fordi den var gratis å vi ville ha enn egen til bleiene så slapp vi å kjøpe men bruke bleie poser kjøpt på ebay 600 poser til 49 kr ellers pleier jeg å si at kjøp det du ser du trenger etter hvert i plassen for å kjøpe mye før å som ikke blir brukt

Karoline Walheim B Jeg har vært avhengig av ammepute og brystpumpe fra første stund. Bleiebøtte er fantastisk praktisk. Hadde litt lite klær i 44/50, da hun var veldig litta

Cecilie S Og generelt stive klær!!! Nei takk;)

Fay Iselin Og slike ting som salve til brystvorter, ammeskjold o.l, hamstret dette, ble aldri brukt pga jeg aldri var sår- så dette kunne jeg ventet å sett ann.

Fay Iselin S Dette er jo så forskjellig for alle, men for oss var ammepute bortkastet, likte bedre sofaputene, og samme med kortarmede bodyer og hettegensere vi fikk i gave, de er fortsatt lappene på. Brystpumpen ble prøvd noen ganger, men jeg endte med å pumpe for hånd-kjappere syns jeg. Alle sa også at jeg ikke burde kjøpe str 50, så hadde altfor lite av det, måtte kjøpe både 44 og 50. Men bæresele hadde jeg aldri overlevd uten, brukte den lenge!

Ida Jodine K Nei:) "feilen" sjå oss va at me ikkje hadde mndre kler en str 56:p måtte t innkjøp av litt i str 50;) smokk kjøpte me aldri, men fekk av Libero. Blei brukt max 2 t p sjukehuset så va hu lei;)

Jannicke Angela R. Nej,faktisk ikke.

Annifrid Mojito F Trengte både tåteflaske, ammepute å klær i 50-56 jeg værtfall.. å ammeutstyr med nr 2 og.. hadde det meste på listen faktisk, fordelt på 2 babyer...

Kine N Eneste som ikke har blitt brukt, er ammeputa. Kjøpte den samme dagen som jeg bestemte meg for å slutte å prøve med amminga.
Men på sykehuset var jeg avhengig av den.
Ellers er bleiebøtta veldig god å ha. Ikke koster refillene mye på ebay heller.
Vi kjøpte noe i 50 og en god del i 56. Ventet stor baby. Men han kom 6 uker før tiden, og begynte med 44. Fikk brukt alt i 50 og 56 lenge.

Sterilisator kjøpte vi aldri, syns det går utrolig fort å koke opp flaskene likevel.

Pinar Kiyici K Jeg brukt og bruker alle untatt ammepute!

Eva K Hmm, jeg har brukt alt på den listen utenom pumpe og det kjøpte jeg ikke
Mitt eneste bomkjøp var dyre ammebher som jeg bare fikk brukt i noen uker.

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}