Hvordan ta en urinprøve riktig

Hvordan ta en urinprøve riktig
Når du skal ta en urinprøve er det viktig at den blir renest mulig, her skal du få noen tips på hvordan du gjør det. Urinen din kan fortelle mye om hvordan det går med deg når du er gravid, så det er viktig å få sett på den på hver eneste kontroll hos jordmor eller lege.
Av Jordmor Siri

Du trenger å ha med deg en urinprøve hver gang du er på svangerskapskontroll.
Det behøver ikke å være morgenurin, det er bare når man skal se om man er gravid at det er nødvendig. 

Da sjekkes den for hvite og røde blodlegemer, nitrit som viser tegn på urinveisinfeksjon og proteiner. I utgangspunktet leter man ikke etter bakterier. Men om du slår ut på blod eller nitrit vil urinen din bli sendt videre til et laboratorium for nærmere analyse. Da kan man også få sjekket hva som er årsaken til at du har en urinveisinfeksjon og på svarene vil det også stå hva slags medisiner som virker best mot akkurat den bakterien som plager deg. 

Vi ser også etter sukker i urinen, som et tidlig tegn på svangerskapsdiabetes. Ikke spis sukker de siste par timene før du tar prøven, for gravide lekker sukker i urinen lettere enn det man gjør ellers. 

Glasset som du bruker skal være rent, men trenger ikke å være sterilt.

Vask eller skyll deg før du tisser.  

Greier du å holde kjønnsleppene fra hverandre når du tisser er det det aller beste. Men det er ikke alltid like lett å få til når magen har blitt stor. 

Tiss først litt rett i do, og så lar du resten av strålen gå i det glasset du har tenkt å ta prøven i. Ikke så lett å få til uten også å tisse på fingrene, en vanlig håndvask med såpe etterpå er nok til at du blir ren og pen. 

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}