Neste ekspertsvar

Hva skal jordmor være for deg?

Hva skal jordmor være for deg?
Når du har fått en liten baby i maven bobler hormonene over, de er uregjerlige, virksomme og sta. Og de er med på å bygge opp under alt annet du tidligere har følt, både positive tanker og mindre positive tanker. Da er det godt å ha en god og varm følgesvenn og en rutinert fødselshåndterer: Jordmoren.

Graviditet, fødsel og barseltid er begivenheter i livet som involverer store følelser, og som krever både utholdenhet, empati og profesjonalitet, så det sier seg selv at jordmoren skal inneha visse menneskelige kvaliteter.

Jordmødrene møter mennesker i svært grensesprengende og sårbare situasjoner i livet. Deres oppgaver er livsviktige, og arbeidsdagene kan være varierte, krevende og uforutsigbare.

For deg som vordende mamma er det veldig viktig med gode minner fra fødselen, også fordi de legger grunnlaget for kommende fødsler.

Jordmor skal være tilstede for deg og følge deg gjennom svangerskapet.

Hun skal ta deg imot på svangerskapskontroller og forberede deg på fødselen, informere om smertelindring, fødelsmetoder, kosthold, livsstil og amming og foreldrerollen, og svare på alle de små og store spørsmål du måtte ha. Jordmor skal bistå under fødsel, informere og bistå under amming, informere om amming og ivareta den nye familien i tiden som følger etterpå.

Les alt om svangerskapskontroller

Diskuter amming her

Når kommer jordmor inn i ditt liv?

Når graviditeten blir bekreftet, kan du velge om du vil bli fulgt opp hos legen din eller av jordmor, du finner dem ofte på helsestasjoene og det er gratis å gå til begge. Ifølge Nasjonale retningslinjer for svangerskapsomsorgen, skal du selv få velge om du vil gå til almennlege eller jordmor, eller gjøre en kombinasjon. Dersom din kommune/bydel ikke har jordmor kan du kontakte nabo bydelen/kommunen og høre om de har ledige timer. Det er fritt jordmorvalg på lik linje med at det er fritt sykehusvalg og andre helsetjenester. 

Hva skal du kunne forvente av jordmor?

Du skal føle deg trygg på mennesket som skal geleide deg gjennom den største opplevelsen i ditt liv, derfor er det viktig at kjemien mellom dere stemmer.

Du skal bli tatt på alvor og blir møtt med respekt og likeverd. Du skal ha tillit til jordmor, slik at de vanskelige temaene kan drøftes, og dine synspunkter skal bli hørt.

Jordmor skal støtte, respektere og ivareta dine psykologiske, fysiske, emosjonelle og åndelige behov.

Fødeavdelingen

Når du ankommer fødeavdelingen får du tildelt den jordmor som er tilgjengelig på vakt. Dersom skiftet hennes slutter mens du fremdeles er i fødsel, så får du en ny. Slikt kan føles litt slitsomt. Som i alle melommenneskelige relasjoner så er det viktig med kjemi. 

Føler du at du og din jordmor ikke er på nett, så er du i din rett til å bytte.

Dette skal du også få innvilget dersom det er fysisk mulig, altså at det er nok jordmødre på vakt. Jordmødre tar ikke dette ille opp, det er bedre å bytte enn å ergre seg over jordmoren. 

Oversikt over landets fødesteder

Ventetiden

I trygghet ligger også at du gjennom hele oppholdet på fødeavdelingen blir forklart hva som skjer og hvorfor.

Undersøkelser som blir gjort på deg eller barnet ditt, skal ikke gjennomføres uten at du er blitt spurt og forklart hvorfor og hvordan.

Jordmor bør gi deg oppdatert informasjon om gunstig bevegelse og fødestillinger som hjelper deg i fødselsarbeidet ditt og redusere risikoen for rift.

Du skal få kunne få spise og drikke det du vil, bevege deg fritt under riene og selv bestemme hvordan du vil føde barnet ditt, så lenge jordmoren din finner det faglig forsvarlig.

Jordmor bør ikke gjøre noe inne på fødestuen som kan forstyrre ditt fødselsarbeid, og det skal ikke komme mennesker som ikke har tilknytning til din fødsel inn på fødestuen uten at du har tillat det.

Normale fødsler ledes av jordmor, men oppdages det avvik i svangerskapet, under fødsel eller i tiden etter fødselen er jordmor en del av et tverrfaglig team som sammen skal sikre best mulig utfall for mor og barn.

Fødselsangst?

Alle fødesteder skal også ha tilbud til den gravide med fødselsangst, slik at man kan komme inn i forkant. Noen har så stor angst at de kan få innvilget keisersnitt som en løsning, men dette kan man avgjøre sammen med jordmor eller lege etter en god samtale slik at man tar beslutningen på et bredest mulig grunnlag.

Diskuter på forhånd om du ønsker smertelindring, og hva du ønsker deg.

Det vil variere noe fra fødested til fødested, så hør med jordmoren din når du går på svangerskapskontroller hva som finnes der du skal føde. 

Du som gravid kan skrive et ønskebrev til sykehuset, som de mottar på forhånd og som blir lagt i journalen din, eller du kan ha det med deg når du kommer inn.

Her beskriver du det du er engstelig for, og ønsker for hvordan du vil ha det. Når du så kommer inn til fødsel, så har de brevet ditt og vet hvordan de skal "håndtere" deg - så kommer dere også litt "nærmere" hverandre på kort tid.

Fødsel er hardt og kjærlighetsfullt arbeid, som går lettest om du får føde etter din oppskrift og i ditt tempo.

Arbeidet er avhengig av at du føler seg kjærlig tatt vare på, og er fri til å følge dine instinkter.

Her kan du dele din historie eller lese andres realistiske og flotte fødselsopplevelser

Keisersnitt

En stor prosentandel som søker om keisersnitt uten at det er medisinsk nødvendig, begrunner det med en tidligere dårlig fødselsopplevelse. 

Når får du keiserssnitt?
Her kan du diskutere keisersnitt

Begrepet «jordmor» oppsto fordi fødselen tidligere foregikk på jordgolvet. Fødselshjelperen ble da kalt «jordmor». Det er en kjønnsnøytral tittel og mor i ordet her handler om moren som føder og ikke den som hjelper.
Les mer på Wikipedia om jordmor

Idag har jordmødre egen autorisasjon i tillegg til autorisasjon som sykepleier. Jordmorutdanningen var den første for kvinner i Norge og er sammen med lege og jurist de eldste yrkene med utannelse her til lands. 

Jordmor på barselvisitt

I følge de nye barselretningslinjene skal jordmoren din komme hjem til deg etter fødselen for å høre om hvordan deg går med deg og nurket. Med stadig kortere liggetid på barselavdelingene er det mange som ikke har fått etablert ammingen før de kommer hjem. Melkeproduksjonen er ofte ikke en gang startet for fullt. 

 

Publisert Tirsdag 13. juni, 2017
 

Les mer om:

fødselhelse
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}